Käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot

 Etusivu

Laiteohjaimet

Laiteohjaimet tai laiteajurit ovat ohjelmistoja joiden tarkoitus on ohjata tietokoneen lisälaitteita ja oheislaitteita. Ajurin tehtävä on tuntea käytettävän laitteen toiminta ja yksityiskohdat sekä toimia käyttöjärjestelmän ja laitteen välissä. Näin käyttöjärjestelmä voi antaa ohjeita oheislaiteelle ilman, että sen pitää tuntea kaikki laitteistot ja niiden ominaisuudet. Windows-käyttöjärjestelmässä on yleisimpien laitteiden ajurit jo valmiina, mutta tietysti kaikkia sieltä ei löydy.

Joissakin käyttöjärjestelmässä ajureita voi pinota. Tämä tarkoittaa ajureiden ketjuttamista siten, että yksi ajuri voi ohjata toista. Näin erilaiset laitteet ja niiden ajurit voidaan saada toimimaan toisen ajurin kanssa yhdessä, esimerkiksi USB-portin kanssa.

Ajureiden asennus on usein helppoa. Windows-käyttöjärjestelmässä löytyy joitakin ajureita, mutta nämä ovat yleensä tarkoitettu käyttöön vain jos alkuperäisiä ajureita ei ole saatavilla. Ajurit ovat vanhoja sekä usein yksinkertaistettuja verisioita. Näissä ei ole myöskään mukana apuohjelmia.

Kun laitteita asennetaan, tulee niiden mukana levy josta ajurit ja apuohjelmat löytyvät. Näissä pitää ottaa huomioon laitteiden pitkä kuljetus ja varastointi, joten kun tuote tulee käyttöön, on valmistuksesta mennyt jo pitkä aika. Näin ajuritkin ovat jo vanhentuneet. Uudet ajurit löytyvät yleensä valmistajan kotisivuilta. Sieltä voi ladata uusimmat versiot ajureista ja ne ovat yleensä valmiita asennusohjelmia joita ei tarvitse kuin kaksoisklikata ja kone asentaa ne automaattisesti.

Ohjelmapäivitykset

Samoin kuin laitteisto, myös ohjelmisto tarvii säännöllistä päivittämistä. Osa ohjelmista päivittää asennuksen jälkeen itse itsensä ja näitä päivityksiä näkee koneella ilmoituksina joskus liiankin usein. Tietokone saattaa myös käynnistää itsensä päivityksen jälkeen. Osaa ohjelmistoista pitää itse päivittää, jos asetuksista ei ole laitettu sitä tapahtumaan automaattisesti.

Virusohjelmat on tärkeää päivittää uusien virustyyppien vuoksi. Jo muutaman päivän vanha päivitys voi olla jo liian vanha. Uusia viruksia tulee päivittäin. Siksi nämä kannattaa säätää toimimaan automaattisesti vaikka yöaikaan.

Windows-päivitykset korjaavat käyttöjärjestelmän vikoja. Yhdessä käyttöjärjestelmässä on aina jäänyt satoja virheitä korjaamatta, koska se on niin laaja ohjelma ja testauksissa niitä ei ole huomattu tai virheet on katsottu vähäiseksi. Ohjelmistoja kehitetään päivittäin ja virheitä korjataan ja huomataan. Nämä siirretään käytössä oleville tietokoneille päivityspaketteina. Ne korjaavat käyttövirheitä, turvallisuustoimintoja ja turva-aukkoja, joita on löytynyt myöhemmin ohjelman julkaisun jälkeen. Nykyinen markkinakilpailu aiheuttaa sen, että tuotteet on laitettava myyntiin ennen kuin tuote on kokonaan kehitetty valmiiksi.

Windows-päivitykset voi tarkistaa Microsoftin kotisivuilta. Sivusto tarkistaa päivitykset ja tekee tarvittavat toimenpiteet.

BIOS päivitys

BIOS ohjaa tietokoneen laitetoimintoja ja se voi samoin kuin ajuritkin olla jo vanha versio ja laitevalmistajalta on tullut paranneltu versio. Tämä kannattaa tarkistaa ja BIOS päivittää. Näin koneesta tulee varmempi ja nopeampi. Aikaisemmin tietokoneissa oli kiinteät BIOS ohjelmat ja näitä ei voinut päivittää. Tämä oli kuitenkin haittaa jos vaikka virus tuhosi tuon. Tällöin kone ei käynnistynyt enään uudelleen.

Nykyään BIOS voidaan päivittää ja useilta emolevyiltä löytyy myös backup-BIOS. Eli jos BIOS tuhoutuu, voidaan varmuuskopio ottaa käyttöön BIOS-päivittämisen ajaksi. Samoin BIOS voidaan päivittää parempaan ja uudempaan versioon. BIOS-päivityksessä pitää kuitenkin olla varovainen, sillä se saattaa johtaa laitteen rikkoutumiseen. Uudet BIOS-versiot löytyvät emolevyn valmistaja kotisivuilta.

Varmista muutama asia ennen päivitystä.

Jos et ole löytäny kunnollisia ohjeita päivityksen tekemiseen, älä tee sitä. Parempi käyttää vanhaa versiota kuin tuhota se. Lataa myös BIOS-päivitys vain luotettavasta lähteestä. Myös muunneltuja versioita toisten hyväksi on olemassa. Tallenna tiedostot ulkoiselle medialle kuten CD,lle. Joskus päivitys tehdään ilman Windowsia. Uudelleenkäynnistä tietokone, jotta muistit tyhjentyvät täysin. Muisteissa olevat ylimääräiset tiedot voivat sekoittaa päivitystä. Pidä huoli, että sähköä riittää. Älä tee työtä jos on mahdollisuus sähkökatkoksiin. Älä hätäile työn kanssa. Älä missään tapauksessa mene sammuttamaan konetta kesken asennuksen, vaikka se tuntuukin kestävän.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Verkkomateriaalia
 - Tietokoneelle asennettavia käyttöjärjestelmiä
 - Windows-päivittäminen - Microsoft
 - Bios-päivitys Laitetekniikka.com

Opetusmateriaalia (PDF)
 -

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille

 

Tehtävät ja palautus

Verkko-harjoituksia

1. Tutki mitä laiteosia omassa tietokoneessasi on jotka käyttävät ajureita. Selvitä mikä versio tietokoneeseesi on asennettuna ja tarkista valmistajan www-sivuilta saako siitä uudempaa versiota. Asenna uudet ajurit.

2. Selvitä milloin tietokoneesi Windows on viimeksi päivitetty. Tee päivitys ja asenna kone tekemään päivitykset itse.

3. Selvitä mikä BIOS-versio koneessasi on käytössä. Löydätkö koneelle uudempaa BIOS-versiota? Kuinka uudempi BIOS asennetaan koneellesi? Etsi ohjeet.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt (huom max 15-merkkiä)

» Palauta tiedosto tänne