Mobiilit päätelaitteet

 Etusivu

Älypuhelin

Tietokoneiden ja puhelimien käyttötarkoitus ja ominaisuudet ovat sulautuneet yhteen ja näiden erot ovat pienentyneet viimeaikoina rajusti. Tabletit muistuttavat puhelimia ja älypuhelimet vastaavasti kämmentietokoneita. Puhelimien näytöt suurenevat ja ominaisuudet vastaavat tietokoneita. Älypuhelimiin voidaan liittää näppäimistöt ja hiiret sekä näytön kuva voidaan siirtää videotykkeihin, näyttöihin tai taulutelevisioihin eri tekniikoilla. Langattomat yhteydet vastaavat kiinteitä liittymiä nopeudeltaan ja samankaltaisia ohjelmia tehdään sekä tietokoneille, että älypuhelimille.

Älypuhelimet on suunniteltu mobiiliin ja liikkeessä tapahtuvaan työhön. Puhelimet ovat useasti varustettu hyvillä langattomilla yhteyksillä, nettityökaluilla, kameroilla, navigaattorilla ja tarkalla näytöllä, jotta pienestä koostaan huolimatta näitä olisi mahdollisimman miellyttävää käyttää. Laitteisiin voidaan asentaa kolmannen osapuolen ohjelmistoja, joita voidaan käyttää laitteen ominaisuuksien salliessa. Näytön koon ja lisälaitteiden puuttumisen vuoksi kaikkia ohjelmia ei vielä pystytä käyttämään älypuhelimella kunnolla, kuten esimerkiksi kuvankäsittelyä. Kommunikointiin, tiedonsiirtoon ja dokumenttien lukemiseen taas mobiilit laitteet ovat omiaan. Sosiaalinen media tuo mahdollisuuden viestittää asioita muille ilman suoranaista yhteyttä vastapuolen kanssa.

Älypuhelmien historiaa
Teollisuudessa ei ole selkeätä määritelmää älypuhelimelle. Älypuhelimeksi kutsutaan usein laitetta, jossa on graafinen käyttöliittymä, mahdollisuus käyttää eri sovelluksia sekä internetyhteys. Tietenkin tällä pitää pystyä myös puhumaan. Ensimmäiseksi älypuhelimeksi on kutsuttu IBM,n vuonna 1992 valmistamaa Simonia. Siinä oli kosketusnäyttö sekä kattavat ohjelmistot kuten sähköposti, kalenteri ja laskin. Laite sisälsi myös kynän, jolla pystyi luonnostelemaan asioita suoraan näytölle. Ensimmäisenä älypuhelimella oli tietysti paljon teknisiä vaikeuksia ja se poistui markkinoilta heti seuraavana vuonna.

Suuremman markkinan vuonna 1996 saavuttanut Nokian Communicator 9000 oli varmempi käytössä, sillä se oli enemmänkin Nokia 2110-puhelimen ja 386-pc yhdistettynä samoissa kuorissa. Käyttöjärjestelmänä oli GEOS. Puhelimessa ei ollut kosketusnäyttöä, mutta sisälsi qwerty-näppäimistön kun sen avasi. Tämä oli enemmänkin älypuhelinmarkkinoiden uranuurtaja, vaikka painoikin aluksi miltei puoli kiloa.

 

Käyttöjärjestelmät
Mobiililaitteiden ja tietokoneiden käyttöjärjestelmät saattavat kuulostaa samankaltaisilta, mutta niissä on paljon eroavaisuuksia. Suurimmat erot ovat sähkönkulutuksessa. Älypuhelimien on kestettävä käytössä pidempään lataamatta, joten sähkönkulutuksen optimointi on tärkeä osa käyttöjärjestelmää. Järjestelmän on osattava sulkea osat, joita ei käytetä. Samoin toimintojen pitää pystyä toimimaan pienellä virrankulutuksella, silti tietoja kadottamatta. Samalla mobiilien käyttöjärjestelmien on käynnistyttävä nopeasti, koska näitä tarvitaan nopeammin käyttöön kuin tietokoneiden järjestelmiä. Niitä on myös pystyttävä ohjaamaan sormilla pieneltä kosketusnäytöltä.

