Excel taulukkolaskenta

 Etusivu

Kolmiulotteinen laskenta

Ylimääräisten taulukoiden poisto
Valitse taulukot jotka haluat pois aktiiviseksi klikkaamalla niiden taskua taulukon alareunassa. Klikkaa uudestaan niiden nimeä oikealla hiirinäppäimellä (1) niin saat valikon josta voit valita toiminnon Poista (2). Näin voit poistaa ylimääräiset käyttämättömät taulukot.

 

 

 


Valmiin taulukon kopiointi
Aktivoi klikkaamalla taulukkoa oikealla hiirinäppäimellä, jotta saat valikon esille. Valitse sieltä Siirrä tai kopioi-valikko (3).

 

 


 

 

Valitse taulukon kopiointi viimeiseksi (4) ja merkkaa kohta Tee kopio (5). Hyväksy kopiointi ok-napista (6). Toista tämä vielä kaksi kertaa, niin saat yhteensä neljä taulukkoa.

 

 

 

Taulukoiden nimeäminen

Klikkaa uusien taulukoiden nimitaskua jälleen oikealla hiirinäppäimellä ja valitse Nimeä uudelleen (1). Anna taulukoille nimeksi tammikuu, helmikuu, maaliskuu ja neljännesvuosi (2). Voit myös antaa niille omat tunnistevärit valitsemalla valikosta Taulukonvalitsimen väri.

 

Kolmiulotteinen laskenta
 

Valitse viimeinen taulukko aktiiviseksi (1). Tyhjennä myyjien tavoite ja toteutumamyynnit lukemat (2), koska tähän keräämme kolmen kuukauden myynnit. Maalaa nämä alueet ja paina Del-nappia. Huomaa, että kaikki muut lukemat nollaantuvat ja ilmoittavat virhettä, mutta tämä on normaalia, koska alkuperäiset lukemat ja myynnit puuttuvat. Nämä täyttyvät kohta automaattisesti, kun laitamme uusia kaavoja näihin.

 

Klikkaa B7 solu aktiiviseksi taulukossa (1) ja paina summa-funktionappia (2).

 

 

 

Kun Summa-nappi on aktivoinut funktion, voimme antaa sille tiedot luvuista jotka tulevat laskuun mukaan. Valitse tammikuun tasku klikkaamalla taulukonvalitsinta (3) ja klikkaa tammikuun taulukosta B7 ruutua kerran, eli Sakarin tavoitelukua (4). Jotta kaikki kolme kuukautta saaadaan mukaan summaan, pidä Vaihtonäppäintä (Shift) pohjassa ja klikkaa maaliskuun taulukonvalitsinta (5). Tarkista, että kaava täsmää mallin kanssa. Hyväksy laskutoimitus painamalla Enteriä.

Kaavan kopiointi

Tartu kaava-solun aktivoidun ruudun alareunan pisteeseen ja vedä sitä hiirellä alas (1), niin kopioit kaavan myös muille myyjille. Maalaa kaikki neljä tavoitelukemaa ja kopioi kaava myös oikealle yhden sarakkeen verran (2). Näin saat myös toteutumiin laskukaavat. Kopioimalla kaavat, siirtyvät myös lähtökohtaiset lukemat suhteessa ja laskut pysyvät oikeina.

Tarkista, että taulukon kaikissa laskutoimituksissa on lukema ja että kaaviot ovat jälleen täyttyneet uusilla lukemilla. Voit kokeilla myös muuttaa muiden kuukausien lukemia ja katsoa muuttuuko myös neljännesvuosimyynnit automaattisesti.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Excel käyttöä
 - Excel 2010 opas - Microsoft
 - Excel 2010 linkkejä ja vinkkejä

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Excel perusteet

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


Tervetuloa kurssille!

 

Tehtävät ja palautus

Laadi ensikesän lämpötilaseurantataulukko

Tee ensi kesän viidelle kuukaudelle seurantakaavio, johon voidaan kuukausittain liittää päivän lämpimin ja kylmin lämpötila sekä veden lämpötila. Tee täyttöruudut päivämäärän ja viikonpäivän mukaan. Tee taulukoista selkeät ja helposti ymmärrettävät. Laadi sopivat kaaviot kuukausille ja ensimmäisen sivun keskiarvoille.

1. taulukko
Etummaisessa taulukossa on viiden kuukauden touko, kesä, heinä, elo ja syyskuun keskiarvot jotka haetaan automaattisesti seuraavista kuukausitaulukoista. Tee myös kaavio joka vertailee näitä lämpötiloja. Testatkaa mikä kaavio sopii parhaiten käyttötarkoitukseen. Laadi kaavio myös veden lämpötilan seurannalle.
 

kuukausi korkein keskiarvo matalin keskiarvo veden lämpötila keskiarvo
toukokuu      
kesäkuu      
heinäkuu      
elokuu      
syyskuu      

2-6. taulukko
Seuraavissa taulukoissa on kuukausittain päivämäärä ja viikonpäivä sekä lämpötilat joka kuukauden päivälle. Katso kalenterista, että viikonpäivät täsmäävät ensi kesän kuukausiin. Samoin jokaisessa on taulukko lämpötilavertailulle sekä oma veden lämpötilan kehitykselle. Täyttäkää mielikuvituksellisia arvoja valmistuksen ajaksi, jotta näette toimivuuden.

Toukokuu:

Pvm vko-päivä korkein matalin veden lämpö
1. ti
2. ke
3. to
jne...

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät PDF-tiedostona. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.pdf

» Palauta tiedosto tänne