Ohjelmisto- ja laiteongelmien ratkaiseminen

 Etusivu

Ohjelmisto ja laiteongelmat

Yleiset ongelmat laitteistossa ja ohjelmissa
Tietokoneiden käyttö yleistyy ja laitteisto muokkautuu eri käyttötarpeiden mukaan. Saatavilla on erilaisia tietokoneita, ohjelmia, lisälaitteita ja yhteyksiä. Tämä tuo tietysti mukanaan myös ongelmia. Laitteistojen halventuessa käyttöikä laitteilla lyhenee ja korjattavuus pienenee. Enään ei voida korjata joitakin laitteita, koska ne on valmistuksessa jo tehty kertakäyttöiseksi. Ohjelmistot tulee tehokkaammaksi ja nopeammaksi. Samoin ohjelmien määrä lisääntyy eri käyttötarkoitusta varten. Tämä aiheuttaa ohjelmien vioittumista tai ne vaikuttavat toistensa toimintaan niin, että virhetilanteita syntyy.

Nykyaikainen kilpailu tuotteiden hinnassa ja markkinoille julkaisuissa aiheuttaa sen, että ohjelmat eivät ole vielä julkaistaessa aivan valmiita tai laitteen mukana tulee huonosti suunniteltu ohjelma tai ajuri. Samoin jotkin tuotteet valmistetaan niin halvalla, että virhemarginaali tuotannossa on suuri.

Verkko antaa meille tietoa miltei paikasta riippumatta. Samoin kuitenkin netissä vaanii vaarat. Tietoja urkitaan ja viruksia valmistetaan kovaa vauhtia. Uusia keinoja tietojen kalastamiseen keksitään päivittäin. Virukset voivat tuhota ohjelmistoja, tiedostoja ja jopa tietokoneiden komponentteja.

Tietoturva
Tietoturva on tietojen, järjestelmien ja palveluiden suojaamista erilaisissa tilanteissa. Nykyään tietoja voidaan menettää eri tavoilla tai tiedot voivat joutua asiaan kuulumattoman käsiin. Tietoja on turvattava ja niitä voidaan tehdä monin eri tavoin.

Virukset ja hyökkäykset
Aina kun tietokone on kytketty internettiin siihen kohdistuu erilaisia tunnusteluja. Osa näistä on suoria hyökkäyksiä, mutta osa tutkii onko tietokoneessa mitään arvokasta tai mielenkiintoista. Virus on taas ohjelma joka on tehty tuottamaan vahinkoa tai häiriötä tietokoneille. Virus levittää itsensä ennen aktivointia. Virus tuhoaa helposti ohjelmia ja aiheuttaa käyttäjälle harmia. Näiden poistaminen tietokoneelta voi joskus olla todella haastavaa.

Ohjelmistovirheet
Ohjelmistot valmistetaan kiireellä ja joskus mahdollisimman edullisesti, joten mikään ohjelma ei ole virheetön. Ohjelmistoihin tulee joskus vikoja ja se voi olla haastavaa saada tietokone taas käyttökuntoon. Joskus tietokone hidastuu, antaa virheilmoituksia, jumiittaa ja toisinaan se ei enään käynnisty ollenkaan. Laitteiden mukana olevat ajurit voivat jo myyntihetkellä olla vanhentuneet pitkien kuljetus ja varastoaikojen vuoksi. Varsinkin käyttöjärjestelmät ovat arkoja virheille. Joskus ohjelmien tuhoutumisen syy on ohjelman väärinkäyttö tai käyttäjän oma vahingollinen tiedostojen tuhoaminen. Käyttöjärjestelmässä on aina tuhansia virheitä eli bugeja, joita korjataan mm. päivityksillä.

Tekninen vika
Laitteistovalmistajat kilpailevat tuotannossa hinnoista ja joskus tuotteet ovat huonommista komponenteista valmistettuja. Nämä menevät joskus rikki ja niitä joudutaan uusimaan jo takuuajan aikana. Osaksi väärä asennus tai komponentti rikkoo laitteistoja tai huonot käyttöolosuhteet vaikuttavat käyttöikään. Luonnonvoimat saavat tietokoneet pimentymään ja joskus kone rikkoutuu ihan vain kuljetuksessa. Teknisiä vikoja laitteistoissa kohtaamme usein.

Tietojen katoaminen ja varmuuskopiointi
Tiedot saatavat hävitä laitevian vuoksi. Joskus kuitenkin tietojen katoamiseen on muitakin syitä. Oma väärin tallentaminen voi aiheuttaa tietojen katoamista tai joskus käyttäjä itse vahingossa tuhoaa tärkeää tietoa. Virukset voivat tuhota tietoja tai ulkopuolinen tunkeutuu järjestelmään. Samoin tietojen lähettäminen joko postissa tai netissä on riskialtista. Useat kadottavat tai tuhoavat muistitikkunsa tai jokin tallennuslaite varastetaan. Siksi on hyvä huolehtia hyvistä varmuuskopioinneista.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Tietokonevirheitä
 - Erilaisia virhetilanteita koneessa
 - Microsoftin tuotetuki

Opetusmateriaalia (PDF)
 - MicroPC - vianetsintäopas

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Pohdi seikkoja jotka voivat rikkoa oman kotikoneen fyysisesti?

2. Minkälaista vahinkoa virus voi tehdä tietokoneelle?

3. Millä tavoilla yrityksessä tiedot voivat joutua vääriin käsiin?

4. Miten sinä olet kadottanut tietoja tai tiedostoja?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi ja winhatunnuksellasi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne