Internet ja HTML

 Etusivu

Internetin kehitys

Internetin lähtökohtana on ollut 1960-luvun USA,n ja Neuvostoliiton välinen avaruuskilpailu. Varsinkin Neuvostoliiton onnistuttua lähettämään satelliitin ensimmäisenä maan kiertoradalle, tuli USA,lle kiire. Tämä oli suuri uhka USA,n puolustukselle, koska nyt ensimmäistä kertaa oli teoriassa mahdollista lähettää jonkinlainen tuhoase maapallon toiselta puolelta avaruuden kautta. USA,n oli nyt muutettava kommunikaatio ja tiedontallennusjärjestelmiä siten, ettei niitä voida tuhota ydiniskulla tai jollain muulla tuhokeinolla.

USA alkoi suunnittelemaan hajautettua järjestelmää keskusjohtoisen järjestelmän tilalle. "Verkko" koostuisi solmuista, jotka siirtäisivät tietoa riippumatta toisistaan, vaikka yksittäinen solmu tai tietoverkko kaatuisi. Tiedot jaettiin paketteihin ja nämä kulkivat reitillä yksin ja itsenäisesti. Paketit etsisivät aina reitin määränpäähänsä vaikka esteitä olisikin. Solmuina käytettiin silloisia supertietokoneita.

Vuonna 1969 syntyi armeijan ARPANET-verkko. Aluksi verkossa oli neljä solmukonetta. Vuonna 1972 solmukoneita oli jo 37 ja lisää tuli koko ajan. Vuonna 1983 ARPANET jaettiin kahteen osaan: sotilaaliseen MilNet,iin ja tiedeyhteisön ARPANET,iin. Tätä kehitettiin edelleen tutkijoiden ja opiskelijoiden verkoksi ja siitä kehittyi NSFNET josta kehitettiin nykyajan internet. Perustana oli TCP/IP joka on käytössä vieläkin. Samoin nimipalvelimet kehitettiin, jotta ei tarvittaisi ip-osoitteiden omaa "puhelinluetteloa".

1990-luvulla internetti kasvoi tiuhaa tahtia. Tim Berners-Lee kehitti www-standardin CERN,ssä ja antoi mahdollisuuden luoda linkitettyjä dokumenttejä. Näin voitiin tehdä kotisivuja, joissa oli muutakin kuin vain tekstejä rivissä. Web-palvelimet yleistyvät ja kuka tahansa pystyi tuottamaan lisää www-sivuja nettiin. 1993 graafisen Mosaic-selaimen vuoksi kotisivut alkavat todella määrällisesti kasvamaan ja netin käyttö helpottui paremman graafisen ulkonän vuoksi.

1995 internetti muuttui java-tuen ja animaatioiden myötä kaupallisten yritysten temmellyskentäksi. Graafisia elementtejä ja interaktiivista toimintaa suosivat selaimet tukivat popuppeja ja bannereita. Hakupalvelut aloittivat toimintansa ja tiedonhaku helpottui.

Internet nykyään
Internettiä käytetään erilaisiin tarkoituksiin nykyään. Joillekkin internet on päivittäinen työkalu tai vapaa-ajan tärkein harrastus. Toisille se on viestinnän väline tai ostospaikka. Jokaisella meillä on eri käyttötarkioitus internetille ja käyttökeinoja kehitellään koko ajan. Tulevaisuus on varmasti erilainen kuin miten me sen tänä päivänä näemme.

Internetin käyttö yleisimmin on sähköpostin käyttöä tai tiedon hakua. Myös pelaaminen tai verkkopankin käyttö on nykyaikaa. Uusimpien toimintojen joukossa on varmasti musiikin kuuntelu tai tv,n katselu. Erilaiset blogit, chatit ja sosiaalinen media ovat kärkipäässä. Joka tapauksessa netin käyttömahdollisuudet ovat laajat ja niiden kehittäminen vain yleistyy.

Ennen tiedon haku oli työlästä ja tietoa piti kerätä eri lähteistä. Tiedon haussa piti turvautua kirjastoihin, koulukirjoihin ja naapureiden kertomuksiin, mutta nykyajan tiedontulva voidaan järjestää erilaisiiin tietokantoihin ja hakupalveluihin. Tietomäärä joka internetissä on käytössä nykyään on loppumaton.

Internettiin pääsee miltei mistä vain. Jopa maailmanympäripurjehtioilla, avaruusaseman astronauteilla ja etelänavalla asuvilla on internetyhteydet. Internetin käyttö ei ole enään paikasta kiinni ja suurimmalla osalla maailman asukkasta on jonkinlainen pääsy internettiin. Nettiin pääsemiseksi ei tarvita enään edes tietokonetta. Markkinoilla on paljon laitteita joilla saat nettiyhteyden.

Internetin vaarat
Internetin mukana tulee myös ongelmia. Roskapostit lisääntyvät ja ne tukkivat tietoliikennettä sekä sähköpostilaatikkoja. Virukset sekottavat koneita ja niiden levittäytyminen internetissä tuntuu vain kiihtyvän. Nuoret käyttävät internetin palveluita huolimattomasti ja se aiheuttaa paljon vaaratilanteita heille itselleen. Netin tiedon määrä kasvaa ja myös väärän tiedon levittäminen on helppoa. Jotkut luovat virtuaalielämää ja todellisen elämän raja häviää. Liika henkilökohtainen tieto internetissä saattaa joutua tietojen väärinkäyttäjien käsiin. Jopa varkaat käyttävät sosiaalisen median tietoja selvittääkseen onko asunto tyhjä loman ajan, mitä arvokasta omistat ja missä autoa säilytetään. Moni on huijannut rahaa olemattoimien tavaroiden myynnillä.

Keinoja on monia ja netin käytössä pitää olla varovainen. Usein vahinko tapahtuu tietämättömyyden vuoksi. Siksi on hyvä saada perustietoa intenetin vaaroista ennen kuin ottaa sen käyttöönsä.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Internet ja historiaa
 - Aikajana - internetin historiaa
 - Sotilasverkosta roskapostilaatikoksi - MBnet
 - Internetin käyttö Suomessa - tilastokeskus

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Web 2.0

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Valmista vuosijana 5-vuoden välein netin alkuajoista ja kehityksestä nykyaikaan. Etsi tietoa netistä. Kerro tärkeimmät keksinnöt ja internetin kehityksen kannalta tärkeimmät muutokset.

2. Etsi kuvia näistä tapahtumista ja keksinnöistä netistä. Talleta ne omaan kansioosi.

3. Tee lista toimista joita teet internetin välityksellä? Mitä kaikkea netin avulla voidaan tehdä nykyään? Mitkä ovat uusimmat keksinnöt?

4. Miten näet tulevaisuuden? Miltä netti näyttää 10-vuoden päästä? Miten se kehittyy?

5. Mieti mitä vaaroja kohtaat netin käytössä omalla kohdallasi? Miten liika informaatio netissä voi olla vaaraksi?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne