Ohjelmointi

 Etusivu

Raspberry Pi

Raspberry Pi on pieni ja edullinen tietokone, joka on suunniteltu helppoon tietokoneen perusrakenteiden opiskeluun. Pienuudesta huolimatta se on täysiverinen tietokone, jolla voi surffata netissä, pelata pelejä, katsella elokuvia ja kuunnella musiikkia. Raspberryn Pin avulla voit myös päästä sisään tietokoneiden toimintaan lähemmin. Näihin voit asentaa omia käyttöjärjestelmiä, liittää kaapeleita, erilaisia lisälaitteita ja piirikortteja suoraan näille suunniteltuihin portteihin ja pinneihin. Tämän laitteen avulla on myös helppoa opetella ohjelmointia kuten pythonia ja hyödyntää ohjelmia opettelemiseen graafisia ohjelmointiapuohjelmia kuten Scratch. Raspberry Pi on täydellinen laite jos haluaa ohjelmoida itse ja liittää erilaisia lisälaitteita. Lopputuloksena voi olla vaikka mitä, sääasemia, retropelikonsoleita, robotteja tai vaikka vakoilukameroita.

Raspberry Pi 4 laitteena

Raspberry Pi on yhden piirilevyn toimiva tietokonekokonaisuus. Siihen on integroitu näytönohjain, äänikortti, muistit, verkkokortti, WIFI ja virtalähde. Raspberry Pi pystyy siis tekemään samoja asioita kuin tietokone, tabletti tai älypuhelin, paitsi ehkä hieman hitaammin.

1. Ram muisti – Tietokoneen väliaikaismuisti, joka käsittelee laitteen toimintaa sen ollessa käynnissä.

2. SoC System-on-Chip – piiri, joka sisältää mm tietokoneen ja näytönohjaimen prosessorit.

3. Radio moduli - Sisältää sekä WiFi että Bluetooth lähettimet

4. PMIC Power Management Integrated Circuit – Virtapiirit jotka säätelevät tarvittavaa käyttövirtaa

Raspberry Pi väylät ja liitännät

5. 4x USB - Näihin voit kytkeä erilaisia USB-laitteita

6. Verkkoliitin - Tällä voidaan liittää laite lähiverkkoon kaapelilla jossa on RJ45-liitin

7. 3.5mm AV liitin – laitteen äänet saadaan kuulumaan vaikka kuulokkeiden kautta. Tukee myös videosignaalia

8. Kameraliitin CSI – mahdollistaa Raspberry Pi kameramodulin liittämisen

9. HDMI näyttöliitin - Voidaan liittää HDMI-kaapelilla näyttö laitteeseen. Adapterilla voidaan myös muuntaa vaikka VGA-liitännäiseksi

10. Micro USB portti – laite saa virtansa USB-C-kaapelin avulla vaikka varavirtalähteestä. Paras toiminta saadaan käyttämällä Raspberryn omaa verkkovirtalähdettä.

11. Näyttöliitin DSI – mahdollistaa Raspberry Pi oman kosketusnäytön liittämisen laitteeseen

12. GPIO general-purpose input/output - 40 pinninen väyläliitin, johon voidaan liittää erilaisia lisälaitteita ja LED-valoja

13. MicroSD korttiliitin – laitteen pysyväismuistina toimii mikroSD-kortti. Tässä voidaan ajaa myös laitteen käyttöjärjestelmää


Raspberry Pi käyttöönotto

Asenna haluamasi käyttöjärjestelmä mikroSD-kortille ja liitä se laitteeseen. Kiinnitä näyttö tarvittavilla kaapelilla ja adapterilla HDMI-liitäntään. Liitä myös USB-näppäimistö ja hiiri laitteeseen USB-väylään. Liitä lopuksi virta USB-C-liitäntään ja laitteen pitäisi käynnistyä. Laitteessa ei ole omaa virtanäppäintä. Voit joutua etsimään HDMI-sisääntulon näytöstäsi manuaalisesti jotta saat kuvan näkymään.

Raspberry käyttöjärjestelmät



Käyttöjärjestelmä määrittelee mitä Raspberry Piillä voi tehdä. Raspberrylle on kehitetty omia käyttöjärjestelmiä ja eniten käytetty on Raspbian. Tämä perustuu Linux-systeemiin ja siinä on useita esiasennettuja hyötyohjelmia. Käyttöjärjestelmä toimii samaan tapaan kuin Windows ja macOS, eli totut tähän nopeasti. Tämä toimii ikkunoiden, valikkojen ja ikoneiden avulla tuttuun tapaan.
 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Ohjelmointia
 - Virtuaalinen Raspberry Pi Windowsille
 - Online Scratch
 - Thonny Pythonohjelmointiohjelma Windowsille
 - Online Python
 - Replit Online Python
 - w3schools Python online
 - Getting started with Raspberry Pi

 - Beginnerrs guide 1 (pdf)

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

 

Tehtävät ja palautus

Raspberry Pi-tehtävät

1. Kuvaa miten Raspberry Pi otetaan käyttöön ja käynnistetään

2. Liitä Raspberry Pi nettiin ja kokeile eri ohjelmia Raspbian käyttöjärjestelmässä. Kerro mitä niillä tehdään.