Excel taulukkolaskenta

 Etusivu

Funktiot - laske

LASKE - funktio
LASKE-funktio laskee solut joissa on numeerista tietoa. Tämä ei ota laskuun mukaan kirjaimia, tekstejä tai tyhjiä soluja. Tämä on käytännöllinen kun laskemme montako solua on saanut numeerisen arvon, kuten esimerkissämme.

Kirjoita esimerkin mukainen taulukko ja laadi omat paikat eri laskentavastauksille. Määrää ensin paikka johon laskemme montako luokasta on saanut numeron (1). Valitse sen jälkeen summa-funktionapin valinnasta Lisää funktioita... (2). Valitse funktioksi LASKE (3) ja hyväksy valinta OK napilla (4).

Funktion argumentti-ikkunasta voit tehdä valinnan laskettavasta alueesta. Klikkaa aktiiviseksi aluevalinta Arvo 1-kohdasta (5). Maalaa alue josta haluat tulokset laskettavan (6). Palaa LASKE-ikkunaan (7) ja hyväksy valinnat OK-napilla (8). Tarkista syntynyt kaava funktio-ruudusta (9).

 

 

LASKE.JOS - funktio
LASKE.JOS-funktiolla voidaan tehdä valintoja siitä, mitä lasketaan. Tässä määritellään ehto mitä vertaillaan ja alue josta määriteltyä ehtoa etsitään. Ehto voi olla teksti ,numero tai numeroalue. Teksti kirjoitetaan sulkeiden sisään. Numeroalueeksi voidaan käyttää määritelmiä suurempi (>) tai pienempi (<) kuin merkkejä. Jos etsitään lukuja jotka ovat pienempiä kuin 50, kirjoitetaan ehtoalueeseen <50.

  • Vertailuoperaattorit

  • = yhtäsuuri

  • > suurempi

  • > pienempi

  • >= suurempi tai yhtäsuuri

  • <= pienempi tai yhtäsuuri

  • <> erisuuri

Määrittele alue johon vastaus tulee (1). Valitse funktio LASKE.JOS (2). Määrittele alue josta ehtoja etsitään Alue-ruutuun (3). Anna ehto jota etsitään kohtaan Ehdot (4). Hyväksy valita OK-napilla (5). Varmista koodi  funktio-ruudusta (6).

 


LASKE.TYHJÄT - funktio
LASKE.TYHJÄT-funktio etsii kirjoittamattomia soluja ja laskee ne. Tätä voidaan hyödyntää tilanteissa, joissa tarvitaan tietoa täyttämättömien solujen määrästä, esimerkiksi suorittamatta jääneistä kursseista tai maksuista.

Määrittele paikka johon haluat tuloksen tulevan (1). Valitse funktio LASKE.TYHJÄT (2). Hyväksy valinta OK-napilla (3). Määrittele alue josta tyhjät lasketaan (4). Hyväksy valinta OK-napilla (5). Tarkista kaava funktio-ruudusta.

 

LASKE.A - funktio
LASKE.A-funktio laskee kaikki tietoa sisältävien solujen määrän. Tieto voi olla tekstiä, numeroita tai kirjaimia. Tämä on hyödyllinen kun halutaan laskea alueita, joissa siintyy sekä tekstiä ja numeroita tai vaikka esimerkin mukaan nimilista.

Valitse alue johon lasku suoritetaan (1). Valitse funktio LASKE.A (3) ja hyväksy valinta (3). Klikkaa Arvon valintanappia (4) ja maalaa nimilistan nimet (5). Palaa argumentti-ruutuun (6) ja hyväksy valinta OK-napilla (7). Tarkista funktio kaavariviltä (8).

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Excel käyttöä
 - Excel 2010 opas - Microsoft
 - Excel 2010 linkkejä ja vinkkejä

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Excel perusteet

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


Tervetuloa kurssille!

 

Tehtävät ja palautus

Harjoitustehtäviä laske

Klikkaa tästä tehtäviin.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät PDF-tiedostona. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.pdf

» Palauta tiedosto tänne