A-kortti

 Etusivu

 

Sähköposti

Mitä sähköposti on?
Sähköpostilla tarkoitetaan yleensä kirjallisessa muodossa olevien viestien lähettämistä tietokoneilla. Viestit välitetään tietoverkossa käyttäjien välissä olevien sähköpostipalvelimien kautta. Näistä käyttäjät voivat hakea omia saapuneita postejaan oman tietokoneensa avulla tai verkkoselaimella mistä tahansa laitteesta, jotka on kytketty internettiin.

Sähköpostin etuja onkin sen nopeus ja edullisuus. Sähköpostin viestit tavoittavat henkilöitä muutamassa sekunnissa riippumatta paikasta. Jos viestin saaja ei ole paikalla, jää viesti odottamaan hänen postilaatikkonsa. Sähköpostit on helppo tallentaa ja lukea myöhemmin uudelleen.

Sähköpostin ongelmia ovat sen avoimuus verkossa. Se kulkee selkeäkielisenä verkossa ja sitä voidaan salakuunnella oikeilla välineillä. Suuremmat organisaatiot käyttävät sähköpostin salausta, jotta salakuuntelu olisi vaikeampaa. Joskus sähköpostit voivat kadota matkalla väärien asetusten tai roskapotisuodattimien vuoksi. Sähköpostin lähettämisessä ei pidä olettaa varmaksi postin perille menemistä. Postin saapuminen voidaan kuitenkin todentaa vastaanottajan toimesta. Sähköpostiosoite on myös kirjoitettava tarkasti oikein, jotta viestit menevät perille. Haittaohjelmia ja viruksia levitetään sähköpostin liitteinä tai linkkeinä viesteissä.

Sähköpostin käyttö Office 365 Outlook

Avattuasi sähköpostiohjelma Office 365 Outlook, sinulla on mahdollisuus lukea vastaanottamiasi posteja, tallentaa viestejä, tulostella niitä sekä kirjoittaa omia viestejä toisille. Tämän ohjelman käyttö edellyttää, että olet ostanut palvelun ja sinulla on rekisteröity sähköpostiosoite.

Avattuasi ohjelman, näet Saapuneet-kansion. Tässä kansiossa on viestejä, jotka olet vastaanottanut ja joita ei ole lajiteltu vielä mihinkään muuhun kansioon. Kun valitset jonkin vastaanotetuista viesteistä (1), näet sen sisällön viesti-ikkunassa (2). Viesti sisältää otsikon, lähettäjätiedot, liitetiedostot (3) sekä itse viestin tekstisisällön.

Saapuneet-viestilista
Saapuneet-viestilistassa on lista vastaanotetuista sähköposteista. Ne ovat paksummalla fontilla kirjoitettuja, jos niitä ei ole vielä luettu. Lista ilmoittaa lähettäjän nimen, jonka lähettäjä on määritellyt omassa viestiohjelmassa. Ikkunan oikeassa reunassa on liite-symboli, mikäli viestissä on liitteitä mukana. Ikkunasta selviää myös viestin otsikko sekä viestitekstin ensimmäiset sanat. Mikäli pidät osoitinta ikkunan päällä, saat lisäsymboleita käyttöösi. Näiden avulla voit poistaa viestin, merkata sen lukemattomaksi tai tärkeäksi tai pitää sitä viestilistan yläosassa.

Liitetiedostot
Voit tarkastella liitetiedostoja (3) joko aukaisemalla niitä suoraan tai tallentamalla ne koneellesi tai OneDriveen. Voit valita toiminnon valikosta liiteen symbolin vierestä tai kuvien alla olevista linkeistä. Symbolien viereinen teksti kertoo liitteen nimen, muodon ja tiedostokoon. Näiden avulla voit myös päätellä, onko liitteet mahdollisesti viruksia tai haittaohjelmia. Älä avaa tiedostoja jos ne näyttävät epäilyttäviltä tai viestin teksti ei ole selvää.

