Mallikoneen suunnittelu

 Etusivu

Ohjelmistojen vakiointi

Kun työasemia vakioidaan, ei riitä että laitteistot on vakioitu. Yhtä tärkeää on vakioida myös ohjelmistot. Ohjelmistojen vakiointiin kuuluu ohjelmien lisäksi käyttöjärjestelmät sekä samaan levykuvaan liitettävät ajurit, eli laitteisto-ohjaimet.

Ohjelmistojen vakioinnin ongelmaksi muodostuu soveltuvien ohjelmien valinta. Ohjelmistojen valintaan vaikuttaa monet asiat. Käyttäjien kokemukset ja tottumukset joihinkin ohjelmiin tekevät päivittämisestä tai kokonaan uuden ohjelman käyttöönotosta haastavaa. Toiset taas haluavat koko ajan uusimpia ohjelmia. Jos siirrytään kokonaan uusiin ohjelmiin, pitää laskea henkilöstön kouluttamiseen liittyvät kulut kokonaislaskelmiin. Myös työn tehokkuus pitkällä aikavälillä pitää huomioida. Aluksi työn tekeminen on hidasta kun opetellaan uusien ohjelmien tehokasta käyttöä. Myös laitteiston tehokkuus on otettava huomioon. Joskus kevyemmät ohjelmat voivat olla tehokkaampia käytössä, jos laitteisto ei tue tai pysty ajamaan uudempia ja raskaampia ohjelmia kunnolla.

Käytettävät ohjelmat ovat myös usein eri hintaisia. Paremmilla työkaluilla voidaan tehostaa työn laatua ja nopeutta, mutta ohjelmien hintahaitari saattaa olla todella suuri. Jos kalliit ohjelmat laitetaan vain muutamaan levykuvaan, saattaa hinta kohota yllättävän suureksi. Jos taas tehdään useampia levykuvia, kasvaa mikrotuen työ suuremmaksi ja se aiheuttaa ylimääräisiä kuluja. Ohjelmien valintaan ja kuluihin ei löydy mitään valmiita kaavioita, joten levykuvansuunnittelijat joutuvat miettimään sisältöä tapauskohtaisesti.

Lisäkuluja tuottaa myös ohjelmien yhteensopivuusuusongelmat. Ennen levykuvan käyttöön ottamista olisi hyvä testata päivityksien automatisointi ja etsiä tietoturva-aukot. Varsinkin siirtyessä uuteen käyttöjärjestelmään, pitää ohjelmien toimivuus testata kunnolla mallikoneessa ennen käyttöönottoa työympäristöön.

Parhaan tuloksen saa aikaan, kun on hyvin selvillä ohjelmistojen tarpeesta, käyttäjien taidoista, markkinoilla olevista ohjelmistotyökaluista, laitteiston tasosta ja tietoturvariskeistä. Näiden tietojen avulla luodaan mahdollisimman pieni määrä levykuvia, jotta ylläpidollinen työmäärä olisi vähäinen. Testausvaiheessa tarkistetaan päivitysten toimivuus ja ne voidaan ajastaa hetkeen kun laitteita ei käytetä.
 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Työasemien vakiointia
 - Theseus - työaseman vakiointi (pdf)
 - Standardized it environment (Google)


 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille
Thn tulee ilmoituksia kurssista

 

Tehtävät ja palautus

Tehtäviä

1. Suunnittele koulun käyttöön ohjelmistot työasemalle, jossa kaikki käytössä olevat ohjelmat korvataan ilmaisislla ohjelmilla. Lataa netistä valmiiksi tarvittavat ohjelmat, laiteajurit ja käyttöjärjestelmä. Älä unohda apuohjelmia ja tietoturvaa.

2. Tee jostain koulun vapaassa käytössä olevasta työkoneesta mallikone. Alusta kiintolevyt, jotta se olisi täysin tyhjä vanhoista tietostoista. Asenna lataamasi käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot ja testaa mallikoneen käyttö. Aseta ohjelmat päivittymään automaattisesti.

Palauta vastaukset laatimalla OneDriveen kansio kurssin nimellä ja jakamalla se kurssin lopuksi opettajalle.