A-kortti

 Etusivu

 

Sisällönhallinta www-ympäristössä

Html-julkaiseminen www-sivulla
Kotisivuilla surffatessa käymme usein html-koodilla rakennetuissa kotisivuissa. Koodi toimii siten, että sivuosoitetta pyytäessä joko kirjoittamalla osoite tai linkkiä klikkaamalla, palvelin lähettää koodin koneellemme ja selain rakentaa koodin perusteella sivun ja tulostaa sen näytölle. Kuvat, äänet ja videot lähetetään ohessa ja selain asettaa ne koodin avulla oikeaan paikkaan. Jotta voimme rakentaa sivun itse, on meidän osattava kirjoittaa html-koodia. Tarvitsemme myös hieman kuvankäsittelytaitoa. Sivuja voidaan rakentaa kotisivujen teko-ohjelmilla eli editoreilla, mutta html-koodin osaaminen on silti tärkeää. Seuraavaksi voimme kokeilla yksinkertaisen sivun luomista html-koodilla ja tarkastelemme hieman sen sisältöä.

Html-koodi jakautuu kahteen elementtiin, head ja body. Koodin kirjoittaminen aloitetaan html-tageista. Merkkien <> sisään kirjoitetaan tagi, eli käsky joka halutaan sivulla tapahtuvan. Jotkut käskyt määräävät alueen jolla tapahtuma suoritetaan. Siksi ne on myös päätettävä. Lopetuksessa tagin nimen eteen tulee kenoviiva /. Näin myös html-dokumentti aloitetaan <html> tagilla ja päätetään </html> lopputagilla. Näin selain tietää mistä html-kieli alkaa ja osaa käsitellä sitä.

Seuraavaksi aloitetaan head-elementit, eli kirjoitetaan head aloitus ja päätös-tagit. <head></head> Tämän osion sisään tulee sivun perustietoa, kuten esimerkiksi sivun otsikko, joka näkyy selaimen otsakkeessa ja valintapalkissa. Tämä määritellään title-tageilla. <title> otsikko </title>

Body-elementtiin tulee kaikki sivulla näkyvät osat. Näitä ovat tekstit, kuvat, taulukot, jne. Body osio päätetään myös ennen html-lopputageja. <body></body>

Body-osioon voidaan kirjoittaa suoraan tekstiä. Kaikki tekstit tulostuu samassa järjestyksessä sivulle kuin ne ovat html-koodissa. Html-koodissa tehdään rivinvaihtoja vain koodin tekemiseksi selvemmäksi. Jotta sadaan sivulle tekstiin rivinvaihto, tapahtuu se <br>-tagilla. Näitä voidaan laittaa useampi peräkkäin.

Tekstiä voidaan muokata <font>-tagilla. Se päätetään </font>-tagilla, jotta selain tietää kuinka pitkään tekstiä muokataan. Font-tagille voidaan antaa arvoja, joiden avulla selain tietää muuttaa kirjaimia.
size = tekstikoko (suurempi numero, suurempi fontti)
face = fontti (käytä windows-fontteja, esim Verdana, Arial,  Courier)
color = väri (päävärit kirjoitetaan englanniksi, esim. red, blue)

Taulukon rakentaminen aloitetaan table-tagilla <table></table>. Tablen arvoksi voidaan antaa reunan paksuus border-arvolla. Samoin sille voidaan määritellä väri bordercolor-arvolla ja leveys width-arvolla. Uusi rivi aloitetaan <tr>-tagillä ja palstat <td>-tagilla. Palstoja aloitetaan ja päätetään niin monta kertaa kuin palstoja halutaan taulukkoon. <td></td>. Lopuksi lopetetaan rivi </tr>-tagilla.

Sivuille voidaan asettaa kuvia haluttu määrä ja määritellyssä koossa. Kuva asetetaan haluttuun paikkaan tagillä <img> Jotta selain osaa asettaa oikean kuvan, pitää se määritellä src-parametrilla. Jos kuva on samassa kansiossa, riittää pelkkä kuvan nimi päätteellä. Yleisesti käytettäviä muotoja netissä ovat jpg, gif ja bmp. Kuvien nimissä pitäisi välttää äöå-kirjaimia, erikoismerkkejä, välilyöntejä sekä SUURAAKKOSIA.

Linkit voidaan luoda helposti tagien- <a> ja lopetustagi- </a> avulla. Linkit aloitetaan tagilla ja kaikki elementit jotka jäävät aloitus ja lopetustagin väliin kuuluvat samaan linkkiin. Linkitykselle on myös annettava parametri-href ja sille arvo, jotta selain tietää mihin linkitys osoitetaan. Jos teksti linkitetään johonkin netissä olevaan tiedostoon, käytetään koko www-osoitetta parametreissä.
<a href="http://www.iltalehti.fi/">linkki www-sivuun</a>

Talleta muistion html-koodi netissä luettavaan muotoon. Valitse muistiosta Tiedosto -> Tallenna nimellä.. -> Valitse tallennusmuoto valikosta "Kaikki tiedostot" ja anna sivulle yksinkertainen nimi. Kirjoita nimen perään tallennuspääte .html ja avaa tallennettu tiedosto lopuksi selaimella.

Sisällönhallintaohjelmisto
Informaatiota voidaan julkaista myös valmiiden sisällönhallintaohjelmistojen avulla. Näiden etuna on netissä rakennettava sivusto valmiiden toimintojen ja pohjien avulla. Tiedon rakentamiseen voidaan sijoittaa tietotekniikasta ja ohjelmoinnista vähemmän osaavia sen helpon käyttöliittymän avulla, joka yleensä sijaitsee netissä. Järjestelmää voidaan jakaa useille tuottajille ja tietoa voidaan syöttää verkkoon paikasta ja ohjelmistoista riippumatta. Laitteistoksi riittää tietokone internetyhteyksillä ja selain. Haittana sivujen rakentamisessa ovat ennalta määrätyt sivupohjat ja graafisen ulkonäön rajallinen muokattavuus. Myös käytettävissä olevat toiminnot rajoittuvat usein hallintaohjelmissa sijaitseviin ohjelmiin.

Hallintaohjelmistoa ei tarvitse asentaa omalle webhotellille, vaan systeemiin voidaan rekisteröityä myös sisällönhallintaohjelmistojen suunnittelijoiden omalle sivustolle, joten näiden käyttöönotto ja rekisteröityminen on usein erittäin helppoa. Useat hallintajärjestelmät ovat myös ilmaisia peruskäyttöliittymiltään.

Harjoittelemme WordPress-ohjelman hallintaa, joka on erittäin suosittu sisällönhallintajärjestelmä. Voit ottaa käyttöön oman WordPress-hallintajärjestelmän rekisteröitymällä yrityksen kotisivuilla käyttäjäksi. Saat linkin sivuston hallintaan sähköpostissa. Kirjaudu määritellyllä käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Valitse käyttöliittymästä sivujen hallintaosasto klikkaamalla My Site-taskua (1). Valitsemalla sivujen hallintaosion Pages (2) pääset muokkaamaan sivuston yksittäisiä sivuja tai luomaan ihan uuden sivun painamalla Add-nappia (3). Tässä osassa näet sivut, jotka sivustossa on tällä hetkellä julkaistu. Voit muokata sivuja valitsemalla sivun perästä valikosta (4) Edit tai poistaa valitsemalla Trash.

Jos valitsit uuden sivun, voit muokata sitä haluamallasi tavalla. Anna otsikko sivulle (1). Kirjoita teksti työkalurivin alle (2). Voit liittää sivun yläreunaan kuvan tehosteeksi kohdasta Featured Image (3). Kuvia voi myös liittää sivulle (4) valitsemalla työkaluista Add media (5). Valitse haluamasi kuva kirjastosta tai tuo sinne oma kuva. Työkalurivillä (6) voit tehdä sivulle muutoksia. Työkalut ovat tuttuja tekstinkäsittelyohjelmista. Kun olet saanut sivun valmiiksi, julkaise se napista Publish (7).

Menemällä Valikko-osaan (1) hallintapaneelissa, voit muokata sivustolla näkyvää linkkilistaa. Voit siirtää uusia linkkejä painamalla sivun perässä olevaa + kuviota tai antaa uusia nimi linkeille klikkamalla edit-nappia (2).

Tarkasta tulokset sivustoista menemällä sivuston julkaisuosioon kirjoittamalla annettu www-osoite.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Internet ja html
 - Värikoodit html-kielessä
 - Windows-fontit
 - Yleisiä html-koodeja
 - WordPress

Netiketti
 - Netiketti

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille

 

Tehtävät ja palautus

Julkaisutehtävä

1. Kirjoita sivun malli-htmlkoodi muistioon ja talleta se html-muotoon itsellesi. Muokkaa sivu omaksi kotisivuksi, jossa kerrot itsestäsi ja liität siihen kuvan. Linkitä linkki sivulle, joka kuvaa sinun harrastustasi.

2. Rekisteröidy WordPress ohjelmaan ja luo itsellesi sivu. Kerro sivulla sinua kiinnostavasta aiheesta tekstillä ja kuvilla.

Kerää vastaukset ja liitä ne pilvipalveluun. Kirjoita myös osoite WordPress-sivulle. Jaa lukuoikeus opettajalle.