Käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot

 Etusivu

Käyttöjärjestelmät

Käyttöjärjestelmä on ohjelmisto johon koko tietokoneen toiminta perustuu. Se jakaa resursseja, luo operointialustan ja järjestelmäkutsuja.

Ensimmäisissä tietokoneissa ei ollut käyttöjärjestelmää, vaan ohjelmat kirjoitettiin reikälevyille, paperi ja magneettinauhoille ja jokainen ohjelma kirjoitettiin yksilöllisesti tietylle tietokoneelle. Eli tietokoneet suorittivat vain niille rakennettua ja ohjelmoitua ohjelmointitehtävää. Ohjelmien piti myös ohjata eri komponentteja. Jos halusit käyttää toista ohjelmaa, niin tämä ohjelma piti ensin asentaa koneelle.

Tämän vuoksi kehitettiin käyttöjärjestelmä. Se oli ohjelma joka tuli sovellusten ja laitteiston väliin ja tähän ohjelmoitiin käytettävien laitteistojen ohjauskäskyt. Näin myös pystyttiin ajamaan useita ohjelmia samassa koneessa samanaikaisesti.

Käyttöjärjestelmän tehtävät

Laitteiston hallinta: Käyttäjärjestelmä ohjaa komponentteja ja oheislaitteita. Näiden apuna ovat laiteajurit jotka toimivat tulkkeina ohjelman ja laitteiden välissä.

Tiedostojärjestelmä: Käyttöjärjestelmä näyttää tiedot tallennuslaitteilla hakemistona ja tiedostona. Se hoitaa myös kirjoittamisen ja lukemisen sekä huolehtii erilaisista käyttöoikeuksista.

Muistinhallinta: Käyttöjärjestelmä hallitsee erilaisia toimintoja ja jakaa muistia käyttöön ohjelmille ja prosessorille. Se suojaa, että prosesseilla on tarpeellinen määrä muistia käytössä. Prosesseja voidaan myös siirtää muistialueiden välillä tarpeen tullen.

Virtuaalimuisti: Käyttöjärjestelmä varaa osan kiintolevytilasta virtuaalimuistiksi. Tiedot voivat sijaita näennäismuistissa, mutta jos niitä käsitellään siirtyy ne keskusmuistiin. Jos keskusmuistin tila ei riitä prosessiin, ottaa käyttöjärjestelmä käyttöön virtuaalimuistia avuksi.

Prosessienhallinta: Käyttöjärjestelmä varaa ohjelmille tarvittavat puitteet sen suorittamiseen. Se tarkkailee, lopettaa ja tarvittaessa keskustelee eri prosessien kanssa. Moniajon vuoksi on mahdollista ajaa useita ohjelmia samanaikaisesti.

Verkkoprotokolla: Käyttöjärjestelmä pystyy toteuttaa tiedonsiirtoa muiden koneiden kanssa ja antamaan näitä resursseja käyttöön ohjelmille.

Käyttäjät: Joidenkin käyttöjärjestelmien tehtäviin kuuluu useamman käyttäjän organisointi. Se rajoittaa ja antaa oikeuksia eri käyttäjille asetusten mukaisesti.

Windows
Windows on PC,lle tarkoitettu graafisten käyttöliittymien ja käyttöjärjestelmien perhe. Vuonna 1985 esitelty Microsoftin käyttöjärjestelmä on maailman eniten levinnyt ja se yleensä annetaan tietokonelaitteistojen mukana. Nykyään Windows käyttöjärjestelmiä kehitetään myös pienempien kämmenmikrojen, taulutietokoneiden ja puhelimien käyttöön.

Uusin versio on Windows 8 ja sen ensimmäinen versio esiteltiin vuonna 2012. Windows XP ja 7 ovat kuitenkin vielä laajasti käytössä. Windows 8 seuraaja Windows 10 on tarkoitus julkaista vuonna 2015.

Linux
Linux on Unixin tapainen käyttöjärjestelmä ja sitä on kehitetty moneen käyttöön. Linux on mm eniten käytetty palvelinkäyttöjärjestelmä. Linuxia saa kuka tahansa levittää, käyttää ja kehittää vapaasti. Linux on avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelma.

Linuxista on olemassa useita jakeluversioita, eli ei ole vain yhtä Linuxia kuten Windows. Nämä sisältävät yleensä samoja ohjelmia, joten ne muistuttavat toisiaan. Linuxin etuna on edullisuus ja mahdollisuus muokata ohjelmia omaan käyttöön paremmin sopivaksi.

Muut käyttöjärjestelmät
Yleisimpiä käyttöjärjestelmiä Linuxin ja Windowsin lisäksi on mm Applen ohjelmistot. Darwin, johon perustuu käyttöjärjestelmät Mac OS X, Tiger, Leopard ja Snow Leopard. Käytössä on myös BSD, SunOS ja Unix-versiot.

Matkapuhelimissa ja kämmentietokoneissa on käytössä erilaisempia käyttöjärjestelmiä joita ei normaaliin kotikoneeseen saa kuin virtuaalisesti asennettua. Näissä on käytössä Android, Symbian, Windows Mobile, BlackBerry ja iPhone. Usein näitä on vielä muokattava eri puhelinmalleihin sopivaksi.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Verkkomateriaalia
 - Tietokoneelle asennettavia käyttöjärjestelmiä
 - Käyttöjärjestelmiä download.fi
 - Windows 7 asennus
 - Linux tutuksi
 - Linux asennus

Opetusmateriaalia (PDF)
 -

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille

 

Tehtävät ja palautus

Verkko-harjoituksia

1. Listaa käyttöjärjestelmiä joita voi vielä nykyään ostaa tai ladata käyttöön verkosta. Merkkaa mitkä ovat maksullisia ja minkä hintaisia nämä ovat.

2. Etsi tietoa kuinka tietokoneen kiintolevy tyhjennetään, eli alustetaan, ennen käyttöjärjestelmän asentamista. Kerro, kuinka tekisit sen koneelle?

3. Etsi ohjeet kuinka Windows 7 asennetaan tietokoneelle. Kokeile asentaa se testikoneelle.

4. Etsi ohjeet verkosta, kuinka Linux asennetaan koneelle. Etsi eniten käytetty versio ja asenna se rinnakkain Windowsin kanssa tietokoneelle. Luo asennus-cd.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt (huom max 15-merkkiä)

» Palauta tiedosto tänne