Excel taulukkolaskenta

 Etusivu

Funktiot - jos & summa.jos

JOS - funktio
JOS-funktiota käytetään tilanteissa joissa annetaan vaihtoehto ja sen mukainen tulos. Esimerkiksi jos halutaan antaa jonkin rajan ylittäneille eri lukema kuin alittaneille. Sopii vaikka alennusprosentin laskemiseen jos jokin summa ylitetään tai ilmoitustekstiin, kuten esimerkissämme. Laadimme listan joka ilmoittaa myyjät jotka saavat bonusta ylitettyään 10000-myynnin. Klikkaa aktiiviseksi solu johon haluat ilmoituksen tulevan (1).

Valitse Lisää funktioita (2) ja funktioksi JOS (3). Hyväksy OK-napilla valinta (4).

Totuus_testi (5) tarkoittaa kaavaa joka testaa vaihtoehdot. Tässä tapauksessa testaamme onko solun C5 arvo yli 10000. Jos se ylittää, antaa ohjelma arvon tosi. Tämän tekstin voimme määrittää kohtaan Arvo_jos_tosi (6). Tähän voidaan myös määrittää halutessaan laskukaava esimerkiksi alennuksia laskiessamme. Jos summa ei toteudu totuustestissä, tulee arvoksi Arvo_jos_epätosi (7). Tähän laitamme tekstin "Ei bonusta". Huomoi että tekstiä kirjoittaessamme pitää laittaa lainausmerkit, jotta ohjelma erottaa sen koodista ja kaavoista.

Hyväksyttyäsi funktion, tarkista kaavan oikeellisuus kaavariviltä (8). Nyt voit kopioida kaavan myös muille myyjille (9). Tekstit tulevat nyt sen mukaan onko myynti yli 10000 (10).

 

 

SUMMA.JOS - funktio
SUMMA.JOS-funktiolle voidaan antaa eri määritelmät ja kaava laskee yhteen määritelmän mukaiset lukemat. Tällä kaavalla voidaan helposti laskea eri henkilöiden saavutuksia tai tuotteiden myyntiä. Esimerkissämme tarkistamme kuinka suurella summalla eri myyjät ovat tuotteita myyneet. Valitse alue johon haluat tuloksen tulevan (1). Valitse Lisää funktioita valikosta kohta SUMMA.JOS (2). Hyväksy valinta OK-napilla (3).

Alue-kohtaan (4) määritellään mistä lähdetään ehtoja etsimään. Tässä tapauksessa kun etsimme eri myyjien nimiä, pitää meidän ensin kertoa ohjelmalle mistä nämä löytyvät (5). Vedä aktiiviseksi alue - myyjien nimet.

Ehtoihin (5) määritellään mitä lähdetään etsimään. Tässä tapauksessa määritelmä löytyy F5-solusta joten klikkaa sitä (6). Tähän voidaan myös kirjoittaa haettava nimi lainausmerkkien sisään.

Viimeiseksi kerrotaan mistä löytyy yhteenlaskettavat summat. Jos määritelmä täyttyy jollain rivillä, nappaa se lukeman samata riviltä ja laskee yhteen. Summa_alue (7) ollessa aktiivinen vedä hinnat-alue (8) aktiiviseksi. Hyväksy nyt funktioruudun määritelmä OK-nappilla (9).

Tarkista kaavariviltä oikea kaava (10). Täytä samalla tapaa myös muiden myynnit (11).

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Excel käyttöä
 - Excel 2010 opas - Microsoft
 - Excel 2010 linkkejä ja vinkkejä

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Excel perusteet

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


Tervetuloa kurssille!

 

Tehtävät ja palautus

Harjoitustehtäviä SUMMA.JOS ja JOS

Laske seuraavat lopulliset hinnat jos yli 200-hintaisista myynneistä annetaan 10% alennus. Käytä JOS-funtiota.

Asiakas Myynti Maksetaan
Liisa I

150

Jouko T

230

Sakari E

180

Manu E

195

Keke R

225

Tiina M

205

Laske paljonko kukin henkilö on poiminyt mustikoita viikon aikana. Käytä SUMMA.JOS-funktiota.

Mustikan- keräyslista
Vko-päivä nimi litraa
maanantai Miia K

6

Tauno I

4

Jani Y

5

tiistai Miia K

4

Tauno I

3

Jani Y

2

keskiviikko Miia K

7

Tauno I

6

Jani Y

5

torstai Miia K

7

Tauno I

6

Jani Y

7

perjantai Miia K

3

Tauno I

4

Jani Y

6

lauantai Miia K

3

Tauno I

0

Jani Y

6

sunnuntai Miia K

4

Tauno I

3

Jani Y

6

Yhteensä
Miia K
Tauno I
Jani Y

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät PDF-tiedostona. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.pdf

» Palauta tiedosto tänne