Valikot
Klikkaamalla viestin oikeassa reunassa olevaa pudotusvalikkoa (4), saat esiin viestiin liittyviä lisätoimintoja:

Vastaa - vastaa uudella viestillä lähettäjälle. Vanha viesti säilyy mukana.
Vastaa kaikille - vastaus kaikille, joille alkuperäinen viesti on lähetetty.
Lähetä edelleen - lähetä viesti uudelle vastaanottajalle.
Poista - voit poistaa viestin. Viesti siirtyy poistetut-kansioon.
Merkitse roskapostiksi - kaikki tältä lähettäjältä saadut postit siirtyy roskapostikansioon
Tulosta - voit tulostaa viestin paperille tai pdf-tiedostoksi
Avaa erillisessä ikkunassa - avautuu omaan ikkunaansa, jotta sitä on helpompi käsitellä ja tarkastella

Sivun yläreunassa olevassa valikossa (5) on miltei samat valikot kuin itse viestin valikossa. Lisänä on Siirrä kansioon-valikko, jonka avulla voit luoda uusia kansioita tarpeen mukaan sekä siirtää viestejä niihin. Vasemmassa reunassa on hakutoiminto, jonka avulla voit suodattaa viestejä lähettäjän, otsikon ja viestisisällön mukaan.

Viestien kirjoittaminen
Valitse ohjelman yläpalkista painike +Uusi. Tästä avautuu uusi viestipohja ohjelman oikealle puolelle.

1 - Kirjoita vastaanottajan osoite tai valitse henkilö klikkaamalla Vast.ottaja-nappia. Löydät osoitekirjasta saman organisaation henkilöitä.
2 - Voit käyttää kopio-kohtaa viestin kopion lähettämiseksi. Vastaanottaja näkee viestin olevan kopio alkuperäisestä.
3 - Jos haluat lähettää kopion henkilölle, jota muut eivät saa nähdä, voit lisätä vastaanottajarivin Piilokopio-linkistä.
4 - Kirjoita viestille aina selkeä aihe, joka kuvaa viestiä hyvin.
5 - Viestikenttään voit kirjoittaa itse viestin.
6 - Voit muokata viestin tekstiä muokkausnappien avulla. Näillä voit lihavoida, palstottaa ja vaikka muuttaa tekstin väriä.
7 - Lisävalintojen avulla voit lisätä viestiin kuvia, hymiöitä ja liitetiedostoja.
8 - Lähetä viesti lopuksi Lähetä-napilla. Kopio viestistä siirtyy lähetetyt-kansioon.

Jos liität sähköpostiin liitteen, muista kertoa siitä viestissä. Näin vastaanottaja tuntee tilanteen turvallisemmaksi, kun ei tarvitse epäillä liitteen olevan virus tai haittaohjelma, joka voi tulla viesteihin salaa.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Sähköpostit
 - Roskapostit ja virukset
 - Office 365 Outlook

Netiketti
 - Sähköpostinetiketti

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille

 

Tehtävät ja palautus

Sähköpostitehtävä

1. Tee kaksi liietiedostoa. Toinen on pdf-muodossa ja toinen pakattuna zip-muotoon. Molemmat tiedostot sisältävät sarjakuvia, hauskoja kuvia sekä vitsejä.

2. Lähetä sähköposti, jossa on nämä kaksi tiedostoa liiteenä. Kerro viestissä, mitä liitteet sisältävät. Keksi hyvä aihe viestille. Lähetä viesti kolmelle luokkakaverillesi. Yksi normaalina postina, yksi kopiona ja yksi piilokopiona.

3. Kun vastaanotat viestin kaveriltasi, lähetä vain hänelle takaisin viesti, että olet vastaanottanut vitsit ja kiitä vitseistä. Luo oma kansio johon voit tallentaa kaikki saamasi vitsiviestit.

4. Mieti 10 tärkeää seikkaa, jotka tekevät sähköpostiviestittämisestä tehokkaampaa ja helpompaa. Lähetä netiketti-listasi opettajalle sähköpostilla.