PHP-ohjelmointi

 Etusivu

PHP muuttujat ja tulostus

PHP,n kirjoittaminen voidaan toteuttaa millä tahansa tekstieditorilla tai kotisivueditorilla. Nyt kun harjoittelemme PHP-koodin kirjoittamista, paras työkalu on muistio. PHP-koodia voidaan kirjoittaa HTML-koodin kanssa, mutta joskus on tehtävä omat pelkästään PHP-koodia sisältävät sivut. Aina kun koodia kirjoitetaan on palvelimen PHP-tulkille ilmoitettava että kyseessä on PHP-kieli. Tämä tehdään aloittamalla ja lopettamalla koodi merkinnällä:

<?php  koodia tähän ?>
Tai merkinnällä
<script language="php"> koodia tähän
</script>

Sivu on myös tallennettava päätteellä .php. Koodia voidaan myös kirjoittaa html-koodin väliin:


» harjoitus1.php malli

Kommentit
PHP,ssä saattaa tulla paljon koodia ja useita sivuja. Jotkut sivut ovat samankaltaisia ja jälkeenpäin korjauksiin mennä paljon aikaa jos ei löydä nopeasti oikeaa kohtaa jota muokata. Tähän auttaa kommenttien teko. Kommentit näkyvät koodissa, mutta ne ei näy loppukäyttäjälle. Kommentit ovat siis koodaajan apuväline ja muistutus. Kommentit voidaan suorittaa kahdella eri tavalla:


» harjoitus2.php malli

Tekstin ja lukujen tulostaminen sivuille
PHP,ssä tekstit ja luvut tulostetaan sivulle echo-komennolla. Jos halutaan tulostaa tekstiä, on se merkattava lainausmerkeillä. Numeroita ei tarvitse jos haluaa koodin havaitsevan ja käsittelevän näitä numeroina. Jos laittaa numeroiden ympärille lainausmerkit, käsitellään ne tekstinä. Lainausmerkkien sisälle voidaan sijoittaa puhdasta html-koodia. Lauseet päätetään aina puolipisteisiin. Lauseet voivat silti olla kirjoitettuna peräkkäin kuten html-koodissakin. Jos haluat tulostaa lainausmerkin, dollarin tai kenoviivan, pitää eteen laittaa ylimääräinen kenoviiva. Muutoin ohjelma luulee niitä ohjelmakoodeiksi.

  • kenoviiva = \\

  • dollarimerkki = \$

  • lainausmerkki = \"

  • rivinvaihto = \n tai \r (riippuen ASCII tyypistä)


» harjoitus3.php malli

Muuttuja ja sen tulostaminen
Muuttujia käytetään koodaamisessa, jotta voidaan luoda jonkinlainen muuttuva tieto. Jos haluaisit laatia sivun joka laskee valuuttaa euroiksi, on sinun luotava muuttuja valuutan määrälle, jotta tämä voidaan liittää laskentakoodiin. Muuttujan arvo voidaan määrittää esimeriksi sivulla kirjoitettavan lomakeruudun avulla. Näin arvo määrittyy muuttujaan ja sen arvo voidaan muuttaa laskukaavalla euroiksi. Tulos eli muuttujan lopullinen arvo voidaan lopuksi tulostaa sivulle.

Esimerkissä annamme muuttujalle arvon suoraan koodissa. Muuttuja määritellään $-merkillä ja muttujalle keksitään sana. Arvo muuttujalle määritellään = merkillä. Lause päätetään puolipisteeseen. Muuttujan arvo saadaan sivulle echo-lauseella ja kirjoittamalla muuttuja perään.


» harjoitus4.php malli


» harjoitus5.php malli

Muuttujia voidaan käyttää tekstin sisällä, jotta muuttujan arvoista saadaan selkeämpää ja ymmärrettävää. Jos muuttujan yhteyteen lisätään muuta tekstiä, vaikka pääte, käytetään muuttujan ympärillä aaltosulkeita.


» harjoitus6.php malli

Muuttujia voidaan myös yhdistellä, jos tarvitsee luoda sanoja jotka ovat toisissaan kiinni. Yhdistämiseen käytetään pistettä muuttujien tai tekstien väliin. Näistä voidaan myös luoda uusi muuttuja.


» harjoitus7.php malli

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Varmuuskopiointia
 - Mureakuha - PHP-perusteet
 - Vida - PHP-kurssi

Opetusmateriaalia (PDF)
 - PHP ja MySQL - MicroPC

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!!

 

Tehtävät ja palautus

Tehtävä

1. Valmista kotisivu jossa kerrot itsestäsi. Tee tekstit php-koodia käyttäen siten että nimesi, ikäsi, asuinpaikkasi ja harrastuksesi ovat laadittu muuttujilla. Mainitse tekstissä nämä useaan kertaan. Kokeile vaihtaa muuttujiin arvot ja katso muuttuuko kertomasi teksti myös. Palauta koodit.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne