PHP-ohjelmointi

 Etusivu

Tiedon siirtäminen sivuilta toisille

Include - ulkoisen tiedoston liittäminen sivulle
Yleensä www-sivut pyritään rakentamaan siten, että tieto tulee hyvin esille. Tietojen päivittäminen sivuilla on myös tärkeää, koska vierailijoiden on luotettava ettei tiedot ole vanhentuneita. Siksi staattisten sivujen ylläpito on joskus aikaa vievää, koska sivuja pitää päivittää yksitellen. Tätä voidaan helpottaa ulkoisilla tiedostoilla ja näiden sisältö tuodaan eri sivuille. Jälkeenpäin riittää, että päivittää yhtä ulkoista tiedostoa ja siten kaikken sivujen tieto muuttuu kerralla. Tällaisia tietoja jotka ovat joka sivuilla ovat esimerkiksi osoitetiedot sivujen alaosassa tai linkit eri sivun alueille.

Ulkoisen tiedoston voi tuoda ja liittää sivuun helposti PHP-kielessä include-koodilla. Tiedon voi liittää sisäisestä tiedostosta kirjoittamalla polun liitettävään tiedostoon. Myös kokonaiset www-osoitteet muualtakin käy. Tätä käytetään esimerkiksi uutisten tai bannereiden liittämisessä muille sivuille.

include("URL");

Seuraavassa esimerkissä laadimme ulkoiseen tiedostoon linkit, joita voidaan helposti muokata ulkoisen html-tiedoston avulla.


» harjoitus16.php malli

Tee ulkoinen tiedosto nimeltään linkit.htm

Lomakkeet ja tiedon siirto toiselle sivulle.
Joskus tietoa tarvitsee siirtää toiselle sivulle. Tätä tapahtuu kun teemme hakuja tai siirrämme sivuille kirjoitettua tietoa toisiin tapahtumiin. Esimerkiksi lomakkeen tiedot pitää siirtää omalle tapahtumakäsittelijälle, joka taas vuorostaan siirtää tiedot sähköpostiin tai tietokantaan.

Tietojen siirtämiseksi toiselle tiedostolle käytämme get- ja post-muuttujia. Ne eroavat toisistaan siten, että get-muuttujan tiedot siirretään sivuosoitteen mukana, jolloin sivun tapahtumaan voidaan vaikuttaa suoraan sivuosoitteen avulla. Post taas kulkee palvelinpyynnön avulla näkymättömissä ja siksi se soveltuu paremmin suurempien tietomäärien siirtämiseen, kuten esimerkiksi sähköpostiviesteihin.

Laadimme ensin lomakkeella tiedot ja siirrämme ne osoiterivillä seuraavalle sivulle get-muuttujalla. Action-käskyyn tulee arvoksi tiedoston nimi johon tiedot siirretään. Tee siirto.php-sivu joka kaappaa tiedot osoiterivistä ja laatii niistä muuttujat.


» harjoitus17.php malli

Palautelomake post-muuttujalla
Palautelomake on tärkeä kotisivuilla. Kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköpostiohjelmaa ja siksi on hyvä, jos sivuilta voidaan silti lähettää tietoa. Lomakkeen avulla voimme myös pyytää oikeita tietoja. Tiedot voidaan lähettää lomakkeesta post-muuttujalla php-käsittelijälle. Esimerkissä laadimme palautelomakkeen ja lähetämme tiedot sähköpostiin. Lomake nimeää jokaisen lähetettävän lomake-elementin.


» harjoitus18.php malli

Tiedot lähetetään palaute_postitus.php-tiedostoon joka käsittelee lähetetyt tiedot. Tällä laaditaan silmukalla tiedot lähetettäväksi ja mail-toiminto laatii niistä sähköpostin. Lopuksi sivu ohjataan sivuun joka kertoo tietojen lähteneen.

 

Lomake-elementit
Lomakkeesta voidaan lähettää tietoja eri tavoilla. Tärkeää on nimetä lomakekentät, jotta tiedot lähtevät oikein.

Tekstikenttä:

<input type="text" name="teksti">

 

Tekstialue:

<textarea name="tekstialue">Eka
Toka
Kolmas</textarea>

 

Valintanappi:

<input type="radio" name="uutinen" value="lehti">Iltalehti <br>
<input type="radio" name="ruutinen" value="sanomat">Iltasanomat

Iltalehti
Iltasanomat

Valintaruutu:

<input type="checkbox" name="valinta1">maili<br>
<input type="checkbox" name="valinta2">puhelin<br>
<input type="checkbox" name="valinta3">faksi

maili
puhelin
faksi

Valintalista:

<select name="valikko">
<option value="amk">amk
<option value="kauppis">kauppis
</select>

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Varmuuskopiointia
 - Mureakuha - PHP-perusteet
 - Vida - PHP-kurssi

Opetusmateriaalia (PDF)
 - PHP ja MySQL - MicroPC

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!!

 

Tehtävät ja palautus

Tehtävä

1. Luo sivuillesi linkkilistat jotka sijaitsevat ulkoisessa tiedostossa. Liitä linkkilista usealle sivulle.  Kokeile muokata listaa ja tarkista näkyykö muutos jokaisella sivulla. Liitä sivuille myös uutistoimiston liitteitä tai bannereita muilta sivustoilta.

2. Luo sivuillesi palautelomake jossa kysyt erilaisia tietoja vierailijasta. Tee palautelomakkeesta siisti ja varmista, että viestit tulevat perille sähköpostiin.

Palauta koodit verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne