Mobiilit päätelaitteet

 Etusivu

Puhelin ja tietokoneyhteydet

Puhelimet ovat jo tavallaan tietokoneita ja niitä voidaan käyttää tavallisen tietokoneen tavoin yhdistämällä hiiri, näppäimistö ja näyttö. Hiiren ja näppäimistön pystyy yhdistämään esimerkiksi Bluetooth-tekniikan avulla ja näytön WLAN-yhteydellä tai USB/HDMI-kaapelilla. Puhelimella voi täydentää tietokoneen käyttöä. Voit käyttää puhelinta tietovarastona USB-muistitikun tavoin tai modeemina verkkoyhteyden muodostamiseen. Puhelinta voidaan myös käyttää tietokoneen kaukosäätimenä katsoessasi elokuvia tai kuunnellessasi musiikkia.

Etäkäyttö
Vaikka mobiililaitteet ovat jo itsessään tietokoneita, joskus on tarvetta tietokoneiden etäkäytölle. Etäkäyttöohjemien avulla voit hallita tietokonettasi puhelimellasi siten, että tietokoneen näyttö näkyy älypuhelimessasi. Tietokoneen näyttö esitetään puhelimessa Internet-yhteyden avulla. Voit ohjata tietokoneen hiiritoimintoa kosketusnäytöltä ja käyttää älypuhelinta näppäimistönä. Älypuhelimen toimintoja ei itsessään käytetä vaan toiminnot suorittaa tietokone. Koska näyttö ei ole optimoitu älypuhelimelle, toimintojen suorittaminen voi olla haastavaa, vaikka useissa ohjelmissa on zoomaus-toiminto.

Etäkäytön hyötyjä on paikasta riippumaton käyttö ja laitteistojen edullisuus. Tarvitsee vain asentaa etäkäyttö-ohjelmiston ja nettiyhteydet. Haittana on usein netin hitaus, mikä aiheuttaa hidastuksia ja aaltoja näytössä ja toiminnassa. Joitakin etähallintaohjelmia on valmistettu myös Bluetooth-tekniikalla käytettäviksi. Näitä käytettäessä pitää olla ohjattavan tietokoneen lähietäisyydellä.

Mobiililaitteilla voidaan ohjata myös mediasoittimia ja käyttää puhelinta kaukosäätimenä. Mobiililaitetta voidaan käyttää kaukosäätimenä vaikka valastukseen, hälytinlaitteiston valvontaan tai vaikka auton lämmittimien käynnistämiseen. Mahdollisuuksia on rajattomasti ja ne yleistyvät laitteiden kehittymisten myötä.

Varmuuskopiointi
Monet ohjelmistojen valmistajat tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja tietokoneisiin ja mobiileihin laitteisiin. Nykyään voidaan matkapuhelimen tai tabletin tietoja kopioida suoraan pilvipalvelun kautta talteen omalle tilille. Monissa sosiaalisen median ohjelmistoissa on mahdollisuus tehdä puhelimella tiedostoja suoraan pilveen siten, että varmuuskopiot muodostuvat välittömästi puhelimen ja palvelun välille.

Puhelimille valmistettujen varmuuskopiointisovelluksien avulla älypuhelimesta voidaan ottaa täydellinen varmuuskopio yhdellä klikkauksella. Näiden etu on se, että vaikka puhelin katoaisi tai se vaihdettaisiin uuteen, voidaan vastaavat kuvat, osoitekirjat, viestit ja muut tiedostot palauttaa samalle paikalleen kuin edellisessä puhelimessa. Nämä voidaan säätää myös synkronoimaan tiedostot aina kun yhteys muodostetaan. Ohjelmat itse tarkastavat muutokset edellisestä kerrasta ja tekevät vain tarvittavan kopioinnin.

QR-koodit
Ruutukoodi on kaksiulotteinen kuviokoodi joka sisältää pienen määrän informaatiota. QR-koodi on lyhenne "Quick Response"-sanoista. Se kuvaa nimeä hyvin, koska koodin sisältö on kehitetty niin, että se on nopeasti purettavissa ja luettavissa. Koodi kehitettiin liukuhihnan tuotteiden seurantaan Japanissa 1994, mutta se on saanut suosiota informaation välittämiseen mobiiliin laitteeseen. Useimmiten koodilla ohjataan käyttäjä verkko-osoitteisiin, mutta se voi sisältää myös muuta tietoa kuten yhteys- tai tuotetietoja.

Koodien tuottaminen on helppoa ilmaisohjelmien tai verkkopalvelujen avulla. Koodit on helppo yhdistää yrityksen mainontaan, vaikka esitteisiin tai julisteisiin. Asiakas voi selvittää koodin informaation käyttämällä älypuhelimen kameraa ja tarkoitukseen soveltuvaa ohjelmaa. Markkinoilla on paljon koodien lukemiseen tarkoitettuja ohjelmia eri käyttöjärjestelmille.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Mobiili/tietokone
 - Win-puhelimen näyttö
 - Android-puhelin tietokoneeksi (eng)
 - Etäkäyttöohjelmia
 - Android varmuuskopiointia
 - Apple varmuuskopiointi
 - Win- varmuuskopiointi
 - QR-generaattori
 - QR-koodiohjelmia
 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille
Thn tulee ilmoituksia kurssista

 

Tehtävät ja palautus

Tehtäviä

1. Kokeile saada puhelimen näytön sisältö näkymään tietokoneessa tai televisiossa. Mitä laitteita tai ohjelmistoja tarvitsit?

2. Mihin laitteisiin mobiililaitteita voidaan käyttää etäohjaamiseen?
Kokeile joitain sovelluksia ja ohjaa älypuhelimella jotain laitetta.

3. Tee puhelimestasi varmuuskopiot ja koita siirtää tiedot toiseen puhelimeen. Testaa myös jotain pilvipalvelua, johon voit kopioida yksittäisiä tiedostoja puhelimesta. Tarkastele niitä tietokoneelta.

4. Valmista QR-koodi kotisivuistasi ja tulosta se. Testaa toimivuus jollain QR-koodien lukuohjelmalla.

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palauta tehtävät muistioon kirjoitettuna. Voit kirjoittaa ja muokata tehtäviä myös palautuksen jälkeen. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi ja winhatunnuksellasi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt

» Palauta tiedosto tänne