Internet-ohjelmointi 2

 Etusivu

SQL-kieli

Mikä SQL?
SQL eli Structured Query Language on alunperin IBM,n kehittämä kyselykieli jonka avulla voidaan relaatiotietokannasta suorittaa erilaisia hakuja ja muokata näitä tietoja. SQL-kieltä voidaan kirjoitaa millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla ja sitä voidaan myös toteuttaa jossain relaatiotietokannan ohjelmassa. SQL-kieliset lauseet voidaan myös toteuttaa missä tahansa relaatiotietokantaohjelmassa esimerkiksi Accessissa.

SQL-tietoja on helpompi ohjata erilaisilla hallintajärjestelmillä. Tähän on valmistettu graafinen käyttöliittymä phpMyAdmin. SQL-tietokannan tietoja käsitellään ja tulostetaan usein nettiselaimissa php-ohjelmointikielellä. SQLtietokantannan päälle rakennetaan ohjelmalogiikka jolla suoritetaan SQL-käskyjä. Näitä on yleensä PHP, Python tai Perl-ohjelmointikieli. SQL-kieli on ollut alusta lähtien liian raskas PC-koneissa ajettavaksi, joten sitä käytetäänkin usein palvelimessa. Webbihotellipaikkaa tilatessa on hyvä varmistaa onko palvelimeen asennettu SQL-tuki jos aikoo tehdä tietokantoja verkkoon.

Relaatiotietokanta
Tietokanta on tietovarasto jossa tiedoilla on jonkinlainen yhteys toisiinsa. Tietokannan kohde on jokin rajattu alue reaalimaailmasta esimerkiksi tuotteita ja niiden tietoja. SQL-kielessä tietokanta rakennetaan eri tauluihin. Taulukot sisältävät tietueita ja tietotyyppejä. Nämä järjestetään kenttiin ja riveihin.

Kyselyillä voidaan hakea, muuttaa ja poistaa tietokannan tietoja. Nämä kyselyt kirjoitetaan SQL-kielellä. Kyselyt voidaan suorittaa usealla eri tavalla.

MySQL hallintajärjestelmä
Relaatiotietokannan luomiseen ja hallinointiin on kehitetty erilaisia hallintajärjestelmiä. Yksi suosituimmista on MySQL joka on yleisesti käytetty www-sovelluksissa. Monissa webhotelleissa tämä ohjelma on jo valmiiksi asennettu järjestelmään. MySQL on nopea ja soveltuu yksinkertaiseenkin käyttöön. Ongelmakohta on laajemmassa mittasuhteessa lisäominaisuuksien puuttuminen.

phpMyAdmin
phpMyAdmin on selaimen avulla graafisesti käytettävä MySQL-tietokannan hallintatyökalu. phpMyAdmin on toteutettu PHP,llä joka antaa mahdollisuuden käsitellä tietokannan tietoja nettiselaimen avulla. Monessa webhotellissa tämä ohjelma on valmiiksi asennettu, mutta se voi myös itse ladata webistä ja asentaa kotisivuillensa ilmaiseksi.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

SQL ja PHP
 - ohjelmointiputka
 - artikkeli - opiskele SQL-kieltä
 - MySQL kotisivu
 - phpMyAdmin kotisivut

Opetusmateriaalia (PDF)
 - SQL-opas

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

7.1 Tervetuloa kurssille
SQL-tunnukset ja ftp testaus

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Milloin ja miten SQL-kieli on kehittynyt?

2. Mitä muita hallintajärjestelmiä on SQL-kielelle kuin MySQL ja phpMyAdmin?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi ja winhatunnuksellasi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne