Ohjelmisto- ja laiteongelmien ratkaiseminen

 Etusivu

Tietojen katoaminen ja palauttaminen

Tiedot saattavat kadota tietokoneesta yllättävänkin helposti. Tiedot tuhoutuvat viruksen aiheuttaman tiedostojen vaurioittamisen vuoksi tai virus tuhoaa koko tiedostorakenteen tietokoneessa. Tekniset viat saattavat tuhota tallennusmedian ja virtapiikit poistaa kokonaisia tietovarastoja. Joskus omat virheet tallentamisessa tai vahingossa poistamisessa voivat kadottaa tietoja. Näiltä voidaan suojautua ja yleensä varotoimenpiteet auttavatkin.

Joskus tietojen tuhoutumista ei voida estää. Tiedot pääsevät katoamaan ja monesti varmuuskopiointia ei ollut suoritettu ajallaan tai ollenkaan. Tiedostot voidaan kuitenkin yrittää pelastaa, vaikka tallennusmedia tuntuu olevan aivan kokonaan tuhoutunut. Pelastettavien tietojen määrä riippuu paljonko tallennusmediasta on tuhoutunut ja millä tavalla tämä on tapahtunut. Jos laite toimii edelleen ja tiedostojen tuhoutuminen on tapahtunut vahingossa poistaessa tai muokkamisella, voi tietojen palauttaminen olla helppoa jopa kotikonstein. Jos tallennusmedia taas on saanut fyysistä vauriota, voi tietojen palauttaminen olla haasteellisempaa ja kalliimpaa, eikä sitä voida toteuttaa pienin operaatioin.

Tiedostojen palauttaminen ohjelmilla
Tapauksissa jossa tiedostot ovat kadonneet ohjelmallisesti, voidaan yrittää palauttaa itse palautusohjelmilla. TIetojen katoamistapauksia voi olla levyjen alustus, käyttöjärjestelmän uudelleen asennus, rekisteritietojen vaurioituminen ja tietojen vahingossa poistaminen. Kun tietoja ja tiedostoja poistetaan ja siirrellään tallennusmediassa, tiedot ei aina poistu todellisuudessa. Kun tieto poistetaan, laittaa tietokone tietojen varausyksikön vain uudelleen käyttöön. Tieto ei siis fyysisesti katoa tiedostoalueelta ennen kuin tietokone tallentaa uutta tietoa juuri samaiselle varausyksikölle. Siksi tiedot saattava säilyä pitkään, vaikka tietokone ilmoittaa tietojen olevan poistettu. Tietenkin mitä kauemmin kestää ennenkuin tietoa yritetään palauttaa, sitä epävarmempaa niiden palautus on.

Helpoin tapa palauttaa kadonneet tiedot on tietysti varmuuskopioinneista. Jos niitä ei ole, voidaan käyttää palautukseen tarkoitettuja ohjelmia. Näitä on erilaisia ja hintaisia. Joitakin ohjelmia ei tarvitse edes asentaa. Toiset näyttävät ilmaiseksi ovatko tiedot pelastettavissa, mutta joudut maksamaan jos niitä palautetaan. Tiedot eivät ola perättäisillä varausyksiköillä, joten tietojen etsiminen voi olla hankalaa. Tiedostot näyttävät ehjiltä, mutta vasta kun yrität käyttää sitä, sen virheeet tulevat esiin. Joskus tiedostosta näkyy vain osa. Muistikortteihin ja kuviin on tehty omat ohjelmat jotka käsittelevät näitä tehokkaammin.

Fyysisesti hajonneet tallennusmediat
Tallennusmedia saattaa rikkoutua fyysisesti niin, ettei laite enään reagoi tietokoneessa. Vaurioita saattaa syntyä myös fyysisesti niin, että laite rikkoutuu ulkoisesti. Näitä ovat esimerkiksi iskut tai palovauriot. Virtapiikki voi vioittaa herkkää elektroniikkaa tai salama pimentää koko kiintolevyn. Näissä tapauksissa tiedon kalasteleminen kotikonstein on aika epätodennäköistä.

Tietoja voidaan silti pelastaa jos tallennuslevyt ovat luettavissa. Näitä käsitellään puhdaslaboratorioissa. Vaurioituneista kiintolevyistä otetaan levyt irti ja ne asetetaan erilliselle lukulaitteelle. Tämä on aikaa ja työtä vaativa tehtävä ja sen teettäminen on hintavaa. Pelkkien lomakuvien pelastamiseen tätä ei tehdä. Tähän operaatioon pitää pohtia minkä arvoisia pelastettavat tiedot ovat.

Optisten levyjen vauriot
Kuinka monelle on käynyt niin, että cd tai dvd-levy vaurioituu lukukelvottomaksi. Näihin on saatavilla omia ohjelmia, jotka lukevat levyä vaikka levyn rekisteriosuus olisikin vaurioitunut. Levyä voi myös yrittää hioo, jotta heijastavat ja heijastamattomat pinnat taas erottuisivat toisistaan paremmin. Markkinoilla on myös erilaisia tahnoja, jotka poistavat naarmuja. Levy vahingoittuu helposti ja optinen levy ei kestä liiallista naarmuuntumista. Levyn hiomiseen on olemassa omia varusteita. Nämä eivät tietysti auta jos levy on vahvasti vaurioitunut. Käyttökokemukset ovat erilaisia ja jokaisen on itse todettava näiden toimivuus.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Tietojen palautusta
 - Kadonneen tiedoston palautus - Tietokone
 - Tiedostojen palautus ohjelmat- Download.fi
 - Tietojen palauttamista - Ibas
 - CD-levyjen hiontaa - Yle.fi
 - CD-levyn ohjelmallinen korjausvideo

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Tietojen palautusopas yrityksille
 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Miten kiintolevy voi vaurioitua fyysisesti? Minkä hintaista on tietojen palauttaminen näistä? Ja kuka käyttää palvelua?

2. Etsi neuvoja netistä, kuinka jotkut ovat korjanneet naarmuuntuneita cd/dvd-levyjä fyysisesti ja ohjelmallisesti?

3. Tutki minkälaisia ohjelmia on tarjolla tietojen palauttamiseksi. Mitkä ovat ilmaisia?

4. Kokeile poistaa tietoja muistitikulta ja kiintolevyltä. Koita palauttaa tiedot jollain ohjelmalla. Kokeile erilaisilla tiedostoilla.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne