Internet-ohjelmointi 2

 Etusivu

SQL-kyselyt

Käytössämme on joskus suuria määriä tietoja joita käsittelemme ja tulostamme kotisivuillamme. Yksi tapa on käyttää tietokantoja apuna ja ohjata niitä PHP,n avulla. Yksi tietokanta jota voimme käyttää kotisivuillamme, on MySQL. Näitä tietokantoja voidaan luoda ja käsitellä graafisella hallintatyökalulla, kuten phpMyAdminin avulla. Usein tietokantoja käsittelee myös PHP-koodit ja niiden avulla voimme luoda, muokata ja poistaa tietoja sivujen ohjelmakoodien välityksellä. Jotta ymmärrämme kuinka voimme luoda taulukoita, muokata niitä ja poistaa tietoja, on meidän opeteltava SQL-komentoja.

Voimme harjoitella SQL-komentoja phpMyAdminissa olevan työkalun avulla. Jos avaat hallintatyökalun, löydät sieltä taskun SQL. Täällä voit suorittaa SQL-kyselyjä ja käskyjä suoraan kirjoittamalla SQL-kieltä. Aja käsky klikkaamalla Siirry-nappia lopuksi.

Create table-komennolla voimme luoda uuden taulukon tietokantaan. Käskyn perään syötämme tietokannan nimen ja annamme taulukolle nimen(testitaulu). Sulkeiden sisään luomme sarakkeille nimet(sarake1-3) ja määrittelemme niille arvot (INT=luku, TEXT=teksti). AUTO_INCREMENT tarkoittaa automaattista numerointia ja PRIMARY KEY sarakkeen avainlukua. NOT NULL,lla tarkoitetaan, että sarake sisältää arvoja. MyISAM tarkoittaa tietokantamoottorityyppiä. Käytössä on myös InnoDB.

Insert into-käskyllä lisäämme rivejä tietokantaan. Ensin määrittelemme kannan nimen ja taulukon, johon haluamme lisätä tietoja. Sulkeiden sisään määrittelemme mihin sarakkeisiin tiedot lisätään. Values määrityksen jälkeen annamme syötettävät tiedot samassa järjestyksessä.

Voimme hakea tietoja taulukosta select-komennolla. *-merkki tarkoittaa, että valitsemme kaikki tiedot taulukosta ja from-komento määrittää taulukon nimen. Limit määrittää haettavien tietojen maksimisuuruuden merkkeinä.

Where-komennolla voimme hakea tiedostorivejä avain-sarakkeen määritelmän mukaan.

Delete-käskyllä voimme poistaa tiedostorivejä where-määritelmän mukaan.

Drop table-käsky poistaa koko taulukon annetun määritelmän mukaan.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

SQL ja PHP
 - ohjelmointiputka
 - artikkeli - opiskele SQL-kieltä
 - MySQL kotisivu
 - phpMyAdmin kotisivut

Opetusmateriaalia (PDF)
 - SQL-opas

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

7.1 Tervetuloa kurssille
SQL-tunnukset ja ftp testaus

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Laadi MySQL-tietokanta phpMyAdmin työkalulla komentoja käyttäen. Luo tietokanta dvd-levyistä määrittelemällä vähintään neljä kenttää. Lisää tietoja, poista niitä ja hae tietoja komentoja käyttäen. Poista lopuksi koko taulukko.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi ja winhatunnuksellasi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne