Varmuuskopiointi

 Etusivu

Verkkotallennus

Monesti on tarvetta tallennusmuodolle, joka on riippumaton paikasta ja ennenkaikkea riippumaton tallennusmedian mukana kantamisesta. Tähän tarkoitukseen sopii hienosti verkkotallennus eli tallennus pilveen. Pilviteknologiassa tallennuspaikkana on internet ja se tallennetaan virtuaalisesti jopa monille tietokoneille, palvelimille ja tallennusmedioille ympäri maapallon. Käytännössä käyttäjä ei huomaa mihin tallennettavat tiedostot menevät ja siksi tätä kutsutaan pilvipalveluksi. Tiedot ovat ikään kuin pilvessä.

Yrityksille on myös hyötyä verkkotallennustiloista. Tieto on laajemmin käytettävissä ja saatavilla. Myöskään tilojen ylläpidosta tai huoltotoimenpiteistä ei tarvitse välittää. Jos tila loppuu kesken, on sitä helppo ostaa lisää. Myös pilvipalvelun tarjoajat huolehtivat pilvitilan varmuuskopioinneista, joten yrityksiltä on tämäkin huoli poistettu ja resursseja voidaan käyttää muuhun tarkoitukseen.

Verkkotallennuksesta on hyötyä
Verkkotallennuksessa tallennuspaikkana toimii aivan toinen sijainti. Kotona tehdessäsi varmuuskopioita laitteille, saattavat ne joissain tapauksessa tuhoutua tietokoneen mukana. Jos kotia kohtaa tulipalo, niin ei hyödytä että varmuuskopiointitiedostot olivat cd,lle poltettuna tai ulkoisella kovalevyllä. Tulipalo tuhoaa nekin. Samoin vaikka varasta saattaa kiinnostaa yhtä paljon ulkoinen kovalevykin kuin itse tietokone. Tällöin varmuuskopiot netissä on hyvä valinta.

Ollessasi muualla kuin oman tietokoneen äärellä, tiedostot ovat silti käytettävissä. Voit kirjautua palveluun mistä tahansa maailman kolkasta jos käytössäsi on netttiyhteydet. Voit tehdä varmuuskopioinnin samalle paikalle vaikka lomakuvistasi lomakohteessa. Saat ne suoraan koneellesi heti kun tulet kotiin. Samoin voit esitellä kuvia kenen luona tahansa. Tämä on todella kätevä tapa huolehtia varmuuskopioinnista, mutta silti ne ovat tarpeen tullen käytössäsi muuallakin. Varmuuskopiointi voidaan myös automatisoida. Monella palvelulla on toiminto joka automaattisesti tekee varmuuskopiot haluamastasi tiedostoista. Näin sinun ei tarvitse huolehtia tai muistaa ottaa kopioita. Tekniikka huolehtii tästä.

Mitkä ovat huonot puolet verkkotallennuksessa?
Tiedostojen lähettämisessä on aina omat riskinsä. Tiedot saattavat kadota tai niitä saatetaan jopa seurata matkalla. Varsinkin jos on kyseessä langaton netti, tiedonsiirron seurantaohjelmia on saatavana helposti. Näin tiedot saattavat joutua vääriin käsiin. Yleensä palveluntarjoajan suojaukset ovat kunnossa ja pilvipalveluiden käyttö on turvallisempaa kun moni muu netissä tapahtuva toiminta.

Se että pilvipalvelun tarjoaja tekee varmuuskopioinnin ja se ei ole sinun käsissäsi ei välttämättä ole hyvä asia. Tämä säästää aikaa ja resursseja. Se kuitenkin kostautuu sillä, että varmuuskopiointi on aivan toisen harteilla. Tiedot saattavat silti kadota ja jos pilvipalveluyritys menee nurin, sinulla ei ole enään mitään kontrollia mihin tiedostot joutuvat.

Jos tilaat verkkoyhteydet, niin yleensä tiedonsiirto poispäin tietokoneestasi on heikko. Näin myös tiedonsiirto pilvipalveluunkin on joskus rajoitettua. Suurten tiedostojen varmuuskopiointi palveluun saattaa kestää useita tunteja. Samoin jos tiedonsiirto jostain syystä katkeaa hetkeksi, voi olla että joutuu aloittamaan koko operaation alusta.

Oma verkkotallennin
Omaan tietoverkkoon on myös mahdollista asentaa oma verkkotallennin. Näitä kutsutaan NAS-laitteiksi (Network Access Storage). Tämä tarkoittaa, että yrityksille joilla on oma verkkonsa voidaan asentaa omia tallennusjärjestelmiä. Näitä itsestään toimivia tallennuslaitteita voidaan käyttää suoraan verkon avulla ja niitä ohjaavia tietokoneita tai palvelimia ei tarvita. NAS-tallennin sisältää sisäänrakennetun palvelimen ja useita kiintolevyjä itsessään.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Varmuuskopiointia
 - Pilvipalvelun edut ja hyödyt
 - Yksityinen pilvi panee pään sekaisin - Tietokone

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Kuvat ja työt verkon huomassa - MicroPC

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


TERVETULOA KURSSILLE !!!

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Laadi lista erilaisista pilvipalvelun tarjoajista. Mitkä ovat ilmaisia?

2. Rekisteröidy ja tutustu useaan erilaiseen pilvipalveluun ja kokeile varmuuskopiointeja. Mitä näissä on eroa? Onko niissä automatisoitua varmuuskopiointipalvelua?

3. Laske kuinka nopea tiedonsiirtonopeus näihin olisi kotikoneeltasi tai koulun koneilta. Kuinka kauan joutuisi siirtämään 1gigatavun tiedostoa?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne