Työasemien asennus

 Etusivu

Prosessori

Prosessori (Processor, CPU Central Processing Unit) tai suoritin on mikropiiri ja se sisältää puolijohteesta valmistettuja transistoreita. Transistoreita on hyvin suuri määrä ja ne on liitetty toisiinsa. Näiden avulla se suoriutuu erilaisista tehtävistä ja voi varastoida käsiteltävää tietoa. Prosessoria ohjaa erilaiset ohjelmat, jotka antavat dataa laskettavaksi.

Prosessorilla on keskeinen asema tietokoneessa ja se suorittaa tärkeimmät toiminnot. Sillä on myös määräävä tekijä tietokoneen nopeudessa ja ominaisuuksissa. Tietokoneen nopeus on useasti verrannollinen prosessorin nopeuteen, vaikka muut komponentit vaikuttavatkin koneen toimintaan.

Muistien ja emolevyn on oltava yhteensopiva prosessorin kanssa. Myös ohjelmat ja käyttöjärjestelmät ovat prosessorikohtaisia ja ne toimivat vain määriteltyjen prosessoreiden kanssa. Saman valmistajan prosessoreissakin voi olla eroja ja siksi esimerkiksi vanhemmissa koneissa ei voida käyttää joitakin uudempia ohjelmia. Yleisimpiä prosessoreita PC-koneihin valmistavat AMD ja Intel. Nämä käyvät Windows-käyttöjärjestelmiin.

Tyypillisiä prosessoreita

Tässä on muutama yleisesti käytetty prosessorimalli listattuna valmistajittain. Ylempänä on tehokkaammat prosessorit, jos ne toimisivat samalla kellotaajuudella.

Intel

 • Core i3 / i5 / i7

 • Pentium Xeon

 • Pentium Core / Core 2

 • Pentium M

 • Pentium 4

 • Celeron

 • Pentium lll

AMD

 • Zen

 • Phenom

 • Turion 64

 • Athlon 64 FX

 • Athlon 64

 • Athlon XP

 • Sempron

 • Duron

Intel ja AMD ovat PC-tietokoneiden suurimmat prosessorivalmistajat.

Moniydinprosessori

Moniydinprosessori tarkoittaa suoritinta jossa on kaksi tai useampi ydin. Tällöin suorittimen tehoja voidaan jakaa ja se vähentää sähkön kulutusta sekä lämmön tuottoa. Suorittimia kutsutaan sen mukaan, monestako ytimestä suoritin koostuu joko tuplaydinprosessoriksi tai kolmiydinprosessoriksi jne. Prosessien suoritus säikeistetään ja siten se voidaan jakaa usean ytimen kesken. Näin nostetaan suorittimen suoritustehoa.

Tietokoneen nopeus on riippuvainen osaksi suorittimen nopeudesta. Suorittimen nopeus ilmoitetaan kellotaajuutena. Kellotaajuus ilmoitetaan joko megahertseinä (Mhz) tai gigahertseinä (Ghz).

Prosessorin kanta

Jokaisella prosessorityypillä on oma kantansa (socket) eli jokaiselle prosessorille on oltava oikeanlainen vastakappale emolevyllä. Emolevyille on asennettavissa vain määrätynlaiset prosessorit ja se ilmoitetaan yleensä emolevyn teknisissä tiedoissa. Joissakin tapauksissa kanta voi sopia, mutta ne toimivat eri taajuuksilla tai jännitteillä. Varmista aina sopivuus ennen asentamista.

Prosessorin jäähdytyssiilit

Prosessori tuottaa toimiessaan runsaasti lämpöä ja se on saatava siirtymään pois siitä. Tähän tarkoitukseen on tehty prosessoreille jähdytyssiilit ja niiden jäähdytystä tehostetaan yleensä tuulettimilla. Myös nestejäähdytys on yleistä. Prosessoria valitessa on tärkeää valita myös sen tarpeisiin riittävä jäähdytys. Yleensä tuotetiedoissa kerrotaan mille prosessoreille siili on valmistettu ja näin on helppoa löytää käyttöön sopiva jäähdytys.

Siili laitetaan prosessorin päälle sen mukana tulevilla kiinnikkeillä jotka taas sopivat emolevyn prosessorikannan ympärillä oleviin kiinnikkeisiin tai ruuvinreikiin. Ennen siilin asentamista on siilistä otettava piitahnan suojamuovi pois. Piitahna on tärkeä prosessorin ja siilin lämmön johtavuuden vuoksi. Jos joudut irroittamaan siilin myöhemmin tai käytät vanhempia laitteita, putsaa vanhat tahnat pois ja laita uusi ohut kerros tahnaa väliin ennen asentamista. Näin varmistat lämmön hyvän johtavuuden pois prosessorista.

Prosessorin asennus emolevyyn

Prosessori käy vain sille tarkoitettuun kantaan emolevyllä. Joissain malleissa prosessoreissa on piikkejä jotka sopivat suoraan kantaan. Käsittele prosessoria varovasti, koska piikkien vääntyessä tätä on vaikeaa saada kantaan kiinni. Nämä yleensä säilytetään erillisillä tyynyillä jotka suojaavat piikkejä.

Emolevyn kannassa on pieni merkintä joka vastaa prosessorin merkkiä. Varmista että piikit osuvat oikein kannan koloihin. Pudota prosessori avattuun kantaan kevyesti. Voimaa ei tarvita. Lukitse kannan kiinnitysmekanismi ja varmista, että se menee kunnolla kiinni. Liitä jäähdytyssiili vasta tämän jälkeen.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Tietokoneet
 - Tietokoneiden jäähdytys - Wikipedia
 - Prosessorien ylilämpövideo
 - i7 prosessorin asennusvideo

Opetusmateriaalia (PDF)
 -

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!!

 

Tehtävät ja palautus

Tehtäviä tietokone

1. Kuinka prosessorit valmistetaan? Kerro mistä, miten ja missä.

2. Mitkä ovat markkinoiden tehokkaimmat prosessorit PC-koneille? Mitkä heikoimmat? Mikä on hintaero?

3. Etsi erilaisia prosessorien jäähdytysmenetelmiä. Minkälaisia ratkaisuja löydät?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. . Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt (huom max 15-merkkiä)

» Palauta tiedosto tänne