Android perustuu Linux-ytimeen jonka alun perin kehitti Android Inc. Tämän Google osti myöhemmin ja julkaisi vuonna 2007. Android nousi älypuhelimien ykköseksi vuonna 2010. Adroid-käyttöjärjestelmää käyttävät puhelimet ovat riippuvaisia Googlen palveluista. Androidin hienous on sen mahdollisuudessa vaihtaa vaihtoehtoisia sovelluksia valmistajan asettamien ohjelmien tilalle.

iPhone OS on Applen kehittämä käyttöjärjestelmä ja on suunniteltu ARM-prosessoreille. Käyttöjärjestelmä tukee Applen suunnitelusuuntausta ja on helposti tunnistettavissa Applen tuotteeksi. Tätä käyttöjärjestelmää ei käytetä muiden valmistajien tuotteissa, mutta käytettävyyden ja mainostamisen johdosta tämä on saanut suuren osan puhelinmarkkinoilla.

Windows Phone perustuu Microsoftin omaan Win32 API,in vuodelta 2000. Se on lähtöisin Windows CE-käyttöjärjestelmästä. Nokian yhteistyönä laitteisto voidaan valmistaa suoraan tähän käyttöjärjestelmään soveltuvaksi ja yhdeksi kokonaisuudeksi. Käyttöjärjestelmä nivoutuu Microsoft-tilin ympärille ja se mahdollistaa hyvän yhteistyön muiden Microsoftin tuotteiden ympärille. Tulevaisuudessa Windows-puhelimesta tulee muiden laitteiden kanssa sulautuva kokonaisuus.

Symbian julkaistiin vuonna 1989 Psion-yhtiön EPOC-käyttöjärjestelmästä. Symbiania käyttivät mm. Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericson ja LG. Se oli suosituin käyttöjärjestelmä puhelimissa vuoteen 2010 asti, jolloin Adroid ohitti sen. Nokia osti Symbian Ltd,n vuonna 2008 ja teki siitä itsenäisen, voittoa tavoittelemattoman säätiön. Nokia ylläpiti tämän koodivarastoa. 2011 Nokia aloitti yhteistyön Microsoftin kanssa ja Symbianin suosio laski nopeasti.

BlackBerry OS on RIM (Research In Motion)-yhtiön tuote. Tätä käytetään lähinnä Pohjois-Amerikassa, joka tukee sähköpostien lähettämistä mobiililaitteesta. Vuonna 1997 esiteltiin laite, jolla pystyi lähettämään ja vastaanottamaan lyhyitä tekstiviestejä. Vuodesta 2002 siihen lisättiin puheluominaisuus ja laite läheni toimivuudeltaan meille tuttua älypuhelinta. Nykyään muut valmistajat ovat syrjäyttämässä tätä käyttöjärjestelmää.

Linux ei ole kenenkään valmistajan tuotannossa itsessään, mutta muutamia käyttöjärjestelmiä on kehitetty tästä. Näitä ovat mm Adroid ja Nokian aikaisemmin valmistama Maemo-alusta. Linux,ia voidaan soveltaa mobiililaitteissa suoraan johonkin toimintaan tai kehitysalustaksi sen riippumattomuuden vuoksi.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Mobiilikäyttiksiä
 - Android-Suomi
 - Windows Phone Suomi
 - iPhone mobiilikehitys
 - Jolla - Sailfish OS

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille
Thn tulee ilmoituksia kurssista

 

Tehtävät ja palautus

Tehtäviä

1. Mitä versioita ja minä vuonna älypuhelimien tavallisimmista käyttöjärjestelmistä on ollut? Mitkä versiot ovat viimeisimmät ja missä puhelimissa niitä käytetään?

2. Kokeile tavallisimpia älypuhelimia ja käyttöjärjestelmiä? Mitä hyviä ja huonoja puolia löydät? (käyttö, viestintä, verkot, ohjelmien asennus, yms.)

3. Vertaa ensimmäisien älypuhelimien toimintoja nykyisiin. Mitkä ominaisuudet olivat tärkeitä silloin ja mitkä nykyään?

4. Jos tarkastelet kehitystä 20-vuoden ajalta, niin minkälaisia kuvittelet älypuhelimien olevan vuonna 2030?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi ja winhatunnuksellasi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne