Työasemien asennus

 Etusivu

Kotelo

Kotelo (System Case, Chassis) toimii tietokoneen alustana, virransyöttölaitteena, suojana ja jäähdyttäjänä. Tietokoneen laitteisto toimii ilman koteloa, mutta kotelo pitää laitteet järjestyksessä, suojaa niitä iskuilta ja oikosuluilta sekä järjestää laitteille jäähdytyksen oikealla ilmankierrolla. Kotelossa on myös virtalähde joka syöttää virtaa laitteille.

Kotelot ovat usein metallisia, mutta niihin valmistetaan muovisia etupaneeleita, jotta näihin voidaan asentaa lisälaitteita ja niistä saadaan hienompia. Etupaneelissa on erilaisia paikkoja optisille asemille ja liittimille. Näistä otetaan suojalevy pois, jotta saadaan laitteen käyttöpaneeli esille. Jos aseman kohdalle laitetaan esimerkiksi kiintolevy, ei näitä paneeleita tarvitse poistaa. Nämä eivät tule näkyviin.

Koteloita on eri värisiä ja kokoisia. Kiintolevyjen ja optisten asemien kiinnityspaikkoja voi olla eri määrä, vaikka kotelo olisikin saman kokoinen toisen kotelon kanssa. Pienemmät kotelot sopivat tiloihin, jossa on ahdasta kun taas suurissa koteloissa on tilaa runsaasti erilaisille lisälaitteille ja useammille asemille tai kiintolevyille. Suurissa koteloissa on yleensä tehokkaammat virtalähteet. Koteloita saa myös erikoisempia ja kalliimpia jotka ovat suunniteltu yleensä lapsille tai nuorille tietyn tyylivaikutelman aikaansaamiseksi. Koteloita saa myös erilisin tyylein jotka sopivat sisustukseen tai huonekaluihin sopiviksi.

Kotelot voidaan jakaa kahteen pääryhmään:

Pöytäkotelot (Desktop) Nämä ovat koteloita jotka ovat matalia ja sijoitetaan vaakatasoon pöydälle. Näiden päälle voidaan asettaa näyttö tai se sopii samaan tyyliin muiden medialaitteiden kanssa olohuoneeseen.

Tornikotelot (Tower) Nämä jaetaan kolmeen ryhmään: pieni, keskikoko ja suuri. Emolevy on näissä toisessa reunassa pystyssä. Näihin on helpompi rakentaa lisälaitteita ja suurempia määriä komponentteja. Nämä sijoitetaan usein lattialle.

Kotelon asentaminen
Tornikotelo avataan yleensä irroittamalla takana olevat ruuvit jotka pitävät kiinni toista seinämää. Yleensä irroitetaan seinämä joka on vastapuolella emolevyä. Emolevyn sijainnin voit tarkastaa katsomalla missä takaosan liittimet ovat. Joskus takana on pikaliittimet jotka pitävät levyn lukittuna. Levy liutetaan irti ja se vaatii joskus hieman reilumpaa otetta varsinkin jos kotelo on hieman kieroutunut käytössä. Joissakin malleissa etupaneeli on irroitettava, jotta levy saadaan liu'utettua irti.

Komponentit ovat omissa paikoissaan ja ne kiinnitetään ruuveilla koteloon. Jotkut komponentit ovat kiinni molemmilta puoliltaan, joten myös toinen seinälevy on joskus irroitettava. Joissakin malleissa on pikakiinnikkeet, joten ruuvien irroitusta ei tarvita. Lue aina käyttöohjeet ennen irroittamista. Lisäkorttipaikkojen suulla on suojalevyt. Jos liität lisäkortteja emolevyyn, pitää myös kotelon suojalevyt irroittaa tästä korttipaikasta. Tähän tulee korttien liittimet näkyviin.

Teholähde
Tehonlähde (Power Supply) on tietokoneen virtalähde. Se tehtävänä on muuntaa sähköverkosta tuleva vaihtovirta tasajänniteeksi, muuntaa se oikean suuruiseksi, jakaa se komponenteille ja toimia tuulettimena joka puhaltaa koteloon viileää ilmaa jäähdyttäen komponentteja. Tuulettimia on eri laatuisia ja kokoisia, joten siitä riippuu myös jäähdytysteho sekä kuinka hiljainen koneesta tulee.

Teholähteissä on oltava aina hieman kuormitusta jotta se käynnistyy. Siksi pelkkää teholähdettä ei saa käyntiin. Jos teholähteen tuuletin ei lähde pyörittämään, tarkista liittimet koneesta. Voit tarkistaa saako tietokone virtaa kokeilemalla koneen takaa kädellä pyöriikö tuuletin. Tuuletin puhaltaa myös pölyt tietokoneeseen, joten älä pidä tietokonetta lattialla vaan käytä tietokonetelinettä.

Teholähteen asentaminen
Eri koteloissa on eri standardit tehonlähteille. Yleisin käytössä olevat kotelot ja niihin sopivat teholähteet ovat ATX-tyyppisiä. Teholähteissä on yleensä päävirtakytkin. Katkaise virta tästä jos avaat koteloa. Varsinainen käyttövirtakytkin on etupaneelissa. Päävirtakytkin on oltava päällä jotta käyttövirtakytkin toimisi.

Varmista, että teholähde on tarpeeksi tehokas kaikille laitteille joita asennat tietokoneeseen. Teho ilmoitetaan watteina.

Teholähde on yleensä kiinni takapaneelissa neljällä ruuvilla. Irroitettuasi nämä teholähde voidaan poistaa paikaltaan kotelon sisäkautta. Teholähteestä lähtee useita virtajohtoja. Nämä kaikki eivät ole yleensä käytössä. Lue laitteiden ohjekirjasta minkälaisen virtajohdon mikäkin laite tarvii. Emolevylle menee yleensä 20-johtoinen ja 4-johtoinen virtaliitin.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Tietokoneet
 - Wikipedia kotelot
 - Hulluja koteloita - PC world

Opetusmateriaalia (PDF)
 -

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!!

 

Tehtävät ja palautus

Tehtäviä tietokone

1. Montako kiintolevyä, optista asemaa ja lisäkorttipaikkaa suurissa tornikoteloissa voi olla?

2. Minkälaisen kotelon sinä haluaisit omaan tietokoneeseesi ja miksi? Mitä asemapaikkoja näissä koteloissa on?

3. Mitkä ovat teholähteiden yleiset wattimäärät? Mihin käyttöön pienimmät teholähteet riittävät?

4. Mihin perustuu hiljaiset teholähteet? Miksi ne ovat hiljaisempia kuin muut?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. . Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt (huom max 15-merkkiä)

» Palauta tiedosto tänne