Excel taulukkolaskenta

 Etusivu

Excel taulukkolaskenta

Taulukoiden täyttäminen
Avaa Excel ohjelma Office työkaluista ja avaa uusi taulukko. Kirjoita mallin mukaisesti ruutuihin eli soluihin tietoja valitsemalla haluttu solu ja kirjoittamalla siihen tekstiä. Hyväksy teksti painamalla Enteriä tai valitsemalla jokin toinen solu.

 

Voit valita haluamasi solun klikkaamalla sitä (1) ja tähän voit kirjoittaa haluamasi tekstin tai numeron. Näet tekstin myös kaavarivillä (2), johon voidaan tehdä myös muutoksia, jos esimerkiksi kirjoitat väärin. Klikkaa kaavariville ja tee muutokset. Leveyttä voidaan säätää klikkaamalla osoittimella sarakkeiden välistä ja säätämällä sarakeleveyttä (3). Näet sarakeleveyden pienestä inforuudusta säätäessäsi leveyttä. Voit jakaa tekstin eri riveille soluissa (4) pitämällä ALT-näppäintä pohjassa ja painamalla Enteriä. Valitse rivinvaihtokohta ja paina ALT+ENTER.
 

Summafunktio
Kirjoita myyjille summia niille kuuluviin soluihin. Excelissä on toiminto jolla voidaan laskea summia yhteen automaattisesti ilman että tarvitsee kirjoittaa funktiota manuaalisesti. Valitse ruutu johon haluat myyjien yhteenlasketun myynnin tulevan. Tässä tapauksessa B11-solua (1). Klikkaa summa-funktionäppäintä (2). Ohjelma ehdottaa yhteenlaskettavaa aluetta automaattisesti. Voit säätää sitä halutessasi vetämällä haluttu yhteenlaskualue hiiren osoittimella. Alue näkyy vilkkuvana polkuna. Tässä tapauksesa paina enteriä, sillä alue on oikea. Yhteen laskettu summa näkyy nyt solussa B11.
 

Funktioiden kopiointi
Exceli antaa mahdollisuuden kopioida kaavoja. Tämä helpottaa työtä, jos esimerkiksi kaavoja on useita samanlaisia. Näin ei tarvitse kirjoittaa kaavaa uudestaan jokaisen laskusolun kohdalla. Maalaa summaruutu jonka haluat kopioida seuraavaan soluun. Klikkaa maalatun solun alareunassa (1) olevaa mustaa pistettä . Vedä se seuraavaan soluun oikealle. Kun päästät irti, niin kaava on kopioitu (2) ja laskenta-alue on myös siirtynyt suhteessa. Näin säästät aikaa.

 

 

 

Muita funktioita
Klikkaa B13-solua (1) johon laitamme tavoitteiden pienimmän arvon. Valitse funktion (2) nuolinapista valikko josta valitset Min(3), joka tarkoittaa funktiota joka laskee pienimmän arvon valituista arvoista.

 

 

 


 

Ohjelma ehdottaa aluetta, josta pienin luku lasketaan. Tämä ei ole oikea, joten alue on maalattava uudelleen. Klikkaa hiirellä ylimmän myyjän tavoitelukua solusta B7 (4) ja vedä hiirinappi painettuna viimeisen kohdalle soluun B10. Hyväksy funktion lasku Enterillä.

 Tee soluun suurin ja keskiarvo funktiot samalla tavalla kuin pienin, mutta valitse funktio-valikosta tilalle Maks (1) ja Keskiarvo (2).

 

 

Kopioi kaavat myös toteutunut-sarakkeen kohdalle siten, että maalaat vetämällä hiiren osoittimella kaikki kolme arvoa B13-B15. Näiden ympärille tulee maalaus-merkintä, joka on paksu viiva ja alakulmassa pieni piste.

Klikkaa pistettä (1) ja vedä hiiren painikkeella pisteestä seuraavaan soluun (2). Päästäessäsi irti, kaavat ovat kopioituneet suhteessa yhden askeleen oikealle sarakkeelle (3).

 

Taulukon tallennus
Talleta aina työsi ajoissa. Klikkaa tallenna-nappia  (1) ja valitse paikka johon haluat tallentaa työsi (2). Anna tiedostolle nimi ja määritä tallennusmuoto (3) ja tallenna painamalla tallennus-painiketta (4).

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Excel käyttöä
 - Excel 2010 opas - Microsoft
 - Excel 2010 linkkejä ja vinkkejä

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Excel perusteet

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


Tervetuloa kurssille!

 

Tehtävät ja palautus

Excel harjoituksia

1. Aloita uuden taulukon luonti johon liität seuraavat tiedot. Laske rakennusten 1980 ja 1990 määrien summat, minimit, maksimit ja keskiarvot. Tallenna työ omalle muistitikulle myöhempää käyttöä varten. Tarvitsemme tätä työtä seuraavissa harjoituksissa.

  1980 1990 Ero Ero% %
osuus 1980
%
osuus 1990
Erilliset pientalot 773 908        
Kytketyt pientalot 23 53        
Asuinkerrostalot 44 45        
Kesämökit 252 368        
Saunat 548 932        
Summa            

 

Max    
Min    
Keskiarvo    

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät PDF-tiedostona. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi ja winhatunnuksellasi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne