Varmuuskopiointi

 Etusivu

Osittainen tallennus

Osittaisessa tallennuksessa voidaan varmuuskopioita tehdä juuri niistä tiedostoista joita halutaan varmentaa. Tätä käytetään tilanteissa joissa vain määrättyjä tiedostoja halutaan siirtää tai kopioda. Voit käyttää esimerkiksi toisten henkilöiden tietokonetta, mutta haluat kopioida omat tiedostot mukaasi. Tällaisia tilanteita on esimerkiksi kouluissa, työpaikalla tai vaikkapa nettikahvilassa. Tämä säästää tallennusmediassa tilaa kun kyseessä on vain määrätyt tiedostot. Tallentaminen käy myös nopeasti, koska tiedostoja on vähemmän kuin koko systeemin varmuuskopioinnissa.

Tallennusmediaksi soveltuu pienempi tila, kuten muistitikku, cd/dvd tai vaikka pilvitallennus. Laitevalinnassa vaikuttaa myös nopeus ja käytettävissä olevat tiedosnsiirtotavat. Optisia levyjä ei voi käyttää jos tietokoneessa ei ole polttavaa asemaa. Pilvipalvelut eivät toimi jos nettiyhteyksiä ei ole. Yleisin tallennusmedia on varmasti muistitikku. USB-portti löytyy miltei kaikista nykyajan laitteistoista.

Miten kopioida?
Tiedostot on hyvä kerätä yhteen ja samaan kansioon, jotta ollaan varmoja, että kaikki kopioitavat tiedostot ovat mukana. Tiedostot maalataan ja sen jälkeen ne voidaan vetää tallennusmedian tiedostorakenteen ikkunaan. Cd/dvd kopioinnissa tarvitaan polttavan laitteen lisäksi ohjelma. Windows7,ssa voidaan kuitenkin tiedostojen valinnan jälkeen klikata hiiren oikeaa näppäintä ja siirtää ne suoraan polttavalle medialle. Windows kysyy heti polttoon liittyviä asetuksia. Pilvipalveluun taas pitää ensin rekisteröityä. Rekisteröinnin jälkeen palvelun työkaluilla siirretään tidostoja verkossa oleviin kansioihin. Jotkin ohjelmat antavat asentaa kansion tietokoneisiin. Näin niihin voidaan vain vetää tallennettavat tiedostot ja ohjelma kopioi ne verkkoon automaattisesti.

Mitä kopioida?
Kaikki tiedostot joita halutaan varmuuskopioida olisi hyvä tallentaa jo heti aluksi samaan kansioon tietokoneen kiintolevylle. Näin varmuuskopioita tehdessä ei jää puuttumaan mitään. Jos tiedostot on levitetty eri puolille tietokonetta, jää helposti pois tärkeitä tiedostoja joita ei muistanut edes siellä olevan. Siisteys on tärkeää myös tietokoneessa. Näin löytää myös tiedostot kun niitä tarvitsee. Tiedostoja on joskus hyvä pakata jotta varmuuskopiointitila tulisi tehokkaammin käytettyä ja että tiedostojen siirto olisi nopeampaa. Kaikki tiedostot eivät kuitenkaan pienene merkittävästi pakkaamalla.

Joskus ei kuitenkaan kaikkia tallennettavia tiedostoja voi tallentaa samaan kansoon. Näitä voi olla netistä imuroidut tiedostot, ohjelmien laatimat tiedostot, sähköpostiviestit ja suosikit. Nämä on löydettävä tietokoneesta etsimällä jos haluaa tehdä varmuuskopioinnin osittaisella kopioinnilla. Joskus joudut menemään kansioiden ominaisuuksiin Windowsissa ja aktivoimaan piilotettujen kansioiden näyttäminen.

Latausohjelmat tallentavat netistä imuroidut tiedostot omiin kansioihin ohjelmatiedostoihin. Näitä voidaan säätää itse ohjelmista ja ne voidaan myös löytää katsomalla ohjelmien ominaisuuksista. Löydettyäsi ne tiedostorakenteesta, voit kopioida tiedostot suoraan kopioitavalle medialle. Samoin sähköpostin viestit ja osoitekirjat löytyvät sähköpostiohjelman ominaisuuksista. Avaa ohjelma ja tarkista missä viestit ovat. Viestit ja osoitekirjat palautetaan myös toisen koneen tai uudelleen asennetun ohjelman palautustoiminnolla. Ohjelmissa on eravaisuuksia, joten tutustu ohjeisiin. Sama pätee chat-ohjelmia.

Omat selaimen suosikit-kansion voi kopioida myöhempää käyttöä varten. Varmista ohjelmista missä kansiot sijaitsevat ja muista ottaa varmuuskopio näistä. Suosikit-kansio voi kasvaa suureksi ajan myöstä ja laiterikon jälkeen voi harmittaa jos näitä ei ole muistettu varmuuskopioida.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Varmuuskopiointia
 - 25000Gt levytilaa
 - USB3 muistitikut kiireisille - Tietokone

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Mikä ihmeen NAS?

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


TERVETULOA KURSSILLE !!!

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Kokeile pakata tiedostoja. Mitä tiedostoja kannattaa pakata pakkausohjelmalla? Paljonko tilaa säästää erilaiset tiedostomuodot?

2. Selvitä mistä löydät tietokoneeltasi tallennetut tiedostot, selaimen suosikit, sähköpostin viestit ja osoitteisto? Voitko varmuuskopioida niitä ohjelmista suoraan?

3. Tee osittainen varmuuskopio tietokoneeltasi tikulle tai cd-levylle. Kopioi tärkeimmät tiedostot. Koita siirtää tiedot vastaaviin paikkoihin toiselle tietokoneelle. Kerro miten toimit.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne