Varmuuskopiointi

 Etusivu

Varmuuskopiointi

Mitä on varmuuskopiointi?
Varmuuskopiointi on tietojen ja tiedostojen kopioimista johonkin muualle kuin käytettävän laitteen omaan muistiin. Varmuuskopioinnin vuoksi tiedot ovat uudelleen käytettävissä, jos laitteen omalle tiedostoille tapahtuu jotain. Varmuuskopiointiin voi käyttää montaa eri tekniikkaa riippuen käyttötarkoituksista ja käytettävissä olevista laitteistoista. Samoin varmuuskopioitavien tiedostojen suuruus vaihtelee ja siten myös varmuuskopiointiin käytettävä tekniikka on erilaista. Tallennettavien tiedostojen tärkeys on myös eri tasoista. Tärkeät asiakastiedot ovat yleensä tärkeämpiä pitää tallessa kuin pienimuotoinen koulun harjoitustyö.

Miksi varmuuskopiointi?
Kuinka paljon harmittaisi jos tietokoneen kovalevyllä olevat tiedot katoaisivat? Varmuuskopioinnissa halutaan säilyttää tehdyt työt joita on hankalaa tai mahdotonta luoda uudelleen. Varmuuskopiointi kannattaa aloittaa tallentamalla töitä jo niiden luontivaiheessa. Sähkökatkoksen tai konevian vuoksi monesti tietoja menetetään ja niiden uudelleenlaatimiseen menee aikaa.

Nykyään tallennustila on halpaa ja lisätallennustilaa saa kaupasta nopeasti. Se ei kuitenkaan ola luotettavaa ja vikoja laitteisiin tulee harmittavan usein. Ohjelmat voivat pilata tiedostoja, väärin tallentaminen on yleistä, tietokonelaitteistoihin tulee vikoja tai virus tuhoaa tiedostoja. Varkaat voivat viedä tietokoneen tai tulipalo tuhota talon mukana myös tietokoneen. Tietojen katoamiseen voi ola monta syytä. Tärkeintä on siksi tehdä varmuuskopiot ennen vahingon tapahtumista. Vahingon tapahtumisen jälkeen sitä voi olla hankala tehdä.

 

Minne varmuuskopiointi?
Pienet varmuuskopioinnit tarvitsevat vain halvan muistitikun tai nettitallennustilan, kun taas suuret palvelimet tarvitsevat nauhatallennuslaitteiston. Varmuuskopioinnin vaatimat ohjelmat ja laitteistot päättää tarve. Kun suunnittelee varmuuskopiointia, pitää tietää tarve tilan suuruudesta, tärkeydestä ja kustannuksista. Kuinka usein varmuuskopioinnille on tarvetta ja kuinka helposti sen pitää tapahtua? Kun tietää tarpeen, voi määritellä varmuuskopioinnin. Vaihtoehtoja on useita.

Verkkotallennus: Tätä kutsutaan myös tallentamista pilveen. Etuna pilvitallennuksessa on sen käyttö mistä tahansa koneesta jossa on internetyhteydet. Pilvipalveluita on saatavilla runsaasti ja niiden tila voi olla miltei rajatonta. Pilvipalvelussa voi fyysinen tallennustila olla missäpäin maailmaa tahansa. Usein tiedot ovat vielä hajautettu useisiin palvelimiin, joissa on ylimääräistä tallennustilaa käytettävissä.

Laitteistotallennus: Nykyään on saatavilla erilaisia tallennuslaitteita varmuuskopiointiin. Eniten käytetyt ovat kotikäytössä usb-muistitikut, ulkoiset kovalevyt ja optiset levyt. Yrityskäytössä ovat palvelimet ja nauhatallennuslaitteet. Näissä pitää muistaa, että myös varmuuskopiointimediat voivat vaurioitua. Varkaat vievät mukanaan myös ulkoisen kovalevyn ja tulipalo tuhoaa myös samassa huoneessa olevat dvd-levyt. Laitteistovarmennuksen etu on sen nopea tiedonsiirtonopeus ja asennettuna valmiiksi sen nopea käyttö.

 

Varmuuskopiointitavat

Osittainen: Yksittäisiä tiedostoja tai kansioita varmuuskopioidaan. Käyttäjä valitsee eri tiedostoja tiedostonhallinnasta ja kopioi niitä jollekkin tallennusmedialle.

Ohjelmakohtainen: Jonkin ohjelman varmuuskopiointi jossa ohjelman käyttämistä tiedoista ja tiedostoista voidaan ottaa kopiot. Näitä käytetään usein tietokantaohjelmissa. Jotkin ohjelmat sisältävät valmiiksi toiminnon tällaiselle varmuuskopiointitavalle. Joillakin ohjelmilla voidaan ajastaa varmuuskopiot tapahtumaan koneella automaattisesti.

Käyttöjärjestelmäkohtainen: Käyttöjärjestelmien kopiointi jossa koko käyttöjärjestelmästä otetaan varmuuskopio. Kaikki käyttöjärjestelmän tiedot tallentuvat joko ajastettuna tai manuaalisesti käyttöjärjestelmien omaa toimintoa hyödyntäen. Käyttöjärjestelmän tiedot ja asetukset voidaan palauttaa takaisin edellisiin palautuspisteisiin.

Osio/kiintolevykohtainen: Tietokoneen koko kiintolevystä otetaan kopio jollain ohjelmalla. Myös pelkästään osiokohtainen kopiointi on mahdollista. Peilikuvan ansiosta koko kiintolevy voidaan palauttaa ajureita myöten takaisin alkuperäiseen. Kopio otetaan myös kaikista ohjelmista ja tiedostoista, mitkä olivat kopiointihetkellä koneessa. Kopio voidaan myös asentaa toiseen koneeseen, jolloin siihen tulee kopio toisesta koneesta. Tätä käytetään myös usean koneen asennuksissa.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Varmuuskopiointia
 - Iltalehti artikkeli varmuuskopioinnista
 - Varmuuskopiointiohjelmia - download.fi

Opetusmateriaalia (PDF)
 -

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


TERVETULOA KURSSILLE !!!

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Listaa tapoja joiden avulla voidaan tehdä varmuuskopiointeja.

2. Laske paljonko tallennustilat maksaa? Vertaa 1 gigan tallennushintaa toisiinsa.

3. Vertaa nopeuksia ja käyttömukavuutta. Mitkä ovat hyvät ja huonot puolet tallennustavoissa?

4. Minne voit varmuuskopioida ottamasi lomakuvat helposti?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi ja winhatunnuksellasi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne