PHP-ohjelmointi

 Etusivu

Tiedostojen siirtäminen ja tiedostolistat

Tiedostojen siirto palvelimelle on usein tarpeellista jos käytämme toimintoja, joissa jaamme tai muokkaamme sivuilla tiedostoja tai kuvia. Ylläpitäjälle voidaan laatia toimintoja joilla he voivat ylläpitää tekstejä itse, mutta näissä on myös tarpeellista pystyä muokkaamaan sivuston kuvia, tiedostoja tai vaikka videoita. Tähän tarvitsemme tiedoston lataamista palvelimelle selaimella ja tämän voi toteuttaa PHP-koodilla.

Seuraavassa esimerkissä teemme tiedonsiirtotoiminnon. Aloitamme lomakkeen tekemisellä, joka kaappaa tiedoston välimuistiin ja siirtää sen siirto.php-sivulle. Lomakesivun ei tarvitse olla php-päätteinen, koska lomake toimii html-sivuillakin.

Kun lomake on siirtänyt tiedoston välimuistissa siirto.php-tiedostolle, käsittelee tämä tiedoston. Ensin se tekee tiedoston nimestä muuttujan jota käytetään myöhemmin koodissa. Seuraavaksi se tekee tiedostolle tarkistuksia jossa estämme suurien tai väärien tiedostomuotojen mahdollisen lataamisen kansioon. Muista laatia kansio nimeltä "tiedostot" samaan näiden sivujen kanssa. Tänne tallentuvat siirrettävät tiedostot.

Jos tiedosto täsmää määritelmien kanssa, siirtää koodi tiedoston määrättyyn kansioon. Lopuksi koodi kaappaa tiedoston nimen ja koon ja laatii näistä tekstin, joka kertoo tiedoston siirtyneen. Lopuksi käytämme koodia joka lukee kansion sisällön sekä listaa ne sivulle.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Varmuuskopiointia
 - Mureakuha - PHP-perusteet
 - Vida - PHP-kurssi

Opetusmateriaalia (PDF)
 - PHP ja MySQL - MicroPC

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!!

 

Tehtävät ja palautus

Tehtävä

1. Tee hallintasivulle mahdollisuus siirtää kuvia sivuillesi. Kirjoita sivulle esimerkkikoodi jonka liittämällä päivitysruutuun voi saada kuvan näkymään päivitettävään uutistoimintoosi. Laadi myös lista josta näkee mitä kuvia kansiossa on.

Palauta koodit verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne