Työasemien asennus

 Etusivu

Emolevy

Emolevy on tietokoneen rakentamisessa tärkein elementti ja kaiken pohja. Emolevy päättää minkälainen tietokoneesta tulee. Se määrittelee minkälaisia komponentteja siihen voidaan asentaa, sen toimintamahdollisuuksiin ja suorituskykyyn. Itsessään emolevy on suurikokoinen piirilevy, joka kiinnitetään kotelon pohjalle tai tornikotelon toiselle seinälle. Emolevyyn kiinnitetään muistit, prosessori ja lisäkortteja.

Jokaisella emolevyllä on tietyt ominaisuudet. Jokaiseen käy vain tietyt prosessorit, muistit ja lisäkortit. Vaikka näihin voisikin fyysisesti sopia jotkin komponentit, pitää siihen silti asentaa vain siihen tarkoitetut. Emolevy määrää minkä kokoisia muisteja voi asentaa, millä kellotaajuudella osat toimii ja minkätyyppisiä lisäkortteja voidaan käyttää.

Osa lisälaitteista ja komponenteista voi olla integroituna emolevylle. Tämä tarkoittaa, että vaikka näytönohjain, verkkokortti ja ääniohjain voi olla sisäänrakennettu. Silti niihin voidaana asentaa erilliset ja tehokkaammat myöhemmin.

Emolevyjä on eri tyyppejä. Yleisin on ATX, mutta myös pienempiä mini ja micro-ATX emolevyjä on saatavilla.

BIOS (Basic Input Output System)
Kaikissa emolevyissä on BIOS , joka pitää huolen tietokoneen käynnistyksestä ja perusrutiineista käytön aikana. BIOS tarkistaa komponentit käynnistäessä ja siitä näkyy erilaisia ilmoituksia näytöllä tällöin. Käynnistyksen yhteydessä BIOS-piirillä käynnistyy tarkistosohjelma POST (Power On Self Test). Se tarkastaa mm. muistin, levyasemat, prosessorin ja näytönohjaimen. Jos virheitä syntyy, ilmoittaa se merkkiäänellä ja virhekoodilla. Tarkistuksen jälkeen BIOS etsii missä käyttöjärjestelmä on asennettuna ja antaa sen jatkaa käynnistämistä. BIOS määrittelee myös esimerkiksi laitteiden tehot ja vastaa käyttörutiineista laitteiden ja ohjelmistojen välillä. Jotkin laitteet eivät voi toimia jos BIOS ei tunnista niitä. BIOS,n säätöjä voidaan muuttaa ja tarkistaa Setup-ohjelmalla. Setup-ohjelmaan pääsee kun käynnistäessä käytetään jotain määrättyä näppäinyhdistelmää. Näitä voi olla:

 • DEL

 • ESC

 • CTRL - ALT - ESC

 • CTRL - ESC

 • CTRL - ALT - S

 • F1-funktionäppäin

 • F2-funktionäppäin

Emolevyn liitännät
Emolevyssä on erilaisia liitäntöjä ja ne vaihtelevat toimintatavaltaan ja suorituskyvyltään. Näihin vidaan liittää erilaisia lisälaitteita ja komponentteja. Nämä myös vaihtelevat riippuen emolevyn ominaisuuksista. Jokaiseen liittimeen sopii vain sitä käyttävä laite.

Tietokoneessa voi olla seuraavia liitäntöjä:

Sisäiset liitännät emolevyssä

 • PATA (kiintolevy, CD- ja DVD-asema)

 • SATA (kiintolevy, CD- ja DVD-asema)

 • Levykeasemaliitäntä (levykeasema)

Ulkoiset ja sisäiset liitännät

 • SCSI (kiintolevy, CD- ja DVD-asema, kuvanlukija, nauha-asema)

Ulkoiset liitännät

 • Hiiri PS/2 (hiiri tai vastaava ohjauslaite)

 • Näppäimistö PS/2 (näppäimistö)

 • Näyttö VGA,DVI (näyttö)

 • Ääniohjain (mikrofoni, kaiuttimet, linjatulo)

 • Peliohjain D15 (MIDI-laite, peliohjain)

 • Sarja D9, D25 (sarjaliitäntälaitteita, vanhentunut)

 • Rinnakkais D25 (tulostin, kuvanlukija, vanhentunut)

 • USB (tulostin, hiiri, näyttö, kaiuttimet, kamera, yms)

 • FireWire IEEE 1394 (kiintolevy, kuvanlukija)

 • Fibre Channel (kiintolevy, videokamera)

 • Bluetooth (tulostin, puhelin, näppäimistö, hiiri)

 • IrDA Infrapuna (vanha puhelin)

