Excel taulukkolaskenta

 Etusivu

Kaavioiden luominen ja muokkaus

Pylväskaavion luominen
Maalaa ensin alueet, jotka haluat tulevan mukaan kaavioon. Muista ottaa myös otsikot mukaan.

Klikkaa A6 solusta (1) pitämällä hiiren näppäintä pohjassa ja vetämällä C10 soluun. Valitse työkalupalkista tasku Lisää (2). Täältä löydät erilaisia kaavioita joita voit käyttää. Valitse Pylväs-kaavio napista (3). Käytä 3-ulotteista pylväskaaviota (4) joka sopii arvojen vertailuun kuten myyjien tuloksiin. Kaavio tulee automaattisesti taulukkoon ja voit vapaasti siirtää sitä parempaan paikkaan.

 

Kaavion muokkaaminen

Voit muokata taulukkoa klikkaamalla eri elementtejä ja valitsemalla hiiren oikealla näppäimellä tulevasta valintalistasta kohdan Muotoile ... . Esimerkissä klikkaamme arvopylvästä hiiren oikealla näppäimellä (1) ja valitsemme Muotoile arvosarjat (2). Varmista että kaikki pylväät tulevat merkatuiksi pienillä palloilla kulmistaan.

Muotoile arvosarjat-ikkunassa voit tehdä pylvääseen muutoksia. Valitse kohta Täyttö (3) ja valitse Liukuväritäyttö (4). Voit säätää liukuvärin molempia värejä klikkaamalla värivalintaa (5) säätimessä ja valitsemalla siihen värin Väri-valintanapista (6).

Valittuasi kaavion voit määritellä sitä myös Kaaviotyökalujen avulla (7). Kaavion otsikon saat napilla (8) ja arvosarjoille selitteen napista (9). Tämä on kätevä jos haluaa arvot tarkasti esiin esimerkiksi piirakkakaaviossa.

Kaavion taustan kuva ja täyttöväri

Klikkaamalla kaavion taustaa (1) hiiren oikealla näppäimellä voit valita taustan Muotoile kaavioalue-kohdan (2). Valitse Täyttö (3) ja täyttötyyliksi Kuva tai materiaalikuviotäyttö (4). Napista Materiaalikuvio (5) voit valita eri taustakuvioita kaavioalueeseen. Napista Tiedostosta (6) voit asettaa haluamasi kuvan taustalle.

 

Piirakkakaavion tekeminen

Vedä hiirellä aktiiviseksi alue A6:A10 (1). Paina näppäimistöstä ALT pohjaan ja oidä se päällä. Klikkaa F6 soluun ja vedä hiirinäppäin pohjassa F10-soluun asti (2). Varmista että molemmat rivit ovat aktiivisia. Valitse kaavioista Ympyräkaaviot (3). Käytä kolmiulotteista laikattua ympyräkaaviota (4). Muokkaa myös piirakkakaavio selkeämmäksi ja siistimmäksi väreillä ja kuvioilla.

 

Excel-taulukon tulostus

Valitse tasku Tiedosto (1) ja sieltä kohta Tulosta (2). Ensiksi valitsemme oikean tulostimen (3) valintalistasta. Jos haluat tulostaa suoraan tulostimeen ja paperille, valitset oikean tulostimen. Jos haluat luoda PDF-tiedoston valitset jonkin PDF-ohjelmista vaikka Adobe PDF. Säädä taulukon muodon mukaan paperi vaaka tai pystysuuntaan (4). Jos kaikki tiedot ei mahdu samalla paperille, valitse Sovita taulukko yhteen sivuun (5). Tarkista tulos esikatseluruudusta (6). Jos kaikki näyttää hyvältä paina tulostus-nappia (7). Jos tulostat PDF-tiedostoa pitää sinun vielä kertoa ohjelmalle mihin ja millä nimellä tiedosto laaditaan.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Excel käyttöä
 - Excel 2010 opas - Microsoft
 - Excel 2010 linkkejä ja vinkkejä

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Excel perusteet

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


Tervetuloa kurssille!

 

Tehtävät ja palautus

Excel harjoituksia

1. Valmista myös tehtävään pylväskaaviot vuoden 1980 ja 1990 taloille. Tee myös piirakkakaaviot eri talojen osuuksista molempina vuosina. Tulosta tehtävä PDF-tiedostoksi yhdelle sivulle.

  1980 1990 Ero Ero% %
osuus 1980
%
osuus 1990
Erilliset pientalot 773 908        
Kytketyt pientalot 23 53        
Asuinkerrostalot 44 45        
Kesämökit 252 368        
Saunat 548 932        
Summa            

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät PDF-tiedostona. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne