A-kortti

 Etusivu

 

Internetti

Internetti koostuu erilaisista tietokoneista jotka ovat yhteydessä toisiinsa. Internetin runko rakentuu erilaisia solmukoneista, palvelimista, kaapeleista, reitittimistä ja käyttäjien tietokoneista. Yleisimpiä Internetin käyttömuotoja ovat sähköpostit, www-sivujen selailu eli surffailu ja sosiaalinen media. Suurin osa internetin käytöstä perustuu siihen, että tietokoneilla otetaan yhteyttä johonkin verkossa olevaan palvelimeen ja niissä sijaitseviin tiedostoihin ja ohjelmiin.

www-sivut
Kotisivut sijaitsevat palvelimilla jotka ovat tehty tätä tarkoitusta varten. Jos haluat lukea www-sivuja verkossa, on sinulla oltava internet-yhteys. Sen saa sopimalla nettiliittymän internetpalvelutarjoajan (ISP) kanssa. Samoin tarvitset modeemin, joka muuttaa tietokoneesi signalin puhelin- tai laajakaistaverkkoon sopivaksi signaaliksi. Palvelimilla on jokaisella oma IP-osoite. Tämä on sarja numeroita, jotta tietokoneet erotettaisiin toisistaan ja tietoa voidaan lähettää niiden kesken. Myös sinä saat käyttöösi oman IP-osoitteen, kun kytkeydyt nettiin.

Kirjoittaessasi osoitteen selaimen osoitepalkkiin, lähettää tietokoneesi tämän sivupyyntösignaalin nimipalvelimelle. Nimipalvelin muuttaa annetun nimen IP-osoitteeksi ja lähettää sen eteenpäin oikealle www-palvelimelle jolla on tämä IP-numero. Www-palvelin saa sivupyynnön ja sinun koneesi IP-osoitteen, jolloin palvelinohjelma osaa lähettää kyseisen html-tiedoston takaisin sinulle. Sivu ja kuvat lähetetään pienissä paketeissa ja IP-osoitteen avulla ne tulevat tietokoneellesi, joka kerää niitä välimuistiin. Selaimesi osaa rakentaa sivun html-koodin avulla oikeaan järjestykseen ja laittaa kuvat oikeaan kohtaan. Kun kaikki paketit ovat päässeet perille koneellesi, näet sivun sellaisena kuin niiden tekijä on sen halunnut näytettävän. Voit myös kytkeä verkon pois päältä, koska sivut ovat jo latautuneet koneellesi. Sivu sisältää linkkejä ja niitä klikkaamalla tapahtuu sama operaatio uudelleen. Tätä kutsutaan http-tiedonsiirtokäytännöksi (Hyper Text Transfer Protocol). Käyttäjä ei huomaa missä palvelimet fyysisesti sijaitsevat, koska tiedot tulevat maapallon toiseltakin puolelta muutamassa sekunnissa.

Osoitteet ja internet
Internetissä tapahtuva tiedonsiirto onnistuu eri tietokoneiden IP-osoitteen avulla. Näin systeemi tietää mistä koneesta ja mihin tietoa siirretään ja tietokoneet voidaan erottaa toisistaan. IP-osoite on neliosainen numerosarja. Netin käyttö olisi kuitenkin raskasta jos pitäisi muistaa kaikki eri numerosarjat. Siksi tätä on helpotettu kehittämällä puhekielen vastineita, eli domainnimet. Domainnimiä varastoivat nimipalvelimet. Ne yhdistävät domainnimet IP-osoitteisiin.

Domainnimien jälkeen on maa- tai verkkotunnus. Yleisimpiä verkkotunnuksia on com, net, info ja biz. Nämä ovat kaupallisia tunnuksia joita kuka tahansa voi tilata domainin päätteeksi. Jotkin päätteet ovat varattu erilaisille organisaatioille, kuten USA,n puolustushallinto mil, koulutustunnus edu, USA,n hallinto gov ja organisaatioiden org. Maakohtaisia tunnuksia ovat esimerkiksi Suomen fi, Norjan no, Ruotsin se ja Iso-Britannian uk. Osoite verkkosivuille voi olla muotoa:

http://www.domainnimi.fi/kansio/kansio2/dokumentin_nimi.html

 • http - tarkoittaa protokollaa. (ei tarvitse kirjoittaa osoitteeseen)

 • www - World Wide Web tunnus. Kertoo tiedoston olevan verkossa.

 • domainnimi - puhekielen vastike IP-osoitteelle.

 • .fi - maatunnus. Kertoo yleensä mihin maahan sivusto on tehty.

 • /kansi/kansio2/ - kansiorakenne palvelimella.

 • dokumentin_nimi - webbisivudokumenttien nimi

 • .html - tiedostomuoto. Joskus voi olla vaikka .php tai .cgi riippuen millä koodilla sivut on kirjoitettu. Pitkät koodit päätteen jälkeen on yleensä tietokannan hakukomentoja.

Hakukoneet
Internetissä on miljoonia sivustoja ja sivuja. Siksi oikean tiedon haku vaikeutuu joka vuosi tiedon suuren määrän vuoksi. Vielä 1990-luvulla tietoa oli sen verran vähemmän, että tiedot kerättiin erilaisiin linkkikokoelmiin, mutta tietomäärän kasvaessa hakukoneet ovat tiedonhaun avainasemassa. Teemoittain toimivia linkkikokoelmia eli aihehakemistoja löytyy erilaisiin aihepiireihin liittyen vielä tänäkin päivänä. Näitä on esimerkiksi suomalaisille suunnattu julkisten palveluiden hakemisto www.suomi.fi tai Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ylläpitämä linkkikirjasto www.makupalat.fi.

Yleiset hakukoneet ovat ohjelmia verkossa, jotka koko ajan etsivät uusia sivuja, analysoivat ne ja liittävät ne tietokantaansa. Tällaisia ovat esimerkiksi www.google.fi ja www.altavista.com. Hakukoneet liittävät usein myös erikoishakuja tietokantoihinsa.

Yleinen sanahaku
Avaa selain ja kirjoita osoiteruutuun www.google.fi (1).

Kirjoita haluamasi hakusana hakuruutuun (2) ja klikkaa hakunappia (3) toiminnan aloittamiseksi. Voit käyttää useampia hakusanoja haun tarkentamiseksi.

Vastaukseksi saat listan sivuista, jotka hakukone katsoo parhaimmaksi sivujen sisällön perusteella. Listassa (1) on sivun otsikon lisäksi www-osoite ja ote tekstistä, jossa hakusana ilmenee. Klikkaamalla otikkoa pääset sivulle. Google antaa joskus faktatietoa haetusta sanasta (2). Jos hakua haluaa tarkentaa liian suuren osuman vuoksi, voi käyttää Hakutyökalu-valikkoa (3). Näistä hakua voi tarkentaa ajallisesti, kielellisesti tai maakohtaisesti. Lisää tarkennuksia löytyy Valinnat-napin (4) pudostusvalikosta. Valitsemalla Tarkennetun haun, voi hakuvalintaan tehdä laajoja muutoksia, kuten esimerkiksi sanajärjestyksiä, kielivalintoja, verkkotunnuksia ja tiedostomuotoja.

KuvahakuValitsemalla valikosta (1) kohdan kuvahaku saat tulokseksi sanahaun mukaisen listan kuvista. Hakutyökalusta (2) klikkaamalla saat lisävalikon, jonka avulla voit rajata hakua koon, värin, tyypin, ajan ja käyttöoikeuksien mukaan. Kuvaa klikkaamalla saat esiin vaihtoehdon kuvan näyttämisestä tai sivulle menemisestä, jossa kuva on.

Karttahaku
Klikkaamalla karttahakua tai kirjoittamalla osoitteeseen www.google.fi/maps pääset karttahakuun. Kirjoita haluamasi paikka hakuruutuun (1) ja paina suurennuslasi-kuvaketta (2).

Näet hakutuloksen karttana, jossa punainen osoitin merkitsee kohteen (3). Voit muuttaa karttanäkymän satelliittinäkymäksi klikkaamalla Earth-kuvaketta (4). Saat katunäkymän esiin vetämällä keltaisen pikku-ukon (5) haluamaasi karttakohtaan. Voit myös suunnitella reittejä valitsemalla Reittiohjeet (6).

Videohaku
Mene sivustolle www.youtube.com.

Kirjoita hakusana haluamaasi videoon hakukenttään (1). Klikkaa suurennuslasi-kuvaa eli hakunappia. Haun tulokset tulevat sivulle. Hakutuloksina (2) näkyy videon otsikko, videon tekijä, aika, näyttökerrat ja selostus videosta. Jos haluat suodattaa hakua, klikkaa lisävalikko (3) esiin Suodattimet-napista.

Sivujen tallennus
Jos löydät haluamasi tiedon sivustoilta, voit tallentaa tiedot monella eri tavalla.

 • Suosikit - Eri selaimissa on mahdollisuus tallentaa osoitteita suosikkilistaan tai kirjainmerkkeihin. Explorerissa esimerkiksi voit klikata oikeassa yläreunassa olevaa suosikit-nappia, joka on keltainen tähti. Klikkaa nappia Lisää suosikit-kansioon. Suosikin voi myös tallentaa Ctrl-D kirjainyhdistelmällä. Suosikit löytyvät samaisesta ikkunasta.

 • Tulosta sivu - Voit klikata hiiren oikealla napilla valikon esiin sivupohjassa. Valitse Tulosta... Voit tulostaa sivun paperille tai sähköisesti pdf-muotoon, jos sinulla on asennettuna siihen sopiva ohjelma. Joillakin sivuilla on oma nappinsa tulostamiseen.

 • Kopioi teksti ja kuvat - Voit maalata hiirellä haluamasi alueen sivulta ja hiiren oikealla napilla valita valikosta kopioi. Tiedot siirtyvät leikepöydälle, josta voit liittää ne haluamaasi ohjelmaan Liitä-toiminnolla.

 • Kopioi osoite myöhempää käyttöä varten - Voit myös maalata osoitteen osoiteriviltä ja kopioida sen. Laadi lista Liitä-toiminnolla myöhempää käyttöä varten. Tämä on hyvä tapa tehdä hakulistoja.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Internet
 - Suomi.fi
 - Makupalat.fi
 - Google
 - Youtube
 - Tietoturvaa

Netiketti
 - Netiketti

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille

 

Tehtävät ja palautus

Sähköpostitehtävä

1. Etsi tietoa internetistä seuraavista aiheista: (a) Montako www-sivua on maailmassa nyt? (b) Valmistetaanko Nokian puhelimia jossain? (c) Kuinka pieni on maailman pienin matkapuhelin? Tarkista, että tieto on mahdollisimman uutta. Kopioi tiedot ja osoitteet Wordiin.

2. Etsi kuvia, jotka on otettu ilmasta. Varmista, että kuvat ovat ainakin 1000px leveitä. Kopioi kuvat Tampereelta, Ikaalisista ja Parkanosta. Kopioi tiedostot itsellesi.

3. Selvitä montako kilometriä olisi ajaa Ikaalisista Hankoon. Tulosta reittiohjeet pdf-muotoon.

4. Etsi video, joka näyttää minkälkaista on Googlen tietokonekeskuksissa. Kopioi suora osoite videoon.

Kerää vastaukset ja liitä ne pilvipalveluun. Jaa lukuoikeus opettajalle.