Korttipaikat
Laajennusväylässä (Expansion Bus, I/O Bus) oleviin korttipaikkaliittimiin kiinnitetään tietokoneeseen liitettävät lisäkortit (Card). Näitä voi olla esimerkiksi näytönohjaimet, verkkokortit ja äänikortit. Joissakin emolevyissä on jo valmiiksi integroituna nämä, mutta korttipaikat antavat mahdollisuuden parantaa tietokoneessa näitä ominaisuuksia. Jotta voit erottaa erilaisia korttipaikkoja, lukee väylien juuressa yleensä teksti, joka selventää mikä väylän tyyppi on. Varmista aina mikä väylä on kyseessä ennen lisäkortin asentamista. Nykyään yleisimmät laajennusväylätekniikat ovat:

PCI
PCI (Peripheral Componenti Interconnect) on yleisesti käytetty lisäkorttiväylä. PCI-väyliä voi olla kahta erilaista, joko 32 tai 64-bittinen. On myös olemassa Universal kantoja jotka toimivat molemmilla jännitteellä toimivia PCI-kortteja. 32-bittisessä liittimessä on 124 pinniä ja 64-bittisessä 188 pinniä.

AGP
AGP (Advanced Graphic Port) on kehitetty PCI-väylästä ja tämä on lähinnä vanhempaa näytönohjaimelle tarkoitettu väylä. koneessa voi olla vain yksi AGP-liitin. AGP-väylä voi toimia joko 3,3 voltin tai 1,5 voltin jännitteellä ja molemmille on hieman erilaiset liitinkannat. On olemassa myös Universal-liitinkanta, johon voidaan asentaa kummalla tahansa jännitteellä toimiva AGP-kortti. AGP-liittimessä on 132 pinniä kahdessa tasossa ja AGP Pro - liittimessä 160 pinniä.

PCI-X
PCI-X on kehitetty PCI:n seuraajaksi. Se on kehitetty toiminnaltaan paremmaksi kuin PCI ja se toimii samoilla kellotaajuuksilla huomattavasti PCI:tä nopeammin. PCI-X kortti toimii myös PCI-väylässä, mutta silloin kellotaajuus on sama kuin PCI-kortilla. Hitain kortti ratkaisee nopeuden. PCI-X liittimessä on 188 pinniä yhdessä rivissä.

PCI Express
PCI Express on suunniteltu AGP:n ja PCI:n korvaajaksi. PCI E -väylän liitin voi olla seuraavina eri kokoina:

 • 1X - 36 pinniä

 • 4X - 64 pinniä

 • 8X - 98 pinniä

 • 16X - 164 pinniä

Mitä suurempi numero, sitä pidempi liitin ja suurempi siirtokapasiteetti. Pienempinumeroiset toimivat suurempinumeroisten kannoissa, mutta ei päinvastoin. PCI Expressin liittimet ovat huomattavasti pienemmät kuin PCI:n ja AGP:n.

PCMCIA
Personal Computer Memory Card International Association on lähinnä kannettavien tietokoneiden laajennuskorttipaikka. Tästä käytetään myös nimitystä PC Card. Sen nopeus on 133Mbit/s ja siihen voidaan asentaa esimerkiksi modeemin tai verkkokortin. Yleensä nämä voidaan irroittaa ja asentaa sammuttamatta tietokonetta. PCMCIA väyliä on kolmenlaista, Type I, Type II ja Type III. Nykyään tietokoneissa PCMCIA-väylät on korvattu ExpressCard-paikoilla.

Emolevyn asennus
Emolevy kiinnitetään ruuveilla tornikoteloon toiseen seinään. Koteloissa on ruuvinpaikat ja kiiinitysruuvit eri emolevykokoja varten. Varmista ettei vanhoja ruuvinkantoja jää paikkoihin joihin ei emolevyä kiinnitetä. Katso myös, että liitännät tulevat oikeaan kohtaan takapaneelissa. Muista laittaa liitäntöjen suojalevy paikalleen ennen emolevyn ruuvaamista paikalleen. Varo ettet naarmuta emolevyä asennuksen yhteydessä. Joissain malleissa prosessorin tuulettimen kiinnitys on emolevyn läpi koteloon. Varmista, että etupaneelin käynnistysnapin, reset-napin ja led-valojen johdot tulevat oikeisiin kohtiin emolevyyn. Nämä lukevat yleensä emolevyssä kiinnikeiden kohdalla. Lue ohjekirja.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Tietokoneet
 - Emolevy- Wikipedia
 - Emolevy kuva + selostus

Opetusmateriaalia (PDF)
 -

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!!

 

Tehtävät ja palautus

Tehtäviä tietokone

1. Mitä eri standardeja on emolevyille? Minkä kokoisia nämä ovat?

2. Mitä liitäntöjä on emolevymallissa Msi X79A-GD65 (8D)? Mikä prosessori ja muisti sopii tähän emolevyyn?

3. Miten pääset setup-ohjelmaan omassa tesikoneessasi? Mitä säätöjä voit tehdä BIOS,ssa?

4. Tunnista mitkä lisäkorttiväylät ovat käytössä omassa koneessasi. Montako kutakin väylää on?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. . Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt (huom max 15-merkkiä)

» Palauta tiedosto tänne