Varmuuskopiointi

 Etusivu

Käyttöjärjestelmäkohtainen varmuuskopiointi

Varmuuskopiointia voidaan suorittaa suoraan Windows-käyttöjärjestelmän oman toiminnon avulla. Varmuuskopioinnin suorittamiseen ei tarvita erillisiä ohjelmia ja varmuuskopiointi voidaan suorittaa samalla kun tietokonetta käytetään muuhun työhön. Myös palauttaminen on helppoa. Windows-käyttöjärjestelmistä voidaan tehdä palautuspisteitä. Näiden avulla käyttöjärjestelmien asetuksia voidaan palauttaa aikaisempiin hetkiin, jos vaikka tiedostoihin tulee virheitä asennusten yhteydessä tai vaikka virus pääsee tekemään tuhojaan käyttöjärjestelmässä.

Varmuuskopiointi Windows-käyttöjärjestelmällä
Windowsissa on toiminto jolla voidaan laatia käyttöjärjestelmäkohtaisia varmuuskopiointeja. Varmuuskopiot tuotetaan käyttöjärjestelmän lisäksi valituista tiedostoista. Kopiot tuotetaan vain tiedostoista jotka muuttuvat, joten tiedostokokoa voidaan näin pienentää.

Windowsin voi asettaa kopioimaan tiedotot automaattisesti ja astettuna tai niitä voidaan säätää itse ja päättää mitä kopioidaan. Varmuuskopiot voidaan suorittaa toiselle levylle, DVD-levylle tai vaikka ulkoiselle tallennusmedialle. Suositeltavaa on luoda varmuuskopiot jollekkin muulle sijainnille kuin missä Windows sijaitsee.

Jos haluat aloittaa varmuuskopioinnin Window-työkalulla on sinun avattava Varmuuskopiointi- ja palautus-ikkuna. Valitse Käynnistä -> Ohjauspaneeli -> Järjestelmä ja ylläpito -> Varmuuskopiointi ja palautus.  Valitse Määritä varmuuskopiointi jos et ole aiemmin kopioinut. Jos olet käyttänyt tätä aiemminkin valitse Varmuuskopioi nyt. Seuraa ohjeita ja määrittele kopioitavat tiedostot ja tallennuspaikka.

Varmuuskopioinnin tietoja voidaan palauttaa osina tai kokonaisuutena. Valitse Varmuuskopiointi ja palautus-osiosta kohta Palauta omat tiedostot. Seuraa ohjeita ja valitse palautettavat tiedot.

Palautuspiste - järjestelmän palauttaminen
Joskus on tietokoneessa tapahtuneiden ongelmien vuoksi palautettava Windows-järjestelmätiedostot johonkin aikaisempaan tilaan. Tämä tarkoittaa, että Windows-käyttöjärjestelmän muutokset siirretään aikaisempaan tilaan, mutta mitään henkilökohtaisia tietoja tai tiedostoja ei muuteta. Tämä ei siis ole tiedostojen varmuuskopiointia. Se ei auta jos olet kadottanut tai poistanut jonkin tiedoston.

Jos esimerkiksi jonkin ohjelman ja ajurin asennus on sekoittanut käyttöjärjestelmän tietoja, saattaa se aiheuttaa toimintahäiriöitä. Suurimmassa osassa tapuksista tämän poistaminen ratkaisee ongelman. Jos kuitenkin tämä ei auttanut, voidaan järjestelmää kokeilla palauttaa palautuspisteen avulla tilanteeseen jolloin kaikki vielä toimi. Järjestelmä luo automaattisesti palautuspisteitä jotka sisältävät tietoja rekisteriasetuksista ja järjestelmätiedoista. Palautuspisteen voi luoda myös manuaalisesti.

Järjstelmän palauttaminen toiminto saadaan auki valitsemalla Käynnistä -> Kaikki ohjelmat -> Apuohjelmat -> Järjestelmätyökalut -> Järjestelmän palauttaminen.
 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Varmuuskopiointia
 - Windows 7 varmuuskopiointivideo (eng)
 - Windows 7 - Järjestelmän palautus
 - Windows 7 - Palautuspisten luominen

Opetusmateriaalia (PDF)
 -

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut


TERVETULOA KURSSILLE !!!

 

Tehtävät ja palautus

Tiedonhakutehtävä

1. Laadi ajastettu varmuuskopio Windows-käyttöjärjestelmän varmuuskopiointi-toiminnon avulla kiintolevyn toiseen osioon. Kerro kuinka teit sen ja onnistuiko tehtävä.

2. Valmista palautuspisteitä Windows-käyttöjärjestelmään. Kokeile palauttaa käyttöjärjestelmä aikaisempaan palautuspisteeseen. Kerro tapahtumasta.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne