Verkkoympäristöt ja hallinta

 Etusivu

Likiverkko (Personal area network)

Likiverkko, omaverkko tai henkilökohtainen verkko tarkoittaa verkkoa joka kytkee lähietäisyydellä olevan tietokonelaitteiston tai apulaitteet yhteen ja kommunikoivat toistensa kanssa. Esimerkiksi taskutietokone, puhelin ja pöytäkone voivat muodostaa likiverkon vaikkapa bluetooth-teknologian avulla. Verkko voidaan toteuttaa USB/FireWire-kaapeleilla, hubeilla ja langattomasti Bluetooth ja infrapunalaitteilla. Langatonta likiverkkoa kutsutaan myös nimeltä WPAN. Näiden kantama on lyhyempi kuin WLAN-verkon.

Langattomasta likiverkosta käytetään lyhennettä WPAN (Wireless Personal Area Network) Erilaiset verkkolaitteet voidaan kytkeä toisiinsa ilman kaapeleita Bluetooth tai infrapunaliitännöillä. WPAN-verkon kantama on huomattavasti lyhyempi kuin WLAN-verkon ja käytännössä laitteet on oltava samassa huoneessa. Infrapunatekniikkaa käyttäessä laitteiden on oltava vierekkäin näköyhteydessä. Tämä tekniikka on ollut käytössä lähinnä matkapuhelimissa, mutta se on poistumassa Bluetooth-tekniikan alta. Jotkut laitteet ovat suoraan Bluetooth-yhteensopivia ja sisältävät lähettimen, kuten puhelimet ja uudemmat kannettavat. Pöytäkoneisiin joutuu tällöin liittämään Bluetooth vastaanottimen. Nämä liitetään yleensä USB-porttiin ja ovat laitteena hyvin pieniä. WPAN ja WLAN-laitteet eivät voi kommunikoida keskenään. WPAN-järjestelmän hyöty on lähinnä johtojen vähentäminen työpisteissä.

Bluetooth
Bluetooth on standardi langattomaan kommunikointiin lähietäisyydellä ja se hyödyntää radiotekniikkaa. Alkunsa se on saanut Ericssonin tutkittua miten matkapuhelimien ja muiden oheislaitteiden välillä voitaisiin saada yhteys langattomasti. Nimi tulee 900-luvulla eläneen viikinkikuninkaan Harald Blåtannin mukaan.

Bluetoothin tarkoituksena on korvata kaapelit laitteiden välillä ja siirtonopeudet ovat noin 0,5-3Mbps ja teknologia mahdollistaa myös kryptauksen toisin kuin infrapunalähetyksissä. Bluetooth mahdollistaa kahdeksan laitteen liittämisen samaan verkkoon. Verkossa on aina yksi isäntä ja loput ovat orjia. Jokainen yksittäinen laite voi liittyä ja poistua vapaasti verkosta.

Likiverkon hyödyt ja käyttö
Usein langatonta likiverkkoa käytetään matkapuhelimien ja tietokoneiden tiedonsiirtoa varten. Aiemmin myös matkapuhelimia käytettiin modeemina internetin kykemiseen kannettavissa. Matkapuhelimet yhdistettiin internettiin ja matkapuhelin siirsi dataa netistä kannettavaan kaapelin tai bluetooth-laitteiden avulla.

Nykyään monia lisälaitteita saa bluetooth-laitteistolla varustettuna, esimerkiksi kaiuttimia ja tulostimia. Nämä soveltuvat käytettäväksi matkapuhelimella, mutta käytännössä myös kotikoneet voivat hyödyntää näitä. Laitteistot voidaan jo valmiiksi säätää tunnistamaan toisensa, joten ei tarvitse kuin tulla signaalien kantoalueelle niin laitteet ovat valmiiita käytettäväksi.

Tarjolla on monia ohjelmia, jotka käyttävät Bluetooth-sovelluksia apuna. Jotkut haluavat ohjata kotikonettaan kotisohvaltaan matkapuhelimen avulla vaikka musiikkia kuunnellessaan tietokoneelta. Näin ei tarvitse siirtyä tietokoneen ääreen kun haluaa tehdä soittolistaan tai ohjelmiin muutoksia. Etätyöpöydän avulla voit käyttää kännykkää netissä, vaikka tässä ei yhteyksiä olisikaan.

 

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Verkkomateriaalia
 - ControlFreak etäohjainohjelma
 - PyS60RemoteControl
 - Remote EmAll Linux
 - Amora mobile remote

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Verkkoja

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!!

 

Tehtävät ja palautus

Verkko- harjoituksia

1. Mitä eri oheislaitteita voi ostaa, jotka toimivat Bluetooth-yhteydellä?

2. Mitä tarkoittaa pico-verkko ja scatternet?

3. Kokeile siirtää tietoja kahden Bluetooth-laitteen välillä. Säädä laitteet niin, että yhdistäminen tapahtuu automaattisesti, kun tulette verkon kantoalueelle. Testaa verkko poistumalla alueen ulkopuolelle ja palaamalla takaisin. Säilyikö yhteys? Miten säätö tehtiin?

4. Etsi ohjelma jonka avulla voit ohjata tietokonetta matkapuhelimen avulla. Testaa ohjelmaa asentamalla ja  kokeilemalla sitä. Mikä ohjelma ja miten se toimii?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt (huom max 15-merkkiä)

» Palauta tiedosto tänne