Palvelinympäristön virtualisointi

 Etusivu

Työpöytävirtualisointi

Työpöydän virtualisointi tarkoittaa käyttöjärjestelmän ja työpöydän ajamista palvelimissa ennemmin kuin yksittäisissä tietokoneissa. Ohjelmat ja tiedostot käsitellään palvelimessa, mutta tietokoneet ohjaavat ja näyttävät tapahtumat etänä. Näin yksi käyttäjä voi käyttää työpöytäänsä ja ohjelmia eri tietokonepisteistä. Periaatteessa sama käyttäjä voi työskennellä ohjelmien ja tiedostojen parissa työpaikalla, mutta jatkaa sitä myös toisessa työpisteessä samalla työpöytäjärjestelyllä. Samoin jos jokin ohjelma tai käyttöjärjestelmä halutaan uusia, voi sen tehdä suoraan palvelinympäristössä ja uudet ohjelmat latautuvat seuraavan käynnistyksen yhteydessä.

Virtuaalinen työpöytä
Virtuaalinen työpöytä eli VDI (Virtual Desktop Infrastructure) on ohjelmien ja tietojen ajamista palvelimelta siten, että tietokone vain käsittelee tietoja. Ohjelmat ja tiedostot haetaan palvelimelta ja tallennetaan palvelimelle. Esimerkiksi jotkut alat tarvitsevat tietojen salassapitoa. Työntekijällä voi olla kannettava tietokone, jota hän käyttää kotona ja töissä. Itse tietokoneessa ei ole ohjelmia tai tiedostoja ja jos tietokone katoaa tai se vaikka varastetaan, ei siihen ole jäänyt mitään tärkeää tietoa.

Myös tallentaminen virtuaalisissa työpöydissä on turvallista. Tiedot voidaan kahdentaa, eli kopioida automaattisesti palvelimille. Kun tiedostojen ja ohjelmien käyttäjä tallentaa omalla tietokoneella tiedostoja, tallentuu tiedot usealle palvelimelle, eikö tietokoneeseensa. Käyttäjä ei huomaa käytässä poikkeavuutta, mutta tiedot tallentuvat automaattisesti eri palvelimille. Jos toista palvelinta huolletaan tai vaihdetaan, voidaan käyttökatkoksen aikana käyttää kopioita sisältävää palvelinta. Lopukäyttäjä ei huomaa katkosta ja tyä ei keskeydy.

Myös fyysiselle tietokoneelle voidaan asentaa ohjelmia, jotka tekevät useita työpöytiä. Näiden hyöty on siinä, että voit antaa eri käyttäjille omat työpöydät, jossa on heidän ohjelmansa esille ja tiedostot järjestyksessä heidän haluamallaan tavalla. Voit myös itse käyttää eri työpöytiä esimerkiksi jos haluat eri ohjelmille omat ympäristöt. Esimerkiksi graafiseen työskentelyyn omat graafiset työkalut ja ympäristön, mutta viihdekäyttään omansa. Voit pitää työhön liittyvää työpöytää ja vapaa-ajan työpöytää samalla koneella.

Virtuaalityöpöydän hyödyt
Virtuaalityöpöydän hyötyjä ovat tehostunut valvonta sekä hallinta. Voit luoda uusia työpöytiä tilanteen mukaan, riippumatta siitä, montako fyysistä laitetta on käytössä. Eri käyttäjät voivat tehdä omia työpöytäratkaisuja samassa laitteessa. Jos käyttäjiä on vähän, ei näille tarvitse asentaa omaa tietokonetta. Virtuaaliset työpöydät ovat laitteista riippumattomia ja näitä voidaan myös käyttää offline-tilassa. Laitteita voidaan myös huoltaa tai vaihtaa, ilman että käyttäjän virtuaalinen työpöytä katoaa. Laitteistot ja ohjelmistot erotetaan toisistaan, jolloin myös päätelaitteiden käyttöikä pidentyy pienemmän resurssitarpeen vuoksi. Tämä myös säästää koneiden resursseja ja samalla energiaa.

Virtuaaliset työpöydät verkossa
Verkossa sijaitsevan työpöydän voi myös ostaa palveluna. Monet yhtiöt tarjoavat makusta käyttöönsä oman työpöydän eri käyttöjärjestelmillä. Käyttäjä maksaa kuukausimaksun, mutta saa käyttöönsä käyttöjärjestelmän, jota ei tarvitse itse ostaa. Työasemia voidaan käyttää selaimen avulla ja laitteeksi tarvitaaan vain kevytpääte. Eli työpöytää voidaan käyttää vaikka tableteista tai älypuhelimista. Näitä voidaan käyttää mistä tahansa kunhan on vain internetyhteydet.

Verkossa sijaitseva työpöytä on myös turvallisempi käytössä. Tiedot ovat turvallisesti palvelimilla ja niistä otetaan kopioita automaattisesti. Jos tietokone katoaa, ei tiedot kuitenkaan huku. Virukset ja hakkerointiyritykset eivät myöskään ole niin tehokkaita, koska tieto ei sijaitse itse laitteessa. Töitä voidaan myös jatkaa kotona, ilman että tietokoneita tai laitteita tarvitsee siirtää. Sama työpöytä on myös käytössä vaikka lomilla. Virtuaalityöpöytää verkossa voidaan myös hyödyntää tietojen tallentamiseen ja sähköpostin tarkistamiseen vaikka nettikahvilasta matkoilla.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Virtuaalityöpöytä
 - Virtuaalityöpöydän turvallisuus - Tietoviikko
 - Cloudtop - pilvityöpöytä
 - Työasemat pilveen
 - Teamviewer-etähallintaohjelmisto
 - Download.fi - virtuaalisia työpöytäohjelmistoja

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Työpöytävirtualisoinnin käyttäjäkokemuksia

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävät

1. Etsi verkossa ja pilvessä käytettävistä työpöytäpalveluratkaisuista. Kokeile joitain ilmaisia versioita. Mitä hyötyjä ja haittoja näet näiden käytössä?

2. Kokeile säätää Windows-ympäristössä useita käyttäjiä samalle koneelle. Mitä hyötyä näet tästä toiminnosta?

3. Asenna oma virtuaalinen työpöytäohjelma tietokoneellesi. Aseta eri käyttäjät ja testaa niiden toimivuutta. Missä tilanteissa näet hyötyä tällaisesta työpöydän virtualisoinnista?

4. Etsi ohjelmia, joilla voi ohjata omaa tietokonettasi joltain muulta laitteelta, esimerkiksi mobiili-laitteella tai tabletilla. Testaile miten näitä käytetään. Kerro testauksesta ja ohjelmien toimivuudesta.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

Palauta tiedosto tänne