Excel taulukkolaskenta

 Etusivu

Makrot ja painikkeet

Mikä Makro?
Makro on ohjelmakoodi joka voi suorittaa jonkin toiminnon, esimerkiksi Excelissä. Makro luodaan äänittämällä määrätty toimintatapahtuma ja sen jälkeen se voidaan liittää näppäinyhdistelmään tai painikkeeseen. Makro seuraa tidostoa, joten seuraava käyttäjä voi hyötyä äänitetystä toiminnasta.

Valmistamme aiemmin tehtyyn lomakkeeseen kaksi painonappia. Yksi joka tyhjentää täytetyt kentät ja toinen mikä tulostaa täytetyn lomakkeen.

Makron äänittäminen

Avaa aiemmin tehty lomake. Äänitämme nyt makron, joka tyhjentää lomakkeen tiedot. Aloitetaan toiminnan äänitys valitsemalla Näytä - Makrot - Tallenna makro.. (1).

 

Anna makrolle hyä ja kuvaava nimi (2). Voit antaa myös sille pikanäppäinyhdistelmän kirjaimen. Kuvauksen kirjoittaminen auttaa, jos makroja tulee useita. Hyväksy OK-napista makron äänityksen aloittaminen (3).

 

 

 

Nyt makron äänitys on aloitettu ja näet ilmestyneen äänityksen lopetusnapin. Klikkaa jokaista kirjoitusruutua (4) ja paina DEL-näppäintä. Näin äänität ruutujen tyhjentämisen. Kun jokainen kirjoitusruutu on käyty läpi ja tyhjennetty, lopeta äänitys nauhoituksen lopetusnapista (5).

Nyt tyhjennysmakro on äänitetty. Voit kokeilla ajaa makron antamallasi pikanäppäinyhdistelmällä.

 

 

 

Painikkeen teko ja makron liittäminen

 

Tarvitsemme taskun Kehitystyökalut, josta löytyy lomakeobjektit napin tekemiseksi. Jos se ei ole aktiivinen, pitää se ottaa ensin käyttöön. Saat kehitystyökalut esille, kun klikkaat hiiren oikealla näppäimellä tyhjää työkalupohjaa (1) ja valitsemalla listasta Mukauta valintanauhaa- kohdan (2). Aktivoi Kehitystyökalut ruksaamalla se (3). Hyväksy muutos OK-napista (4).

 

Valitse Kehitystyökalut-tasku (5). Napista Lomakeohjausobjektit (6) löydät painiketyökalun (7) Laadi tällä työkalulla pieni painike lomakkeen alareunaan (8). Samalla aukeaa Liitä makro-ruutu. Valitse tästä haluamasi markrotoiminto nappiin (9). Hyväksy makron liittäminen OK-napilla (10). Nyt voit myös muokata painikkeen kokoa ja tekstiä. Klikkaamalla napin ulkopuolelle hyväksyt napin muodon ja voit alkaa käyttää sitä.

Voit kokeilla makron toimivuutta painikkeesta. Kirjoita lomakkeeseen tietoja ja paina Tyhjennä painiketta. Lomakkeen pitäisi tyhjentyä. Voit muokata jälkeenpäin nappia ja sen toimintaa klikkaamalla sitä hiiren oikealla näppäimellä.

Tulostusnappi

Nyt voit äänittää uuden makron. Kun makro on alkanut äänittää, suorita tulostus ja lopeta nauhoittaminen. Tee toinen nappi ja liitä siihen tulostusmakro. Näin saat myös tulostusnapin.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Excel käyttöä
 - Excel 2010 opas - Microsoft
 - Excel 2010 linkkejä ja vinkkejä

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Excel perusteet

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


Tervetuloa kurssille!

 

Tehtävät ja palautus

Laadi mökkivuokraajalle tilauslomake

Tee mökkitilauslomakkeeseen jonka teit aiemmin sekä tulostusnappi, että lomakkeen tekstikenttien tyhjennysnapin. Äänitä tarvittavat makrot ja liitä ne painikkeisiin. Muokkaa painikkeita tarpeen mukaan.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät PDF-tiedostona. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.pdf

» Palauta tiedosto tänne