PHP-ohjelmointi

 Etusivu

PHP-koodi

PHP (PHP Hypertext Preprocessor) on palvelimessa ajettava ohjelmointikieli, joka on kehitetty käytettäväksi www-sivuilla joko pelkästään tai HTML-koodin lisänä. Se että tämä on palvelimessa ajettava kieli tarkoittaa, että koodit ajetaan jo palvelimen toimesta ja loppukäyttäjälle tulee selaimeen puhdasta HTML-kieltä. Siten loppukäyttäjä ei huomaa selailevansa sivuja joissa on käytetty PHP-kieltä vaikka katsoisi sivun lähdekoodia selaimessa. Siksi koodia tehdessä tulos pitää tarkistaa vasta palvelimelle siirtämisen jälkeen eikä paikallisesti selaimella. PHP-kieli on myös varmempi käytössä, jos surffailuun käytettävä tietokone on vähätehoinen tai jos laite ei tue mitään erikoista koodia kuten kämmentietokoneet, koska palvelin lähettää pelkkää HTML-koodia päätelaitteeseen.

Palvelinpohjaisella PHP-koodilla on myös etu siinä, että sillä voidaan ajaa erilaisia käskyjä joilla saadaan haettua tietoja erilaisista tietokannoista. Tämän vuoksi koodilla ei ole oikeastaan mitään rajaa mihin sitä voidaan käyttää. Sillä voidaan suorittaa joko yksinkertaisia listotuksia ja tulostuksia tai monimutkaisia suojauksia tai verkkokauppoja. PHP,llä voidaan myös muokata tai poistaa tietoja tietokannoista lomakkeiden avulla. PHP,llä voidaan hallita tietokannan tietoja helposti. PHP,n avulla luodaan dynaamisia sivuja eli käyttäjä voi vaikuttaa sivujen toimintaan ja tuloksiin.

PHP-koodia voi käyttää HTML-koodin kanssa ilman minkäänlaista ongelmaa. PHP-koodi erotetaan kuitenkin HTML-koodista merkinnällä <?php ja päätetään ?> merkeillä. Näin selain tietää, että kyseessä on php-koodi. Samoin sivut joissa käytetään PHP-koodia pitää tiedostonimeksi antaa .php. Näin selaimen php-tulkki tietää käsittelevänsä PHP-koodia ja suorittaa skriptit.

Jotta voit tehdä PHP-koodillisia sivuja, pitää palvelimessa olla tuki PHP-kielelle. Tarkista siksi aina nettisivutilaa tilatessasi, että palvelimessa on tälle tuki. Voit myös harjoitella kotikoneellasi PHP-sivujen tekoa jos asennat php-tulkin ja palvelinohjelmistot koneellesi. Näin voit ajaa PHP-koodia sisältäviä sivustoja omalla koneellasi. Helpointa on kuitenkin pitää FTP-ohjelma auki ja aina muutosta tehdessäsi siirrät uudemman tiedoston palvelimelle. Pitäessäsi selainikkunan auki tälle sivulle ja päivittämällä sitä näet nopeasti muutokset jotka juuri teit.

PHP-tuen testaus palvelimella
Voit kokeilla tukeeko palvelinpaikkasi PHP-koodia testaamalla PHP-koodin ajamista palvelimella. Kirjoita seuraava koodi muistiolla ja talleta se vaikka nimellä ekasivu.php. Siirrä tallennettu sivu FTP-ohjelmalla palvelimelle. Mene selaimella siirtämällesi sivulle ja tarkista tulostuuko sivu oikein.

» Katso sivun malli tästä

Jos katsot sivun lähdekoodia, niin PHP-koodi ajetaan jo palvelimella. Palvelin lähettää tulkatun koodin selaimelle ja se näyttää tältä:

<html>
<head>
<title>PHP-sivutesti</title>
</head>
<body>
Tervetuloa PHP-koodaamisen pariin! Tästä alkaa koodaaminen.
</body>
</html>

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Varmuuskopiointia
 - VertrigoServ palvelinsimulaattori
 - Vida - PHP-kurssi

Opetusmateriaalia (PDF)
 - PHP ja MySQL - MicroPC

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!!

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Vertaile webbihotellien hintoja ja ominaisuuksia. Paljonko maksaa halvimmillaan kotisivutila joka tukee PHP-koodia?

2. Valmista sivu jossa käytät PHP-koodia. Talleta sivu sekä html- että php-päätteellä. Kokeile ajaa molemmat kotisivuillasi. Mitä huomaat tuloksissa? Miksi sivut ovat erilaiset?

3. Valmista PHP-koodilla www-sivu ja siirrä se nettipalvelimelle. Avaa sivu netissä ja tarkista sivun lähdekoodi selaimesta. Mitä huomaat PHP-koodille tapahtuneen?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne