Verkkoympäristöt ja hallinta

 Etusivu

Laajaverkko (Wide area network)

Tietokoneiden verkottamista on kehitetty jo heti varhaisesta tietokoneen alkuajoista asti. Aina on ollut tarvetta siirtää tietoja koneiden välillä muutenkin kuin jollain tallennusmedialla. Aluksi verkot olivat LAN-verkkoja, eli paikallisia, samalla alueella olevia verkkoja. Keskenään keskustelevat koneet olivat samassa tilassa tai samassa rakennuksessa.

Koulumaailma, armeija ja yritykset kaipasivat tietokoneiden kommunikointia eri toimipisteiden välillä ja tähän kehitettiin laajaverkko. Toimipisteet saattoivat olla maantieeteellisesti kaukana toisistaan. Periaatteessa laajaverkko on useita lähiverkkoja jotka yhdistetään toisiinsa reitittimien (switch) kautta. jNämä siirtävät tietoa eri verkkojen välillä.

Internet

Internet on lähiverkoista muodostuva laaja verkko, joka kattaa koko maailman. Internet koostuu tietokoneista, kaapeleista, reitittimistä ja monista muista laitteista. Verkot liitetään yhteen solmukoneiden avulla. Koneilta lähetetty tieto palastellaan pieniin tietopaketteihin jotka kulkevat eri reittejä vastaanottavaan koneeseen. Näissä paketeissa on vastaanottavan koneen tiedot. Jos jokin solmuista on poikki ja tieto ei liiku tätä kautta, etsii verkko aina toisen reitin niin, että tieto tulee perille. Tähän tekniikkaan internet on kehitettykin. Vastaanottava kone kerää tietopaketit ja rakentaa niistä kokonaisen tiedoston.

Internettiin liittyminen

Internettiin liittyminen on nykyaikana helppoa. Palveluntarjoajalta eli ISP,ltä voi tilata kotiinsa helposti ja edullisesti liittymän laitteineen. Tarjolla on kiinteitä yhteyksiä joko verkon, WLAN-lähettimen, puhelinyhteyden tai langattoman GSM-mokkulan avulla.  Myös matkapuhelimiin on saatavilla omia yhteyksia ja joitakin laitteita voidaan yhdistää tietokoneeseen.

Puhelinverkkoyhteydet
Puhelinverkkoyhteyksissä käytetään modeemia tai ISDN laitteita, joilla otetaan yhteys ISP,n palvelimeen. Nämä yhteysmuodot ovat jo vanhentunutta tekniikkaa, mutta monissa paikoissa ei ole tarjolla muuta vaihtoehtoa. Nämä yhteydet laskutetaan aina yhteysajasta, eli vaikka et käyttäisi konetta yhteyden aikana, silti siitä maksetaan käyttöaikaa. Näissä on myös kuukausimaksut lisänä.

Kiinteä yhteys
Kiinteä yhteys eli laajakaista on kiinteä verkko josta maksetaan vain kuukausimaksut ja itse verkko on aina auki. Itse käytön määrällä ei ole väliä. Kiinteä verkko on nopeampi kuin puhelinverkot ja tämä yhteysmuoto on nykyään yleisimpiä. Suuremmissa yrityksissä tai taloyhtiöissä on käytössä kaapelimodeemiliittymät joka rakennetaan kaapelitelevisioverkon päälle. Näissä käyttäjä jakaa verkon nopeuden muiden käyttäjien kanssa. Yleisin kotikäyttäjille tarjotut verkot ovat ADSL-yhteyksiä. ADSL hyödyntää lankapuhelinverkkoja, mutta eri taajuudella kuin puhelinverkko. Tällä yhteydellä voi saada oman kaistan ja määritellä yhteysnopeuden. Valokuitu on näistä nopein, mutta tätä ei saa laajamittaisesti vielä yksittäisille käyttäjille. Vain suuremmat rakennukset voivat saada käyttöönsä valokuidun. Valokuitua käytetään yleensä kaupunkien väliseen tiedonsiirtoon. Datasähköteknologiassa hyödynnetään sähköverkkoa. Tässä data siirretään eri taajuudella kuin vaihtovirta.

WLAN
WLAN on paikallisverkko ja yhteyden muodostetaan langattomasto tukiaseman ja loppukäyttäjän välille. Langatonta verkkoa tarjoavat monet yritykset asiakkailleen ja monessa kahvilassa, hotellissa ja lentokentillä voi ostaa internetaikaa omaan käyttöön. Useimmat kanettavat tietokoneet ja matkapuhelimet ovat varustettuja WLAN-vastaanottimilla. Yhteysnopeus määräytyy käyttäjämäärän mukaan ja kaista jaetaan niiden välillä. WLAN-verkon voi rakentaa edullisesti vaikka kotiinsa.

Mobiiliyhteydet
Mobiilipäätteille on tarjolla kiinteitä yhteyksiä joiden käyttö on rajatonta. Matkapuhelimiin saa myös yhteyksiä, jotka ovat rajoitettuja määrätyllä tavumäärällä kuukaudessa. Saatavilla on myös mokkuloita, joiden avulla saadaan kannettava tietokone verkkoon miltei missäpäin tahansa. Sopimukset kattavat yleensä vain Suomen, joten ulkomailla näiden käyttö voi olla hyvinkin kallista. Nopeudet ovat jo yli 1Mbit/s 3G-verkossa ja 4G verkoissa yli 50Mbit/s joten ne haastavat jo kiinteät verkot nopeudessa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi videoiden katselun mobiililaitteilla verkon kautta. Myös laitteita jotka tekevät WLAN-verkon suoraan mobiiliverkosta on saatavilla.

Video

 
 

Aiheeseen liittyvät linkit

Verkkomateriaalia
 - Internetin toiminta
 - Laajakaistateknologiat
 

Opetusmateriaalia (PDF)
 - Verkkoja

 

 

Kysy neuvoa tai anna vinkki

 

Tiedotteet ja aikataulut

Tervetuloa kurssille!!

 

Tehtävät ja palautus

Verkko- harjoituksia

1. Tarkista eri internet-liittymien hintaa ja nopeuksia. Mitkä ovat mahdollisia saada sinun kotiisi? Mitä laitteita tarvitset jotta saat yhteydet?

2. Mitä ratkaisuja taloyhtiöille on tarjolla ja mitä laitteistoja näissä tarvitaan yhteyksien saamiseksi?

3. Selvitä miten voit jakaa ADSL-yhteyden kotonasi usealle eri koneelle. Kokeile verkon jakamista kytkimen kautta usealle koneelle.

4. Kokeile asentaa langaton internet-verkko. Kuinka langattomaan WLAN-modeemiin muutetaan asetuksia? Kuinka siihen asetetaan oma salasana käyttäjille?

Palauta vastaukset verkkoon alla olevasta linkistä. Palautuskansio on salasanasuojattu. Saat käyttäjätiedot opettajalta. Palauta tiedosto varustettuna omalla nimelläsi muotoon:
sukunimi_etunimi.txt (huom max 15-merkkiä)

» Palauta tiedosto tänne