Varmuuskopiointi

 Etusivu

Osio/kiintolevykohtainen kopiointi

Levyn koko kopiointi levykuvalla on helppo tapa tilanteissa jossa tarvitaan koko levyn tai osion kopiota. Näissä ei yleensä eritellä tiedostoja joita kopioidaan vaan koko levystä tulee peilikuva tiedostoksi. Tällaisesta levyn kopioinnista käytetään nimeä kloonaus. Levykopiot voidaan tehdä tiedostotason lisäksi bittitasolla. Siksi monet kloonausohjelmat tukevat eri käyttöjärjestelmiä ja niiden kopiointia.

Hyödyt kloonaamisesta
Kopiointiohjelmalla voidaan tehdä täydellisiä levykopioita kiintolevyltä toiselle, levyltä tiedostoksi tai tiedostosta taas levylle. Tämän kloonaamisen voi myös suorittaa verkon kautta tai joltain tallennusmedialta. Todellisia tarpeita tämänkaltaiseen levykuvalla kopioimiseen yksityishenkilöllä on lähinnä uuden kovalevyn hankinnassa. Jos käytettävä laitteisto pysyy muuten samana, on uuteen kiintolevyyn laitettava tieto yleensä sama kuin vanhassa kiintolevyssä. Näin vanhan levyn tiedot ajureineen ja käyttöjärjestelmineen helppo siirtää levykuvalla uuteen.

Toinen käyttö on varmuuskopiointi. Tällä tapaa voidaan tehdä täydellinen kokonainen "palautuspiste" joka voidaan palauttaa takaisin kiintolevyn viottuessa tai viruksen tartuttua. Kaikki tiedostot, asetukset, ajurit ja käyttöjärjestelmä voidaan palauttaa takaisin siihen pisteeseen kuin se kopion tekohetkellä oli.

Yrityksen tarpeet
Yrityskäytössä varmuuskopioinnin hoitaa yleensä omat ohjelmat, joten tämänkaltaisille varmuuskopioinneille ei ole käyttöä. Hyötyä näistä ohjelmista on lähinnä suurten konemäärien asennuksessa. Jos yrityksessä on useita tietokoneita samalla kokoonpanolla, käyttöjärjestelmillä ja ohjelmilla, säästää kloonaus paljon aikaa. Jos mikrotuen on asennettava jokainen ohjelma ja ajuri erikseen joka koneeseen, kestäisi se aika kauan ajallisesti. Kloonaamalla saadaan tämä toimitus tehtyä nopeammin, koska ei tarvitse kun asentaa yksi kokoonpano tietokoneesta josta sitten otetaan kopio. Tämän kopion avulla kloonataan muihin tietokoneisiin peilikuva asennettavasta kiintolevystä. Tämä toimenpide voidaan suorittaa myös verkon kautta, joten useita koneita voidaan kloonata samanaikaisesti. Tietysti pitää olla tarkka, että tämä asennettava kiintolevy on hyvin toimiva kokonaisuus. Jos siinä on virhe, kopioituu se myös joka koneeseen.

Kopiointiohjelmat
Markkinoilla on paljon erilaisia kopiointiohjelmia. Ne eroavat käytöltään ja hinnaltaan paljon. Ne myös jaetaan joko suoraan kiintolevykopiointiin soveltuviksi ja verkon kautta soveltuviksi ohjelmiksi. Yksittäiskoneiden kopiointiin tarkkoitetut ohjelmat ovat paljon yksinkertaisempia kuin verkkokäyttöön suunnitellut ohjelmat. Joitakin verkkoympäristöön suunniteltuja ohjelmistoja ei voida käyttää ollenkaan yksittäisten koneiden kopiointiin. Tarjolla on sekä ilmaisia että maksullisia ohjelmia. Useista maksullisista ohjelmista on kuitenkin käytössä koeversiot tai rajoitetut ilmaisversiot. Jotta omaan käyttöön sopiva ohjelma löytyisi, on usein testattava useita eri ohjelmia ja vaihtoehtoja. Verkon keskustelupalstoilta löytyy kertomuksia toisten kokemuksista ja nämä voivat antaa jonkinlaista vinkkiä mistä lähteä liikkeelle.


 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Varmuuskopiointia
 - Levykuva ohjelmia - Download.fi
 - Macricum Reflect free

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Levykuva verkon kautta  - MicroPC

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


TERVETULOA KURSSILLE !!!

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Tee levykuva jollain kopiointiohjelmalla kiintolevystäsi. Tee muutoksia tietokoneeseen ja kokeile palauttaa koneesi tiedot tällä aiemmalla kopiolla. Kirjoita palautukseen mitä ohjelmaa käytit ja miten se toimi. Voit ottaa myös kuvia, joita liität palautukseen.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne