PHP-ohjelmointi

 Etusivu

PHP laskutoimitukset ja taulukot

Laskutoimitukset
PHP,llä on mahdollisuus suorittaa laskutoimituksia kuten muillakin ohjelmointikielillä. Laskutoimituksia tehdään muuttujilla ja nämä voidaan lopuksi tulostaa sivulle tai käyttää seuraaviin laskutoimituksiin. Operaattoreina voidaan käyttää yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskuja. Laskutoimituksiin voidaan myös käyttää sulkeita, jolloin laskujärjestys muuttuu.

Joissain tapauksissa laskutoimitusta voidaan lyhentää.

  • $luku = $luku + 1  ( lyhennetty: $luku++ )

  • $luku = $luku - 1  ( lyhennetty: $luku-- )


» harjoitus8.php malli

 

Taulukot
Monesti on tarvetta luoda listoja joistain järjestelmällisistä asioista ja luetteloida niitä. Tähän tarkoitukseen on PHP,ssä mahdollisuus luoda taulukkoja. Ensin annetaan muuttuja ja sille määritellään taulukko array-komennolla ja sen jälkeen sulkeiden sisään luodaan luettelo tiedoista jotka tulevat taulukkoluetteloon. Luetteloon voidaan lisätä tietoja antamalla muuttujan nimi ja hakasulkeilla ilmoitetaan sen paikka viimeiseksi. Tulostaessa hakasulkeilla määritellään monesko tieto haetaan. Järjestys alkaa taulukoissa numerolla [0]. Count-koodilla voidaan laskea tietojen lukumäärä taulukossa.


» harjoitus9.php malli

Taulukossa listotuille tiedoille voidaan myös antaa arvo, esimerkiksi että islanninhevonen kuuluu rotuna hevosiin.


» harjoitus10.php malli

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Varmuuskopiointia
 - Mureakuha - PHP-perusteet
 - Vida - PHP-kurssi

Opetusmateriaalia (PDF)
 - PHP ja MySQL - MicroPC

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!!

 

Tehtävät ja palautus

Tehtävä

1. Tee www-sivu johon voit muuttujalla antaa arvon euromäärälle. Tämä arvo lasketaan eri valuuttamääriksi ja ne tulostetaan sivulle euromäärän lisäksi. Hae eri valuuttakursseja netisä ja tee laskukaavat. Tee myös teksti joka kertoo mikä valuutta nämä eri summat ovat.

2. Valmista luettelo jonkin yrityksen tuotemerkeistä taulukoksi. Lisää merkeille tuotenimet. Tulosta sivulle muutama esimerkki teksteineen.

Palauta koodit verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne