Mobiilit päätelaitteet

 Etusivu

Ohjelmistot

Puhelimien määrän kasvun ja älypuhelimien kovan kehityksen myötä mobiililaitteistojen ohjelmistojen kysyntä on kasvanut nopeasti. Mobiiliohjelmistolla tarkoitetaan tietokonesovelluksia, jotka on tarkoitettu käytettäväksi matkapuhelimissa, älypuhelimissa ja kämmentietokoneissa. Nykyään monet tabletit toimivat samoilla käyttöjärjestelmillä kuin älypuhelimet ja niissä voidaan käyttää samoja ohjelmistoja. Yleisimmät alustat mobiiliohjelmistojen ajoon ovat Android, Windows Phone ja iPhone OS.

Ohjelmat puhelimissa
Puhelimien kehittyessä niistä on tullut tietokonetta muistuttavia graafisia laitteistoja. Käyttöjärjestelmä mahdollistaa erilaisten ohjelmistojen lataamisen ja asentamisen puhelimeen. Ohjelmat ovat edelleen riippuvaisia käyttöjärjestelmästä aivan kuten tietokoneissakin. Jokaisella älypuhelimien käyttöjärjestelmällä on omat kauppansa, josta voi ladata haluamansa ohjelman. Jotkut ohjelmat ovat maksullisia ja toiset ilmaisia. Suuren suosion vuoksi hinnat ovat kuitenkin alhaisia ja ohjelmistoja löytyy aivan laidasta laitaan. Tyypillisiä sovellus-luokkia ovat mm viihde, hyötyohjelmat, elämäntapa, matkailu, terveys, valokuvaus, pelit, liiketoiminta, koulutus ja kirjat. Myös ohjelmien valmistus on helpottunut uusien työkalujen ja apuvälineiden turvin, joten näitä valmistetaan uusia koko ajan. Jokaiseen elämän tilanteeseen löytyy myös ohjelma, jonka voi ladata ja asentaa puhelimeen. USA,ssa ja Suomessakin suosituin ladattu ohjelma on Facebook vuonna 2014.

Ohjelmien asennus
Jokaisella käyttöjärjestelmällä on oma ohjelmistokauppansa, josta voi ostaa ohjelmiston tai ladata se ilmaiseksi.

- Adroid-laitteille sovellukset Google Playssa
- Applen iOS-laitteille sovellukset AppStoressa
- Windows Phone - laitteille oma Windows Store

Puhelimesta valitaan sovelluskauppa painamalla valintaikonia. Kaupasta valitaan hakutoiminnolla tai listasta haluttu ohjelmisto. Avautuvasta ohjelman esittelyruudusta näet selostuksen, kuvankaappauksen ja hinnan sovelluksesta. Painamalla install-nappia ohjelma latautuu verkosta ja asentuu automaattisesti puhelimelle. Ohjelma voi kysyä oikeudellisia kysymyksiä asennuksen yhteydessä. Ohjelman ikoni tulee esille puhelimen ohjelmistovalikkoon.

Ohjelmien hallinta ja poisto tapahtuu puhelimen käyttöjärjestelmän asetuksissa olevasta sovellusten hallinta-ohjelmasta. Laite listaa asennetut ohjelmistot ja antaa niille sovelluksien tiedot sekä vaihtoehtoja, mitä tehdä ohjelmalle.

Ohjelmien valmistus
Ohjelmistoja voi kehittää kaikki, jotka osaavat hieman koodausta, tietotekniikkaa ja grafiikkaa. Sovellusten tekoa varten on tarjolla edulliseen hintaan työkaluja ja jopa verkossa suoritettavia sovellusgeneraattoreita löytyy joiden avulla voi tehdä yksinkertaisia esittelysoftia puhelimille muutamalla klikkauksella. Yrityksien käytössä olevat suuret ohjelmistot ovat ohjelmistoyritysten tuotantoa ja näitä voidaan kehittää vuosia. Tilatessa ohjelmat saattavat lopulta maksaa jopa satoja tuhansia euroja. Ohjelmat valmistetaan määrättyihin alustoihin, mutta nykyään ohjelmistot antavat mahdollisuuden muuntaa yksinkertaisemmat koodit haluttuun muotoon ja mille tahansa käyttöjärjestelmälle sopivaksi.

Puhelimet ja sosiaalinen media
Sosiaalisesta mediasta on tullut osa meidän elämmäämme. Viestintää tapahtuu koko ajan ja jos siinä ei ole mukana, putoaa yhteisön kelkasta nopeasti. Sosiaalinen media auttaa meitä olemaan yhteydessä paikasta ja ajasta riippumatta. Mutta onko sosiaalinen media yrityskäytössä haitta vai hyötyä?

Yrityksen sosiaalisen median käyttäminen voi viedä vain työntekijöiden aikaa ja hyöty voi jäädä pieneksi. Joskus sosiaalinen media on taas nopein tapa tiedottaa yrityksen toiminnasta suurelle yleisölle. Yritys voi myös pitää omat työntekijänsä ajan tasalla hyödyntämällä sosiaalista mediaa ja mobiililaitteita.

Sosiaalinen media avaa mahdollisuuden molemminsuuntaiseen viestintään. Enään ei yrityksen tarvitse vain vierstittää, vaan se saa heti selville asiakkaan reaktiot. Tämä auttaa reagoimaan ja mukautumaan nopeammin  markkinatilanteisiin. Mobiililaitteet mahdollistavat viestittämisen matkoilla ja asiakkaat voivat taas hakea tietoa liikkuessaan.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Mobiilisovellukset
 - Google play - Adroidohjelmistoja
 - Windows Phone sovellukset
 - iOS iTunes sovellukset
 - Android ohjelmien asennusopas
 - iOS AppStore sovellusten asennus
 - Windows Phone sovellusten asentaminen
 - Windows App Studio
 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille
Thn tulee ilmoituksia kurssista

 

Tehtävät ja palautus

Tehtäviä

1. Asenna jokin hyötyohjelma ja peli eri mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiin. Kuinka toimit ja miten helppoa se oli? Poista ohjelmat puhelimista testin jälkeen.

2. Mitä ohjelmia käytetään eniten mobiiliohjelmistojen valmistuksessa? Kokeile luoda yksinkertainen sovellus jollain ohjelmalla. Mitä ohjelmaa hyödynsit ja miten teit sen?

3. Miten yritykset hyödyntävät sosiaalista mediaa toiminnassaan? Kerro esimerkkejä.

4. Ota käyttöön jokin sosiaalisen median ohjelmisto älypuhelimeen. Miten käytät sitä?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi ja winhatunnuksellasi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne