Excel taulukkolaskenta

 Etusivu

Lomakepohjan valmistaminen

 

 

Taulukon muotoilu
Valmista kuvan mukainen kaavake jossa on täyttöruudut ja tarvittavat kohdat tarvittavien tietojen keräämistä varten. Huomaa sarakkeiden ja rivien säädetut leveydet, jotta saadaan lomakkeen oikeisiin kohtiin sopivat tilat rastitettaville ruuduille.
 

 

Sarakeleveyden säätö
Sarakeleveydet voidaan säätää klikkaamalla sarakkeiden kirjainta hiiren oikealla näppäimellä sekä valikosta valitsemalla sarakeleveys.

 

Voit myös säätää useamman sarakkeen leveyden samaan aikaan. Klikkaa ensin ensimmäistä säädettävää saraketta (1). Paina vaihtonäppäin (Shift) pohjassa viimeistä sarakekirjainta (2). Sen jälkeen paina maalattua sarakeriviä oikealla hiirinäppäimellä ja valitse listasta Sarakeleveys (3). Säätöruudun sarakeleveydeksi voit antaa haluamasi leveyden (4) ja hyväksyä säätö OK-napista (5).

 

 

 

Ulkoreunan viivat
Leveät ulkoreunat lomakkeelle saat kun klikkaat lomakkeen yhtä kulmaa (1) ja vedät hiirinäppäin pohjassa toiseen reunaan (2) ja maalaat lomakealueen. Valitse reunaviivoista Leveä ulkoreuna (3). Samalla periaattella voit myös valita lomakkeelle taustavärin (4).

 

 

 

 

 

Tekstiruutujen yhdistäminen
Tekstiruudut voi maalata valkoiseksi merkkaamalla koko ruudun (1) ja klikkaamalla täyttöväri (2) valkoiseksi. Saat myös samalla reunaviivat. Voit yhdistää ruudut yhdeksi painamalla Yhdistä ja keskitä-nappia .

 

 

 

Tekstin kääntäminen

Klikkaa tekstiruutua, jonka haluat kääntää, aktiiviseksi (1). Klikkaa uudelleen hiiren oikealla näppäimellä, jotta saat valintaruudun esiin. Valitse täältä Muotoile solut (2). Taskusta Tasaus (3) löydät tekstin suunnan säädön. Klikkaa punasta pistettä, joka kertoo tekstin suunnan (4), ja vedä sitä ylöspäin. Hyväksy säädöt OK-napista (5).

 

Kuvien liittäminen

Valitse Lisää -> Kuva (1) ja saat kuvavalintaikkunan auki. Etsi oikea kuva ja valitse se (2). Paina Lisää-nappia (3) ja kuva ilmaantuu taulukkoon. Voit muokata sen suuruutta kulmissa sijaitsevista palloista säätämällä (4). Yläpuolella olevasta viivasta voit säätää kuvan kulmaa.Voit siirtää kuvaa tarttumalla sitä hiirellä ja vetämällä se haluamaasi paikkaan. Liitä samalla tavalla myös muut logot. Kuvat löydät tämän sivun lopusta.

ClipArt-napista voit liittää graafisia elementtejä ja kuvia.

 

Klikkaa kuvia hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Talleta kuva nimellä..


 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Excel käyttöä
 - Excel 2010 opas - Microsoft
 - Excel 2010 linkkejä ja vinkkejä

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Excel perusteet

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


Tervetuloa kurssille!

 

Tehtävät ja palautus

Laadi mökkivuokraajalle tilauslomake

Tehtävänäsi on suunnitella mökin vuokraajalle lomake, jonka voi tulostaa lomakkeen täytön jälkeen. Tyyli on vapaa, mutta lomakkeen on sisältävä vähintään seuraavat kohdat:

 - otsikko: Mökkikylä varauslomake
 - valinta kuudesta eri mökistä kuvineen
    (keksi mökeille nimet ja hae hyvät mökki-kuvat netistä)
 - yhteystiedot tilaajalta
 - yöpyvien määrä
 - lemmikkieläimet/allergia/savuton vaihtoehdot
 - tulo sekä lähtöpäivät
 - lisätietoa ruutu

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät PDF-tiedostona. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.pdf

» Palauta tiedosto tänne