Kävijäseuranta

 Etusivu

Kävijäseuranta ja hakukonemarkkinointi

SEM (hakukonemarkkinointi) koostuu hakukoneoptimoinnin ja hakukonemainonnan yhteistyöstä. Tähän yhdistetään usein hakusanamainonta, mutta se koostuu myös hakusanaoptimoinnista. SEMin avulla pyritään lisäämään määrätyille verkkosivustoille kävijöitä ja näin kasvatettua myyntiä, brändiä sekä tunnettuvuutta. SEM yhdistää strategisesti hakukonemarkkinoinnin mainonnan ja hakukoneoptimoinnin. Nämä yhdistetään suunnitelmallisesti ja molempien prosessit keskustelevat keskenään. SEM ei tarkoita, että molempia tekniikoita pelkästään hyödynnetään vaan ne toteutetaan hyvässä yhteistyössä keskenään. Näiden pitäisi kohdata samat tavoitteet. Mobiilikokemus on tärkeä kriteeri. Google esimerkiksi sijoittaa mobiiliresoonsiiviset sivut korkeammalle hakutuloksissa. Yli puolet Googlen hauista tehdään mobiililaitteella.

SEA+SEO=SEM
SEA, eli hakukonemainonta, käsittää verkossa tapahtuvan mainonnan. Mainontaa voidaan toteuttaa hakukoneissa tai muilla verkkosivuilla. Mainonnalla kasvatetaan sivuston kävijämäärää ja sen kautta myynnin kasvuun. Tavallisin mainonta hakumoottoreissa tapahtuu Googlen Ads-palvelun avulla. Google mainostaa sivustoja mainosverkoston kautta ja Gmailissa. SEA,n avulla voidaan kasvattaa kävijämäärää nopeasti ja sopivat kuluttajat saavutetaan täsmällisesti. Tätä voidaan hyödyntää tilanteissa, joissa tiettyä tuotetta tai palvelua hakevat ihmiset löydetään oikealla hetkellä ja saadaan ohjattua määrätyille sivuille. Googlen hakukonetuloksista erottuvat mainokset joko heti sivun alussa tai lopussa. Hakukonemainoksissa mainostettaviin hakutuloksiin lisätään mainostagi, jonka avulla Googlen tietokanta osaa nostaa ne hakutuloksien mainospaikalle. Näyttöperusteisessa mainonnassa maksetaan mainosten näyttömäärästä, kun taas klikkiperusteisessa mainostaja maksaa klikkausten määrästä.

SEO, eli hakukoneoptimointi pyrkii maksuttomana nostamaan hakukoneiden tuloksissa omia sivuja mahdollisimman hyville sijoituksille. Tällä tavalla sivuston hakutuloksien sijat ovat korkeammalla kuin maksetuissa mainoksissa sen jälkeen, kun näytöt tai klikkaukset ovat saavuttaneet rajansa. Hakukoneoptimointia voidaan toteuttaa itse sivuilla (on-site) sekä niiden ulkopuolella(off-site). Kun sivuja hakukoneoptimoidaan, muokataan niitä teknisesti ja sisällöllisesti niin, että niistä tulee laadukkaampia ja hakutuloksiin paremmin sijoittuvia hakukoneiden näkökulmasta. Hakukoneoptimointi on hitaampaa ja vaatii enemmän osaamista kuin hakusanamainonta, mutta tulokset ovat pysyvämpiä. Hakukoneoptimointi vaatii runsasta testausta, arviointia, seurantaa ja ennustamista. Suurin osa ihmisistä, jotka ovat kiinnostuneita uusista tuotteista, menevät ensin Googleen tekemään hakua näistä. Siksi on tärkeää, että yrityksen sivut ovat helposti löydettävissä ja niiltä löytyy tarvittava tieto. Mitä korkeammalta sivut löytyvät hakutuloksissa ja linkissä on oikeat tuotetiedot, sitä todennäköisempää on, että kävijä klikkaa juuri tuota linkkiä. Sisäisessä hakukoneoptimoinnissa pyritään tekemään hakukoneille ymmärrettävää sisältöä tekstisisällön ja metatietojen avulla. Ulkoisessa optimoinnissa luodaan linkityksiä samaa aihepiiriä käsitteleviin sivustoihin, joita hakukoneet seuraavat. Kun sisältö on hakukoneen mielestä hyvää ja laadukasta, palkitsee se tämän korkeammalla hakutuloksella. Orgaanisiin sijoituksiin ei voi vaikuttaa rahalla tai maksetulla mainonnalla. Myös some vaikuttaa hakuihin. Somenäkyvyys ja laadukkaat, suositut jutut nostavat sivuston arvoa Googlen näkökulmasta.

CRT klikkaussuhde
CRT on yksi tapa mitata, kuinka hyvin verkkomainonta toimii linkkinä sivustolle. Tämän avulla voidaan mitata ja laskea mainonnan kannattavuus. Napsautussuhteesta ilmenee kuinka moni mainoksen nähneistä klikkaa sitä. Arvo saadaan jakamalla mainosten klikkausmäärä näyttökertojen määrällä. Jos mainosta on klikannut yksi kävijä, mutta mainosta on näytetty 100 kertaa, on CTR-arvo tällöin 1%. Normaalisti mainosten klikkaussuhde on alle prosentin. Erittäin tarkkaan kohdennetuissa mainonnassa voidaan päästä jopa 10% CRT-suhteisiin. Tämä suhde vaikuttaa myös mainoksen hinnoitteluun. Jos mainos on hyvä, voidaan tämä palkita edullisemmalla klikkaushinnalla.

Kävijäseuranta
Kävijäseuranta, eli webanalytiikka on kävijäliikenteen tutkimista. Tätä tilastoa hyödynnetään sivuston suunnittelussa, käytettävyyden muokkaamisessa ja tuottavuuden kehittämisessä. Tämän avulla voidaan myös tehdä mainostamiseen liittyviä päätöksiä. Seurantaan käytetään erilaisia kävijäseurantaohjelmia, jotka keräävät tietoa vierailijoiden ja sivulatausten määrästä, suosituimmista sivuista ja kävijöiden tulo- sekä poistumisreitit. Ohjelmistot voivat myös kerätä tietoa poistumisprosenteista, kävijän sivuilla viettämästä ajasta, teknistä tietoa vierailijan laitteistosta ja ohjelmistoista sekä paikasta. Joillain ohjelmilla voidaan jopa seurata hiiren osoittimen liikkeitä ja seurata sen avulla kävijän kiinnostuksen kohteita. Kävijän uskollisuutta voidaan myös mitata, katsomalla montako kertaa hän on käynyt sivuilla.

Kävijäseurantaohjelmat
Google Analytics on maailman eniten käytetty kävijäseurantaohjelma, jota käytetään www-selaimen avulla. Seurattaviin sivuihin sisällytetään lyhyt javascript-komentosarja jonka kutsun vierailija käynnistää. Kerätyt tiedot tallentuvat Googlen palvelimelle ja näitä voidaan analysoida omalla Analytic-ohjelmalla. Tämän tekniikan haittapuoli on kävijät, jotka ovat kytkeneet Java-scriptin pois päältä eivät rekisteröidy. Google Analytics käyttää page tagging-menetelmää. Tämän vuoksi kävijätietoja on hyvä verrata toisiin seurantaohjelmien keräämään tietoon, jotka tallentavat tietonsa lokitiedostoihin eli lokianalysaattoreihin. Raporttien avulla sivuston haltija voi kohdentaa markkinointia ja parantamaan näkyvyyttä tärkeämmillä alueilla.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

SEM käyttö
 - Sivustojen hakukoneoptimointi
 - Google Ads
 - Google Analytics Demo 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

 

Tehtävät ja palautus

SEM-tehtävä

1. Valmista PowerPoint esitys aiheesta SEO+SEA=SEM

2. Miten koulu voisi hyödyntää paremmin SEM,ää? Missä sen hyödyntäminen näkyy nyt?

3. Miksi yrityksien kannattaa seurata kävijöiden käyttäytymistä verkkosivuillaan? Mitkä tiedot kiinnostavat koulua?

4. Kokeile jotain kävijäseurantatyökalua. Miten työkalu otetaan käyttöön omille sivuille? Mitä tietoja se näyttää?