Varmuuskopiointi

 Etusivu

Ohjelmakohtainen ja ohjelmallinen varmuuskopiointi

Joissakin ohjelmissa on toimintoja, joihin voidaan asettaa varmuuskopiointi automaattisesti. Näin esimerkiksi ohjelman, käyttöjärjestelmän tai tietokoneen kaatuessa tiedot tai työ eivät katoa. Näistä löytyy aina varmuuskopio. Myös ohjelmallisesti suoritettava varmuuskopiointi löytyy monesta ohjelmasta. Ohjelma tekee itse varmuuskopiointitiedoston, jonka avulla tiedot voidaan palauttaa. Tämä on tuttua myös älypuhelimista.

Ohjelmallinen ja  automaattinen varmuuskopiointi
Tiedostojen kopiointi ja niistä varmuuskopion teko on vaivalloista ja hankalaa. Silti varmuuskopiointi on tärkeää ja jos vahinko sattuu, kopioista on suuri apu. Tiedostot voidaan myös asentaa kopioitumaan automaattisesti. Netistä löytyy ilmaisia ohjelmia suorittamaan varmuuskopiointi automaattisesti. Maksullisissa ohjelmissa on paremmin suunniteltu softa, mutta myös ilmaisversioissa on käyttökelpoisia ohjelmia. Näissä on suuri ero toimivuudessa ja ominaisuuksissa, joten kannattaa olla tarkkana näiden suhteen ja seurata toisten kokemuksia. Näin ei tarvitse itse kokeilla kaikkia.

Automaattisuus kopioinnissa auttaa käyttäjää tekemään säännöllistä varmuuskopiointia. Jos yritämme muistaa koska varmuuskopioinnit on tehty, yleensä kopiointi jää liian harvaksi. Meillä on myös usein niin kiire, että unohdamme yksinkertaisesti varmuuskopioinnin tai meillä ei ole aikaa suorittaa sitä. Siksi automaattinen varmuuskopiointi on hyvä ratkaisu. Voimme säätää se tekemään varmuuskopiot vaikka yöllä, jolloin konetta ei kukaan käytä.

Osassa ohjelmista on myös palautustoiminnot. Jos vahinko sattuu, asettaa tietokone varmuuskopioiden tiedot samoille paikoilleen kun ne kopiointihetkellä olivat. Jos meillä olisi käytössä vain kansioista siirretyt tiedostokopiot, joutuisimme sijoittelemaan kaikki tiedot omille paikoilleen manuaalisesti. Myös mitään ei pääse unohtumaan, koska ohjelmaan on tarkasti määritelty kopioitavat tiedostot.

Etävarmistus
Etävarmistus on lähinnä yrityskäytössä oleva ratkaisu. Perusidea tässä on tietojen tallentamista muualle kuin yrityksen tiloihin muualla oleviin tallennuspalvelimiin. Näin yrityksen ei tarvitse huolehtia kalliista laitteistoista, vaan tallennuspaikka vuokrataan toisilta yrityksiltä. Etuna on taloudellisuus ja jos työpaikkassa tapahtuu vaikka tulipalo tai laitevarkaus, ovat tiedostot turvassa muualla. Etätallennus ostetaan kokonaispalveluna ja hinta määräytyy useasti tilan tarpeen mukaan.

Etävarmistuksessa siirrettävä tieto salataan, jottei kukaan pääse tiedostoihin käsiksi verkon kautta. Varmuuskopiointi voidaan myös suorittaa sekä tietokoneista että palvelimista yrityksissä. Jos tiedot halutaan palauttaa, sovitaan siitä vain varmuuskopiointia tarjoavan yrityksen kanssa. Varmuuskopioinnit voidaan määritellä tarkasti, kuinka usein ja mitä kopioidaan. Kopiointinopeus riippuu paljolti olemassa olevista verkkoyhteyksistä. Kopiointi voidaan säätää siten, että vain muuttunut tieto kopioidaan.

 

Etävarmistuksen hyötyjä:

  • Vähentää alku- ja käyttökustannuksia

  • Sekä palvelimet että työpäätteet voidaan varmuuskopioida samalla

  • Palveluntarjoaja ostaa ja huoltaa koneet

  • Tietojen palautus myös muualle kuin alkuperäiseen

  • Kopiointi ei ole paikkaan sidottu

  • Riippumaton käyttöjärjestelmistä ja laitteista

  • Helppo laajentaa ja lisätä tilaa

  • Varmuuskopioinnin aikana tietokoneita voi käyttää normaalisti

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Varmuuskopiointia
 - Ilmaisia varmuuskopiointiohjelmia
 - Ota varmuuskopiot ajoissa - MikroPC

Opetusmateriaalia (PDF)
 -

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


TERVETULOA KURSSILLE !!!

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Selvitä missä ohjelmissa on toiminto, jolla voit ottaa varmuuskopiot ohjelman avulla suoraan? Mainitse kaksi.

2. Etsi hyvä ilmainen automaattinen varmuuskopiointi-ohjelma. Kokeile sitä koneessasi ja aseta se ottamaan automaattinen varmuuskopio. Testaa myös tiedostojen palautusta. Palauta kokemuksesi tästä.

3. Kuinka kallista on yritykselle hyödyntää etävarmistuspalveluita? Mitä huonoja puolia on tämänkaltaisessa varmistamisessa?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne