Ohjelmisto- ja laiteongelmien ratkaiseminen

 Etusivu

Ohjelmistovirheet

Ohjelmistot valmistetaan joskus kiireellä ja niiden testaamiseen ei jää aina tarpeeksi aikaa, jotta kaikki virheet eli bugit saataisiin paikannettua ja korjattua. Samoin ohjelmat ovat niin laajoja ettei niiden testauksessa aina saada kaikkia virheitä esille. Tämän vuoksi virheitä syntyy ja tietokone saattaa ajautua virhetilanteisiin ohjelmien vuoksi.

Hidas käynnistys ja toiminta
Käyttöjärjestelmä vaatii jonkin verran muistikapasiteettia koneelta joten varmista, että koneen muistikapasiteetti ja prosessoriteho vastaavat käyttöjärjestelmän vaatimuksia. Samoin jotkut ohjelmat, kuten kuvankäsittely, 3d-mallintaminen ja videonkäsittely-ohjelmat vaativat koneilta aika paljon muistia ja prosessoritehoa.

Voit tarkistaa tietokoneesi tehoa käyttävät ohjelmat Windows-käyttöjärjestelmässä avaamalla Windows tehtävänhallinnan Ctrl+Alt+Del näppäinyhdistelmällä ja valitsemalla Prosessit-taskun. Näet mitkä ohjelmat vaativat paljon muistia ja suoritinkäyttöä. Myös Suorituskyky-tasku kertoo paljonko sinulla on muistia käytössä. Jos tietokoneessa on liian vähän muistia, voit koittaa vaihtaa käyttöjärjestelmää tai ohjemat kevyempiin versioihin tai ostaa lisää muistia. Kysy tietokonekauppiaalta mikä muisti sopii koneeseen. Tarkista ajaako Windows turhia ohjelmia käynnistyksen yhteydessä. Tarkista onko Käynnistä-valikon Ohjelmat > Käynnistys-kohdassa useita ohjelmia tai sellaisia, jotka lataavat paljon ohjelmakoodia muistiin.

Joskus madot, mainosohjelmat tai virukset voivat tehdä koneesta hitaan ja ne voivat syödä resursseja. Tarkista kone säännöllisesti viruksen- ja haittaohjelmien torjuntaohjelmalla ja pidä ne päivitettynä. Myös jotkut itse viruksentorjuntaohjelmat syövät koneen tehoja hieman.

Jos koneeseen asennetaan ja poistetaan paljon ohjelmia, esimerkiksi demopelejä tai muita ohjelmia, hidastuu tietokone helposti. Windowsin käyttöjärjestelmä jättää rekisteritietoihin ohjelmapätkiä vaikka ohjelma poistettaisiinkin. Käytä rekisterin putsausohjelmia, mutta ole varovainen ettei ohjelma poista tarpeellisia tiedostoja. Käytä aina palautuspisteitä Windowsissa, jos kone kaatuu siivoiksen yhteydessä.

Pitkän Windows-käytön jälkeen on joskus parasta asentaa Windows uudelleen tietokoneeseen. Näin saat koneen puhtaaksi kaikesta ylimääräisestä ja tietokone toimii paremmin. Tämä voi olla helpompaa kuin etsiä syytä miksi tietokone on hidas.

 • Määrittele mitä ohjelmia tietokoneen käynnistyksen yhteydessä käynnistyy automaattisesti.

 • Pidä työpöytä vapaana tiedostoista. Ne rasittavat muisteja. Käytä pikakuvakkeita.

 • Käytä levyn eheytys- ja uudelleenjärjestämistyökaluja. Se järjestää kovalevyn tiedot uudelleen ja nopeuttaa toimintaa.

 • Vältä ohjelmien turhaa asentamista ja poistoa. Se täyttää rekisteriä.

 • Säädä visuaalisia tehosteita. Ikkunoiden ja taustojen tehostaminen syö muistia.

 • Käytä kevyempiä ohjelmia, esim virustorjunta.

 

Koneen kaatuminen
Kun puhutaan koneen kaatumisesta tarkoitetaan koneen jumiutumisesta tai virheen takia koneen uudelleen käynnistymisestä. Yleisin syy on tietokoneen käyttöjärjestelmäviassa tai tietokoneen vanhenemisessa. Muitakin syitä kaatumisiin on runsaasti laitteistoon ja ohjelmiin liittyen. Kone voi olla väärin asennettu tai jokin komponentti on vioittunut. Komponentit voivat olla myös toisiinsa sopimattomia. Ohjelmat tai käyttöjärjestelmät voivat olla vioittuneita ja siksi aiheuttavat virhetilanteita.

Jos tietokone jumiutuu sammutuksen yhteydessä, voi syynä olla seuraavat asiat:

 • Jokin ohjelma aiheuttaa virheen sammuessaan. Tarkista ohjelmapäivitykset. Jos ongelma jakuu, asenna ohjelma uudelleen.

