Työasemien asennus

 Etusivu

Muistit

Tietokoneessa on useita eri muisteja. Niitä on erilaisia rakenteeltaan kuin käyttötarkoitukseltaan, toiminnaltaan, kooltaan, nopeudeltaan ja hinnaltaan. Tiedot tallennetaan joko sähkövarauksina, magneettisena varauksena tai optiseen muotoon. Muistit jaetaan kahteen luokkaan sen mukaan pysyykö niissä tiedot kun virta katkaistaan. Tietokoneen muistit mitataan yleensä bitteinä ja 8-bittia on tavu. Massamuisteissa puhutaan jo teratavuista.

Tietokoneessa olevat muistit voidaan jakaa seuraaviin pääryhmiin:

Keskusmuisti (System Memory)
Täällä on kaikki prosessorin käytettävissä olevat tiedot. Keskusmuisti rakennetaan nykyään DIMM tai RIMM muistimoduleilla, joissa muistipiirit sijaitsevat. DIMM muistit ovat yleensä SDR, DDR, DDR2 ja DDR3 muisteja.

CMOS-muisti (CMOS memory)
CMOS-muisti on pieni muisti (64 tavua) ja siellä on tietokoneen käynnistykseen ja käyttöön tarkoitettuja tietoja.

Välimuisti (Cache Memory)
Välimuisteja on keskusmuisteissa ja massamuisteissa. Näiden avulla nopeutetaan muita muisteja käyttämällä nopeampaa muistia usein toistuvien tietojen lukemiseen ja kirjoittamiseen.

Näyttömuisti (Video memory)
Näyttömuisti on näytönohjaimessa ja se käsittelee näytöllä esitettävän kuvan tietoja.

Virtuaalimuisti (Virtual memory)
Virtuaalimuisti toimii väliaikaismuistina, jos keskusmuisti ei riitä. Virtuaalimuisti muodostetaan kiintolevylle, joten se on paljon keskusmuistia hitaampi. Virtuaalimuisti nopeuttaa toimintoja silloin kun muistin vähyys rajoittaa tiedon käsittelyä.

RAM ja ROM
Tietokoneen muistit voidaan jakaa kahteen ryhmään lukumuistit eli ROM muistit ja lukimuistit eli RAM-muistit sen mukaan voidaanko niihin kirjoittaa vai ei. Yleisin RAM-muisti on keskusmuisti eli käyttömuisti. Näihin latautuvat käyttöjärjestelmän ohjelmat, sovellukset ja käytettävät tiedot. Keskusmuistin sisältö tyhjenee virrankatkaisun yhteydessä. Tämän huomaa, jos ei ole tallentanut tietoja koneen sammuessa. RAM-muisti toimii kuitenkin ROM muistia nopeammin.

ROM-muisti on taas tarpeellinen jos koneesta katkaistaan virta. Tiedot pysyvät muistissa ja niitä ei voi normaalisti muuttaa. Myös BIOS lasketaan ROM-muistiksi vaikka siihen voidaan tehdä muutoksia Setup-ohjelmassa. ROM-muisteja käytetään erilaisissa laitteissa joissa niitä ei ole tarkoitusta muuttaa, esimerkiksi auton tietokoneissa.

Muistimoduulit
Usein kun puhutaan tietokoneen muisteista, tarkoitetaan juurikin keskusmuistin kokoa. Nykyään ohjelmat tarvitsevat paljon muistia ja se vaikuttaa olennaisesti koneen nopeuteen. Koneen nopeuteen liittyy myös se, kuinka nopeasti tietoa voidaan siirtää prosessorin ja muistien välillä. Tätä kutsutaan väylänopeudeksi ja se ilmoitetaan tavuina. Muistin toimintaa ohjataan pulsseina ja se ilmoitetaan kellotaajuutena. Mitä suurempi kellotaajuus, sitä enemmän operaatioita muisti voi suorittaa.

Muistimodulit (Memory Module) ovat pieniä piirilevykortteja, joissa on useita muistipiirejä. Muistin vaihtaminen ja lisääminen on helppoa ja nopea tapa lisätä tietokoneen suorituskykyä. Nykyisin muistimoduuleita on kahta päätyyppiä, DIMM ja RIMM. Eri muistimoduuleissa on eri kannat ja niiden kannoissa on eri kolot ja niiden paikat, joten väärää muistia on vaikea laittaa paikalleen.

DIMM on optimoitu uudemmille prosessoreille ja niistä on olemassa seuraavanlaisia päätyyppejä:

 • SDR DIMM (Singla Data Rate DIMM)

 • DDR DIMM (Double Data Rate DIMM)
  DDR-menetelmä siirtää kaksinkertaisen määrän tietoa samalla kellotaajuuksella kuin SDR.

 • DDR2 DIMM (Double Data Rate 2 DIMM)
  Siirtää kaksin kertaisen määrän tietoa yhdellä kellojaksolla. Lisäksi kellotaajuudet kaksinkertaisia DDR,ään verrattuna.

 • DDR3 DIMM (Double Data Rate 3 DIMM)
  Siirtää kaksin kertaisen määrän tietoa kuin DDR2 ja pienempi virrankulutus. Voidaan käyttää kolme kampaa vierekkäin. Pienempi kooltaan kuin DDR2.

 • DDR4 DIMM (Double Data Rate 4 DIMM)
  Kellotaajuus vähintään 2133 megahertsiä.

SDR, DDR DDR2 ja DDR3 eivät ole vaihtokelpoisia keskenään. Lisäksi kannettaviin tietokoneisiin on suunniteltu So DIMM-moduuleja jotka ovat ulkoisesti pienemmän kokoisia.

RIMM (Rambus In-Line Memory Module) toimii eri tavalla kuin SIMM ja DIMM-moduulit. Tyhjiin RIMM-muistimoduulipaikkoihin on asennettava CRIMM-moduulit (Continuity RIMM). CRIMM-moduulit jatkavat signaalit muistipaikan läpi.

Muistin määrä tietokoneessa
Saat selville tietokoneessa olevan muistin määrän seuraavilla tavoilla:

 • Kun tietokone käynnistyy, näkyy käynnistyksen aikana muistimäärä hetken aikaa.

 • Paina CTRL - ALT - DEL - näppäimiä jolloin tehtävienhallinta ikkuna aukeaa. Valitse suorituskyky-välilehti. Katso paljonko fyysistä muistia on yhteensä.

 • Avaa tietokone ja katso muistien määrä. Yleensä muistien suuruus ilmoitetaan muisteissa.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Tietokoneet
 - Muisti - Laitetekniikka.com

Opetusmateriaalia (PDF)
 -

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!!

 

Tehtävät ja palautus

Tehtäviä tietokone

1. Selvitä paljonko samansuuruisella muisteilla on hintaeroa jos tyyppinä on DDR2, DDR3 ja SoDIMM?

2. Mitä ongelmia voi syntyä tietokoneessa, jos käyttää erikokoisia ja merkkisiä muisteja tietokoneessa?

3. Selvitä mikä on tietokoneesi maksimi muistien määrä. Paljonko päivitys maksaisi?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. . Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt (huom max 15-merkkiä)

» Palauta tiedosto tänne