Käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot

 Etusivu

Ohjelmistot

Sovellusohjelmistoja tarvitaan, jotta tietokoneesta tulee käytettävä. Ensimmäisissä tietokoneissa ei ollut mahdollista muuttaa ohjelmistoa ja tietokoneet tehtiin vain yhtä tarkoitusta ja toimintoa varten. Nykyään tietokoneet ovat sellaisia, että niihin voidaan tarvittaessa muuttaa käyttöjärjestelmiä, lisälaitteita ja niiden ajureita sekä käytettäviä ohjelmistoja. Mikä tahansa ohjelma ei kuitenkaan käy mihin koneeseen tahansa. Samoin ohjelmat ovat riippuvaisia niille tarkoitetusta käyttöjärjestelmästä. Jotkut ohjelmat vaativat määrätyn version käyttöjärjestelmästä. Ohjelmissa on myös eroja tehovaatimuksissa. Jotkut ohjelmat vaativat paljon muistia, toiset hyödyntävät moniydinprosessoreita ja toiset taas tarvitsevat tehokkaan näytönohjaimen tai ääniohjaimen. Ohjelmien selostuksissa kerrotaan mitkä ovat ohjelman vaatimukset ja näitä on hyvä seurata.

Ohjelmat pitää valita käyttäjien taidon sekä konepaketin mukaan. Vaihtoehtoja on monia ja niissä on eroja. Toiset ovat ilmaisia, toiset taas maksavat paljonkin ja joistakin ohjelmista saa kokeiluversioita. Ilmaiset ohjelmat hyödyntävät mainontaa kun taas maksetut ohjelmat ovat yleensä monipuolisempia, tehokkaampia ja niiden valmistajat tarjoavat tukipalveluita. Päivitysversioissa on taas oltava ohjelman edellinen versio valmiiksi asennettuna koneelle.

Tietoturva
Tietoturvaohjelmat ovat tärkeitä nykyään, koska tietokonemaailmassa yritetään tehdä vahinkoa toisten koneille joka päivä. Näitä on hyvä olla koneessa jotta esimerkiksi viruksia ei tulisi helposti tai jotta voidaan torjua koneisiin kohdistuvat hyökkäykset. Tietoturvaohjelmat voidaan jakaa osiin kuten haittaohjelmien poisto, järjestelmän puhdistus, palomuurit, varmuuskopiointisovellukset, salausohjelmat ja viruksen torjunta. Nämä ovat ohjelmia joita asennetaan tietokoneeseen yleensä ensin ennen muita sovelluksia.

Järjestelmä
Tietokonejärjestelmä tarvitsee omia ohjelmiaan toimiakseen kunnolla. Järjestelmätyökaluilla tehdään muutoksia koneeseen, puhdistetaan sitä ja hallitaan tapahtumia. Järjestelmäohjelmiin kuuluu esimerkiksi tiedostojen eheyttäminen, kiintolevyjen osiointi ja hallinta, ohjelmien poisto, rekisterin hallinta ja virtualisointi. Näitä käytetään enemmänkin kokeneiden käyttäjien toimesta.

Toimisto
Toimisto-ohjelmat ovat tavallisen toimistotyöntekijän työkaluja. Toimisto-ohjelmiin kuuluu yleensä tekstinkäsittely, laskenta, esitys ja tietokantaohjelmistot. Näissä yleisimpiä on Microsoftin Office-paketti, mutta ilmaisiakin versioita on olemassa. Näistä tunnetuin on OpenOffice. Myös nettisivueditorit ovat kuuluneet joskus office-ohjelmapakettiin.

Grafiikka
Graafisiin ohjelmistoihin lasketaan erilaiset mainoksien tekoon tarkoitetut ohjelmat. Näitä ovat mm piirto-ohjelmat, 3D,  kuvankäsittely ja taitto-ohjelmat. Myös nettisivun tekoon on tarjolla monenlaisia ohjelmia. Näissä on olemassa kalliita erikoisohjelmia, mutta ilmaisohjelmissa on hyvä tarjonta.

Verkko
Internetin käyttötarkoituksia on monia ja niin on myös tarjolla olevien ohjelmien määrä. Nettiä voidaan hyödyntää esimerkiksi FTP-ohjelmilla, chateilla, lataustyökaluilla, nettipuheluilla, selaimilla, sähköpostilla ja proxyillä. Yleisimmin käytetyt ohjelmat tällä alueella ovat nettisurffailuun tarkoitetut selaimet, kotisivujen vientiin FTP-ohjelmat ja sähköpostiohjelmat.

Työpöytä
Työpöytäohjelmat ovat pieniä ohjelmia joita tarvitaan tietokonekäytössä usein. Ne voivat olla ohjelmia joita käytetään vain tiedostojen käsittelyyn tai järjestämiseen. Yleisimmät käyttötarkoitukset näille pikkuohjelmille on esimerkiksi PDF-tiedostojen käsittely, pakkausohjelmat, pienet tekstinkäsittelyohjelmat, tulostusohjelmat, kartta ja kalenteriohjelmat.

Audio ja video
Musiikin kuuntelu ja videoiden katselu on yleistymässä internetin laajenemisen myötä. Tämän vuoksi tarvitsemme myös enemmän työkaluja näiden käsittelemiseen. Joskus musiikin muotoa pitää muuttaa jo toisinaan halutaan katsoa videoita netistä. Näihin tarvitaan omat ohjelmansa. Toiset haluavat säveltää omia kappaleita ja toiset taas haluavat kaapata niitä omaan käyttöönsä. Ohjelmia on runsaasti sekä ilmaisia, että maksullisia.

Pelit
Vapaa-ajan harrastuksiin on tarjolla paljon erilaisia pelejä. Näissä on tarjolla paljon demoja, jotka ovat rajoitettuja tai ovat käytössä vain määrätyn hetken. Pelit vaativat tietokoneelta paljon resursseja ja siksi pitää olla tarkka sopiiko ne asennettavalle koneelle. Myös useiden pelien asentaminen ja poistaminen hidastaa Windowsin systeemiä. Näihin kannattaa käyttää asennusohjelmia, jotka poistavat käytön jälkeen kaikki tiedostot koneesta.

Ohjelmien asennus
Ohjelmien asentaminen tietokoneelle on aina riippuvainen käyttöjärjestelmästä, asennettavan ohjelman sijainnista ja itse ohjelmasta. Ohjelmat voidaan asentaa joltain massamedialta kuten levyltä tai tikulta. Ohjelma voidaan ladata netistä kansioon ja asentaa sitten tietokoneelle ja jotkin ohjelmat asentuvat suoraan netin kautta. Kaikissa on yhteistä se, että asennustiedosto käynnistetään ja sen jälkeen seurataan ruudulle tulevia ohjeita. Asennusohjelma kysyy asennussijaintia, yhteystietoja ja mitä osia ohjelmasta halutaan asentaa. Ohjelmien asennuksessa on myös hyväksyttävä lailliset oikeudet. Varmista aina tarkkaan mitä hyväksyt kun asennat ohjelmia. Ylimääräisiä osia ei kannata laittaa tietokoneelle turhaan. Joidenkin ohjelmien asennuksen jälkeen tietokone haluaa käynnistyä uudelleen, jotta ohjelman eri osat asentuvat käyttöjärjestelmän systeemiin.

Ohjelmien poisto käy helposti, jos ohjelman mukana tulee oma poisto-ohjelmansa. Se löytyy yleensä samasta kansiosta kuin ohjelmatkin asennuksen jälkeen. Se tulee myös linkiksi käynnistä-valikkoon ohjelmien kanssa. Toisinaan ohjelman joutuu poistamaan käyttöjärjestelmän Lisää tai poista sovellus -toiminnnosta Ohjauspaneelista. Täältä voit myös tarkistaa mitä ohjelmia on tietokoneellesi asennettu.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Verkkomateriaalia
 - Ohjelmia tietokoneelle - Download.fi
 - Adobe - Graafisia ohjelmia
 - OpenOffice toimisto-ohjelma
 - Graafiset ohjelmat
 - Asennustavat - Wikipedia

Opetusmateriaalia (PDF)
 -

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille

 

Tehtävät ja palautus

Verkko-harjoituksia

1. Mitä eroa on ilmaisilla ja maksullisilla ohjelmilla? Tarkista kuvankäsittelyohjelmat, pelit ja viruksentorjuntaohjelmat. Kerro esimerkki jokaisesta.

2. Mitä ovat vaatimukset tietokoneelle, jos kyseessä on 3D-ohjelma, videoeditoriohjelma ja jokin peli. Etsi esimerkit ohjelmista ja kerro konevaatimukset.

3. Ohjelmat kannattaa asentaa omalla ohjelmien asennusohjelmalla. Nämä pitävät kirjaa asennetuista ohjelmaosista ja poistavat tarpeen vaatiessa kaiken. Etsi tällainen ohjelma tietokoneellesi. Kokeile asentaa ja poistaa jokin ohjelma. Minkä ohjelman asensit ja miten ohjelma toimii?

4. Tee lista ohjelmista jotka olisi hyvä asentaa tietokoneellesi. Ota vähintään yksi joka ryhmästä. Lataa ilmaisversiot ohjelmista ja kokeile asentaa ne koneellesi. Olivatko ohjelmat hyviä ja toimivatko ne kuten pitää?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt (huom max 15-merkkiä)

» Palauta tiedosto tänne