 • Jokin ajuri saattaa aiheuttaa ongelman. Asenna uudempi ajuri.

 • Laitteisto on väärin asennettu tai laitteissa voi olla myös vikaa. Koita poistaa lisälaitteita vuorotellen ja tarkista katoaako ongelma.

 • BIOS-asetukset saattavat olla väärin Tarkista BIOS.

 • APM- tai ACPI (Advanced Configuration and Power Interface)-asetukset voivat ovat väärin Setup,ssa. Laita takaisin oletustilaan.

Ohjelma ei käynnisty
Syynä voi olla:

 • Resurssipula

 • Rekisteriongelma

 • Ohjelman kokeiluaika on päättynyt

 • Virus

 • Viallinen ohjelmakoodi

 • Väärin mennyt ohjelman asennus

 

Ajuriongelmat
Usein jonkin lisälaitteen ohjelma tai itse lisälaite toimii huonosti tai se aiheuttaa virheilmoituksia. Syynä on vanhentunut tai vahingoittunut ajuri eli laiteohjain. Ohjain ohjaa tietokoneen lisälaitteita tai asennettuja komponentteja.

Laitteistojen kilpailun vuoksi laiteohjaimia ei aina ehditä kehittää tarpeeksi nopeasti ja pakkauksen mukana lähtee asennuslevy, jonka ajurit ovat heikot. Valmistajat laittavat kuitenkin kotisivuilleen uudemmat ja paremmat ajurit ja nämä kannattaa aina asentaa ennemmin kuin mukana tulleet vanhat ajurit. Samoin kannattaa seurata olisiko uudempia ajureita saatavissa valmistajan sivuilla ongelmien ilmaantuessa.

Jos laitteiden käytössä ilmenee ongelmia, jumiutumista tai toimintahäiriöitä, kannattaa kokeilla ajureiden uudelleen asentamista.

 

Windows käyttöjärjestelmäongelmat
Windows on laaja käyttöjärjestelmä ja siinä esiintyy joskus virheitä. Jotkin virheet ovat toisten ohjelmien aikaansaannosta ja joskus virheelliset laitteet aiheuttavat ongelmia. Windows voi saada vaurioita viruksien tai käyttövirheiden vuoksi. Käyttöjärjestelmä voi jopa kaatua niiin, että se on asennettava uudelleen.

Windows ei käynnisty
Käynnistysongelmia voi olla kiintolevyn hajoaminen, levykirjanpidon sekaisin meneminen, vioittunut Windows tiedosto tai epäonnistunut ohjelman asentaminen. Jos jumiutuminen tapahtuu käynnistyksen yhteydessä, kokeile seuraavia:
 

 • Sammuta tietokone teholähteen päävirtakytkimestä.

 • Jos vika on uudesta asennetusta ohjelmasta, siirry vikasietotilaan ja poista ohjelman asennus.

 • Käynnistä vikasietotilaan ja palauta tilanne palautuspisteellä johonkin aiemmin toimineeseen kohtaan.

 • Jos vika on Windows-tiedostoissa, voidaan yrittää korjausasennusta Windows-CD,n avulla.

 • Jos korjausasennus ei tuo parannusta, asenna Windows uudelleen.
   

Vikasietotila
Vikasietotilassa käyttöjärjestelmästä käynnistetään vain kaikkein olennaisimmat osat. Esimerkiksi ääni- ja verkkotuki jäävät pois ja näyttö asettuu VGA-tilaan 16 värille. Koska mahdollisimman moni asetus ja laite jätetään pois, saadaan Windows käynnistymään ja mahdollinen ongelman aiheuttaja poistettua.

Tietokone käynnistetään vikasietotilaan seuraavasti:

 • Käynnistä tietokone

 • Kun muisti on laskettu, paina CTRL-näppäin pohjaan ja vapauta se kun Windows käynnistysvalikko tulee näyttöön.

 • Käynnistysvalikko voidaan avata myös toistuvasti F8-näppäintä painamalla. Valitse Vikasietotila nuolinäppäimellä ja paina Enter.

Jos Windows ei käynnisty vikasietotilaan, aseta Windows CD-levy ja asenna järjestelmän korjaus.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Tietokoneen suojaus
 - Windows 7 toimintaohjeita
 - 19 tapaa nopeuttaa Win 7 (eng)

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Vauhtia Windowsiin - Micropc
 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Selvitä mitkä ohjelmat tehtävienhallinnassa prosessit-taskussa ovat Windows-käyttöjärjestelmän kannalta välttämättömiä Windowsin ollessa käynnissä? Mitkä voidaan sammuttaa?

2. Listaa erilaisia syitä joiden vuoksi kone voi kaatua Windows-ympäristössä. Miten ne voidaan korjata?

3. Etsi, olisiko mahdollista löytää uudempia ja parempia ajureita käyttämääsi tietokoneeseen?

4. Harjoittele Windows korjausasennusta harjoitustietokoeeseen.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne